FÉSZEK

Gyógyfürdői luxus otthon

Szerző:
Szabó Anna
Szeretnéd, ha reggel frissítő, élénkítő hangulatú lenne a fürdőszobád, este pedig nyugtató és meghitt? Egy ilyen hely kialakítása nem kis kihívás.


Ha legközelebb a kádban áztatod magadat, gondolkodj el, miket változtatnál a jelenlegi fürdőszobán, ha tehetnéd, és az új fürdőszobát már ennek megfelelően tervezd.

Megfelelő a fürdőkád dőlésszöge? Könnyen elérhetők a csapok? Elérhető közelségben van a törülköző, vagy ki kell érte lépni a kádból? Elég nagy a mosdó, hogy anélkül tudj arcot mosni, hogy bevernéd a fejedet a csapba? Ha nem, egy nagyobb mosdó kisebb csapokkal megoldhatja a problémát. Nincs túl alacsonyan a vécécsésze? A modern vécékagylók ma már állítható magasságúak (sőt, fűthető változatban is kaphatók). Ahelyett, hogy egyszerűen megvennéd, ami ránézésre megtetszik, állíts össze egy listát elvárásaidról, mielőtt ellátogatsz egy szaküzletbe.

Egy fürdőszoba élettartama legalább tíz év, így választásodnak ki kell állnia az idő próbáját. Bár a külső megjelenés nem olyan fontos, mint a kényelem, egy esztétikailag kellemes és jól megtervezett helyiségben szívesen tölti az ember az idejét. Ha a hosszú élettartam és a frissesség a cél, a fehér szín a legmegfelelőbb a fürdőszobai berendezésnek, amit élénkíthetsz színes falakkal és kiegészítőkkel, vagy lágyíthatsz hangulatfényekkel.

 

Kompromisszumos álmok

A széles választékból nehéz lehet kiválasztani a neked megfelelő stílust. A kecses vonalak és a kemény padló a modern design kedvencei, melyek jól kontrasztba állíthatók a régi házakban található építészeti megoldásokkal. A hagyományos kádak és Viktória korabeli mosdók szinte időtlenül bájosak. De a legfontosabb szempont a fürdőszoba stílusának kiválasztásánál, hogy harmonizáljon a lakás többi részével. Az ultramodern design ideális a minimalista stílust kedvelőknek, de ha a lakás többi szobája süppedős székekkel, szabadon álló szekrényekkel és burjánzó szobanövényekkel van tele, a fürdőszobát is ennek jegyében rendezd be.

Ha álmaidban belépős zuhanyfülke, dupla mosdó és jó nagy raktér szerepel, lehet, hogy alkalmazkodnod kell az átlagos méretű fürdőszobához.
A tágas tér érzete önmagában is luxus, ahelyett, hogy mindent bezsúfolnál egy kis helyre, határozd meg, mi az, ami tényleg fontos, és köss kompromisszumot. Egy jómódú fürdőszobában a bidé kötelező berendezési tárgynak tűnhet, de valójában hányszor használtad eddig? Ha nagyon vágysz egy zuhanyfülkére, de valószínűleg nem fogsz sokat zuhanyozni, egy ülőkáddal helyet takaríthatsz meg.

Érdemes kreatívan gondolkodni, ha egy kicsi vagy rossz alaprajzú helyiség maximális térkihasználásán töröd a fejedet. A padlástérben, a ferde tető alatt egy süllyesztett fürdőkád a fejnek is hagy helyet. Keress többfunkciós dolgokat, pl. tükrös ajtajú gyógyszeres szekrényt, vagy rácsos hősugárzót, ami fűti a fürdőszobát, miközben szárítja és tárolja a törülközőket.
Ha kompromisszumok árán sikerül elég helyet megtakarítanod, hogy elhelyezz egy karosszéket vagy egy dupla zuhanyfülkét, már megérte az erőfeszítést.

 

Így tervezd meg fürdőszobádat!

Ha a fürdőszobára ráfér már egy nagygenerál, a korai tervezéssel elkerülhetők a későbbi kellemetlenségek. Vázold fel a helyiséget kockás papíron. Jelöld be az ajtó, az ablakok, a radiátorok és más fix elemek helyét. Ha már kiválasztottad a berendezés darabjait, rajzold le őket egyenként, hogy különböző elrendezéssel kísérletezgethess. Keress fel egy vízvezeték-szerelőt olyan technikai kérdésekkel, mint pl. elég erős-e a víznyomás egy kiadós zuhanyhoz.

Az egyes berendezési tárgyakat szokásaidnak megfelelően helyezd el a fürdőben. Ha szeretsz hosszan ázni a kádban, próbáld meg úgy elhelyezni a kádat, hogy kiláss az ablakon, vagy legalább egy dísztárgyat láss. Bizonyos elemeknek egymás mellett a helyük, pl. a bidének a vécé, a törülközőtartónak a kád vagy a zuhany mellett. Ha szűkös a költségvetés, tartsd fejben, hogy a legdrágább dolog a vécé áthelyezése.

A legtöbb ember nem kedveli a kis fürdőszobát, de legalább megvan az az előnyük, hogy minden berendezési tárgy kéznél van. Akármilyen kicsi is a fürdőszoba, annyi hely jusson mindennek, hogy kényelmesen tudjuk használni. Különösen ahhoz kell hely, hogy egy fürdő vagy zuhany után szárazra tudjuk törölni magadat, és a vécé előtt elférjen a lábad.

Ne feledkezz meg az apró részletekről sem. Talán egy polcra lesz szükséged, ahová a rádiót vagy a könyveket teszed, esetleg a kád köré szeretnél gyertyákat vagy egy pohár bort lerakni – ezeket már a legelején vegyed számításba.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL