SZÉPSÉG

Lehet, hogy tévedésben vagy?

Szerző:
Szabó Anna
Nem is hinnéd, hogy mennyi tévhit kering a szépségápolással kapcsolatban. Sokszor már azt sem tudjuk, mit szabad, és mit nem. Most fellebbentjük a fátylat a tévhitekről, hogy a mindennapos ápolás hasznos is legyen.


Az arc krémezése

Úgy tudtad, hogy néhány pötty arckrém elegendő az arc ápolásához? De azt tudtad-e, hogy a nyakbőr legalább olyan érzékeny és öregedésre hajlamos, mint az arcbőr, és ezért ugyanolyan karbantartást igényel? Tehát krémet a nyakra is!



A szőrtelenítés

Úgy tudtad, hogy ha szőrtelenítesz, akkor a szőrszálak gyorsabban nőnek és sűrűbb lesz a szőrzet? A szőrtelenítés általában a nyári hónapokban kellemetlenebb. Ilyenkor ugyanis – a meleg hatására – sokkal intenzívebben növekednek a szőrszálak. Tehát semmi köze a borotváláshoz, a nap a bűnös! Nyugodtan szőrtelenítsd magad, hiszen csak azt tudod eltávolítani, ami eredendően ott volt – ha nem így lenne, akkor nem lennének kopasz emberek!



A zsírpárnák száműzése

Úgy tudtad, hogy a diéta és a torna eltávolítja az összes lerakódott cellulitréteget? Bárcsak így lenne! A valóság azonban az, hogy számos, egyébként sportoló nő szenved a ragaszkodó cellulit rétegektől. Ez lehet a következők egyikének vagy valamennyinek együttes következménye: hormonzavar, renyhe keringés, ülőmunka és mozgáshiány, túlsúly, terhesség, örökletes probléma.

A megdolgozott izmos és gömbölyű hajlataik valóban alig láthatóvá teszik a velünk született, de káros mértékű lerakódást még el nem érő cellulitokat. Ezért defenzív fegyver ellenük a rendszeres torna (diétával kombinálva), de nem garancia, ha valaki például hormonzavarban szenved… Légy tisztában egészségi állapotoddal, öröklött tulajdonságaiddal, mielőtt kifulladásig edzed, és félig-meddig halálra éhezteted magad!


A folyadékfogyasztás

Úgy tudtad, hogy ha túl sok folyadékot iszol, akkor az folyadék-visszatartáshoz vezet szervezetedben? Sajnos ehhez a mennyiségnek semmi köze – ez egészségügyi problémák függvénye! Például magas vérnyomás, szív-, vese-, máj vagy tüdő problémáké. Ezek bármelyike okozhat egyensúlyhiányt, amely a méreganyagok, és a só lerakódásához vezet, melyek következménye a láb feldagadása vagy felfúvódás lehet. Napi nyolcpohárnyi folyadék – nem kávé! – megfelel az egészséges szervezet napi folyadék szükségletének.



A krémek

Úgy tudtad, hogy ha az arckrém magas olajtartalmú, akkor eltömíti a bőr pórusait és elősegíti a mitesszerek kialakulását? Próbáld ki! Egy hétig kend be az arcod egyik felét zsírral naponta kétszer. Nem lesz tőle sem szebb, sem csúnyább, de több pattanást sem fogsz találni rajta, mint annak előtte! Ha olyan könnyű lenne elzárni a pórusokat, akkor minden bőrtípuson és mindenkinek lennének mitesszerei… Ennek egészen más, biológiai okai vannak. Ha viszont zsíros bőröd van, akkor praktikusabb olajmentes arckrémeket használni –nem lesz olyan fényes az arcbőr!


Az arcradír

Úgy tudtad, hogy arcradírt nem szabad többször használni, mint hetente egy alkalommal? Ha arcbőrödnek megfelelő típusút – és helyesen – használsz, akkor akár naponta is alkalmazhatod. Még akkor is, ha alapvetően száraz bőröd van. A szabály az, hogy óvatosan távolítsd el: tedd hüvelykujjadat az álladra, és ujjaidnak körkörös mozdulataival dörzsöld le. Nem az okozhat gondot, hogy hányszor használod, hanem az, hogy milyen minőségűt és hogyan!


A szemkrém

Úgy tudtad, hogy a szemkrémtől puffadt lesz és bedagad a szemed? Csak akkor, ha túlzásba viszed, tehát túl sokat kensz fel! Márpedig erre nagyon sokan hajlamosak, mert az a kényszerképzetük, ha jó alaposan bekenik a szemkörnyéket, akkor nem szaporodnak a szarkalábak… Tudtad, hogy egy-egy pici krémpötty a kisujjal felkenve bőségesen elég és kellően hatékony? És azt, hogy nem a normál arckrémet kell használnod, ha a szemkörnyéket akarod bekrémezni? Ugyanis az arckrém szilikontartalma miatt irritálhatja a szemet. Szabály: kevesebb szemránckrém – óvatosabban kenve!


Az arctisztítás

Úgy tudtad, hogy az arcot nem szabad szappannal és vízzel lemosni, csak arctisztító krémeket alkalmazhatsz? A legtöbb kozmetikus felsikít, ha meghallja, hogy szappan, és víz éri az arcbőrt… Durva bánásmód, kiszárítja, és túlzottan lúgossá teszi az arcbőrt. Ráadásul gyorsítja a bőr öregedését! – rémisztgetnek. Lehet, de nem valószínű. A baba bőre sem azért változik olyan rohamosan, mert babaszappannal mossa, hanem azért, mert a természet rendje szerint működnek a dolgok… Ha netán túlzottan feszessé válik arcbőröd mosakodás után, akkor másik arcszappant kell választanod. Minden szappan más és más – válaszd ki a bőrödnek legmegfelelőbbet!


Úgy tudtad, hogy arcodat nem tudod elégszer tisztítani? Azért ne vidd túlzásba a dolgokat! Mivel az arc felszínének nagy szerepe van a bőr nedvességének visszatartásában, a túlzott tisztogatás kiszáríthatja a bőrt. A leglelkiismeretesebb mosdás után is ugyanolyan piszkos lesz a bőröd 30 perc múlva. Kiváltképp, ha a főváros utcáit rovod. Az aranyszabály: ha nincs különösebb ok rá, csak kétszer mosd az arcodat egy nap - hacsak nem vágysz pergamenmaszkra arcbőr helyett. Az esti arctisztítás egyébként is arclemosó tejjel történik.


A csokiról és a zsíros ételekről

Úgy tudod, hogy a csokoládétól és a zsíros ételektől pattanásos lesz bőröd? Ha ez igaz lenne, akkor a vegetáriánus kamasz mitől van tele pattanással? Esetleg szívpanaszaid vagy nagy hasad lesz tőlük - de pattanásaid semmiképp! A hormonszint változások miatt vágyik sok nő időnként nagyon ezekre az ételekre. Ha tehát a pattanások jelentkeznek, ne az ételeket okold. Inkább a savas esőt, a légszennyezettséget, állott vagy nem megfelelő arckrémet.


Az arcpakolásokról

Úgy tudtad, hogy a rendszeres arcpakolásoktól egészséges marad a bőr? Nem is lenne rossz! Az arcpakolást követően simának, puhának és tisztának érzed bőrödet. De ha heti egyszeri alkalomnál gyakrabban használod, akkor megszünteti bőröd természetes zsiradékképzését, így az érzékennyé, szárazzá válik, pattanásos lesz. A legjobb módszer: mértékletesen használni minden készítményt.


A zsíros bőrről

Úgy tudtad, hogy a zsíros bőrnek nem kell hidratáló krém? Ha eddig eszerint cselekedtél zsíros bőröddel kapcsolatban, akkor igazán sajnálatra méltó lehet az arcod! A víz a szikkadt, repedezett anyagot azonnal puha sárrá változtatja, de ha nem kötjük meg a vizet, a felszín igen hamar újra kiszárad. Ez hasonlítható az emberi bőrhöz is. Vagyis a tökéletes hidratáló krém vizet is tartalmaz (hogy nedvesítsen) és olajat is, hogy megkösse a vizet a bőrben. Ez azt jelenti, hogy a zsíros bőr is lehet vízhiányos, bármilyen zsíros a felszíne. Megoldás: naponta használj hidratáló krémet - és ha zsíros a bőröd, akkor olyat válassz, amely olajmentes. A víz és a zsír kombinációja akadályozza meg, hogy bőröd úgy nézzen ki, mint egy száraz agyag.


A bőrbarát készítményekről

Úgy tudtad, hogy a bőrbarát készítmények nem irritálják a bőrt? Csak lassan az arc- és testápolással! A bőrbarát készítményeket idegen szóval hypoallergenicnek hívják. „Hypo" - azt jelenti, hogy kevésbé, tehát elvileg kisebb az esélye, hogy allergiás reakciót vált ki a szervezetben, de nincs kizárva! Majdnem lehetetlen olyan készítményt gyártani, amire senki sem allergiás - még ha történetesen illatanyagokat nem is tartalmaz. Mert mindig van valaki valahol, aki a felhasznált több tízezerfajta színezék, olaj, tartósítószer, vagy másfajta összetevő egyikére érzékeny. Az igazság: minél egyszerűbb egy készítmény, annál kisebb az esély, hogy a bőrödet irritálni fogja.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL