FOGYÓKÚRA

Mínusz 5 kg két hét alatt - Jézus diétával

Szerző:
Szabó Anna
Amikor az ember rádöbben arra, hogy a súlyfeleslege elérte a kritikus, netán a vállalhatatlan szintet, nem az az első gondolata, hogy mit is csinált rosszul, hanem az, hogyan fogyhatna le. A Jézus diéta egy csapásra megvilágítja az elménkben: a túlsúly oka, hogy bizony letértünk a helyes útról!

 

Elkényelmesedtünk és bizony, már az ételeink sem azok a természetes étkek, amik eleinknek álltak rendelkezésre. Hanem sok esetben olyannyira felturbózott, agyon kezelt és túlízesített vackok, amik fogyasztásával az elhízás elkerülhetetlen. Erre világított rá egy floridai orvos, Don Colbert, aki szerint Jézus idejében még minden rendben volt, az emberek egészségesen táplálkoztak, és az elhízást hírből sem ismerték. Az étkezés nem az ízek hajszolásáról szólt, hanem a beszélgetések, az együttlétek örömével ajándékozták meg a kor emberét. Tudnunk kell, hogy abban az időben az emberek még nem tudtak olyan mértékben tartósítani és ennek következtében felhalmozni és feldolgozni sem, ami a Jézus diétát könnyűvé teszi, hiszen mi is azt esszük, amit hűtés, befőzés és egyéb komolyabb konyhatechnikai fortélyok nélkül is el tudunk készíteni!


Mit evett Jézus?


Mikor étkezéshez készülsz, tedd fel a kérdést: mit enne most Jézus? És cselekedj te is hozzá hasonlóan. Mit ettek az emberek Jézus idején? Biztosan nem hűtött, mélyhűtött, mikrózott, befőzéssel tartósított, színezett, aromásított, hosszan eltartható "termékeket"! Ellenben bármit, ami feldolgozás nélkül is hosszan eláll: árpa, búza, kukorica, rizs, köles, zab, rozs, szezámmag, napraforgómag, lóbab, borsó, lencse, földimogyoró, szójabab, feketebab, vesebab, mungóbab, bab, babból készült ételalapanyagok (pl. tofu, szójaszósz) mandula, pekándió. Szezonban termő zöldségek,
amikből számodra rendelkezésre állnak a répa, zeller, karalábé, burgonya, zöldfűszerek, káposztafélék, és sorolhatnám a piac teljes felhozatalát. Gyümölcsök frissen vagy aszalva - és természetesen víz és bor. 


Jézus korában a főzés valószínűleg nem haladta meg a kenyérsütés, a szabadtűzőn való sütés és az egyszerűbb levesek, raguk főzésének technológiáját. Így ételeik alig feldolgozottak és hűtés hiányában mindig frissek voltak, hiszen előre főzni így ne, igen lehetett, sőt, nagy valószínűséggel emiatt a sült és főtt ételek, köztük a húsok, igen ritkán szerepeltek az étlapon. Mellettük a tojás, méz, hal - lehetőségekhez mérten a tej és savanyított tejtermékek – is szerepelhettek az étlapon.


Heti egy böjtnap és helyes étkezés - már fél siker


Ami még fontos eleme a diétának, a heti egy böjtnap. Egészséges felnőtt hetente egy napot adjon a szervezetének arra, hogy méregtelenítsen, megpihenjen. Szenteljünk egy perc figyelmet az ételek mellett az étkezéseknek is. Ne habzsoljunk, ne rohanjunk és lehetőség szerint ne együnk egyedül. Az étkezés legyen esemény, szóljon a beszélgetésekről, a közösségről, tegyük félre az önzést, a rohanást - együnk együtt családtagjainkkal vagy barátainkkal.


A nyugodtabb életvitel mellett mit ad még a Jézus diéta?


Egy viszonylag lassú, de tartós súlycsökkenést, ami akár - 5 kg/két hét is lehet. Nem beszélve arról, hogy mellette tele leszel energiával és a szervezeted megfiatalodik.


Mintaétrend

1. nap


Reggeli: Narancs, gabonakása joghurttal
Tízórai: 1 marék aszalt gyümölcs 
Ebéd: Zöldség leves idény zöldségekből
Uzsonna: 1 körte
Vacsora: 15 dkg teljes kiőrlésű tészta pestoval és sajttal


2. nap


Reggeli: Zabkása vágott olajos magvakkal, répalé
Tízórai: 1-2 alma
Ebéd: Humusz friss zöldségekkel, pitával.
Uzsonna: Joghurt gyümölccsel
Vacsora: Csirke mell roston, párolt zöldségekkel


3. nap


Reggeli: Teljes kiőrlésű pirítós, oliva olajjal meglocsolva, 1 paradicsom
Tízórai: 1 marék diákcsemege
Ebéd: Lencsesaláta pirítóssal
Uzsonna: Túrókrém gyümölccsel
Vacsora: Spenótsaláta, főtt tojással


4. nap


Reggeli: Joghurtos friss saláta
Tízórai: 1 marék aszalt gyümölcs
Ebéd: Gyros pitában
Uzsonna: 1-2 narancs vagy egyéb idény gyümölcs
Vacsora: Idény zöldségek párolva, roston sült hallal


5. nap


Reggeli: Teljes kiőrlésű pirítós fűszeres túrókrémmel.
Tízórai: 1 marék diákcsemege vagy aszalt gyümölcs
Ebéd: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, roston sült csirkemellel és sok színes paprikával
Uzsonna: Joghurt gyümölccsel
Vacsora: Zöld saláta, roston sült csirke és bor


6. nap


Reggeli: Puliszka tejjel leöntve
Tízórai: 1 marék aszalt szilva.
Ebéd: Ecetes hagymás burgonyasaláta
Uzsonna: Joghurt gyümölccsel
Vacsora: Spenótos tojásrántotta


7. nap


Böjtnap sok vízzel, gyógyteával

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL