ÁLLATI CUKISÁGOK

Kutya- macskaillemkódex

Szerző:
Szabó Anna
Ha a cica az asztalon sétál, miközben ebédelünk, vagy a kutyus elengedi a füle mellett a „Gyere ide!”, vagy „Menj a helyedre!” vezényszavakat, akkor nem az állat jellemével van a gond, hanem a gazdiban van a hiba.

 

Megfelelő nevelés mellett ugyanis a négylábúak megtanulják betartani a kutya- és macskaillemkódex alapvető szabályait. Általában a következő elv érvényes: minél korábban kezdjük, annál hatékonyabb lesz a nevelés. A „korán” szó alatt természetesen nem azt értjük, hogy csak és kizárólag kölyökkutyát lehet megtanítani arra, hogyan kell szót fogadni, hanem azt, hogy ha a kutyus hozzánk kerül – mindegy mennyi idős -, minél korábban el kell kezdeni foglalkozni vele. A kutyák ebből a szempontból sokkal jobb diákok, mint a cicák.


Csak határozottan!


A jó nevelés előfeltétele a türelem, a következetesség, a tekintély és a nyugodt, ugyanakkor határozott hangnem. A szabályokat újra és újra gyakorolni kell, egészen addig, amíg az állat meg nem tanulja őket. Ha például az asztalnál nem szabad kunyerálni, kivételesen se dobjunk oda hízelgőn mellénk telepedő kedvencünknek egy falatot. Ha pedig rossz fát tett a tűzre, azonnal szidjuk meg, mert csak így érti meg négylábú barátunk, hogy mit is akarunk Tőle.


Kutyaillemkódex


Az első és legfontosabb, hogy a gazdi a főnök, a kutyának tehát el kell fogadnia őt falkavezérnek. A parancsszavaknak, mint például „Gyere ide!”, „Ülsz!”, „Maradsz!”, stb. állandóan szerepelniük kell a nevelési programban. Lehetőleg mindig ugyanabban az időben gyakoroljunk. A parancsszavakat határozott, ne kérlelő hangon mondjuk. Minden egyes utasítást kísérjünk egyértelmű kézjellel. Némi gyakorlással, dicsérettel, apró jutalmakkal akár még azt is elérhetjük, hogy a kutya sétáltatás előtt a pórázt a szájában odahozza, vagy éppen az újságot letegye a fotelunkba. Ha nem boldogulunk a neveléssel, forduljunk kutya-kiképzőhöz.


Macskaillemkódex


A cicák is képesek tanulni – de csak akkor, ha akarnak. Ezért mindig nyugodt, határozott hangon utasítsuk cicánkat, soha ne kiabáljunk. Mindig szóljunk rá, ha rosszalkodik – például, ha a bútorkárpiton élesíti a körmét, vagy ha az asztalon mászkál. A „Nem!” parancsszó kimondásával mindig vigyük az állatot a kaparófához, vagy az etetőtálhoz. Vannak azonban olyan dolgok is, amelyeket a macska nem ért meg. Ha nem szabad befeküdnie az ágyunkba, egyszerűen be kell csuknunk a hálószobaajtót. Különben elkerülhetetlen, hogy mindig a párnán szundikáljon.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL