KÖZÉRZET

Tudtad, hogy a sírás egészséges? Olvasd el, miért...

Szerző:
Szabó Anna
Te is érezted már úgy, hogy egy kiadós bőgés után megtisztultnak érzed szívedet, lelkedet? A New York Times riportere egyszerűen érzelmi izzadásnak nevezi ezt a folyamatot, és kifejezetten egészségesnek tartja a könnyezést, utánajártunk, miért.

 

Sokan megvető mosollyal nyugtázzák, ha valakit sírni látnak, de már akár azt is, ha nyíltan vállalja, ő bizony megkönnyez ezt-azt. Írásunk végén talán te is úgy érzed majd, hogy a könnyezés csodája valójában ajándékul kapott mindennapos gyógyír – fiziológiailag, pszichológiailag és lelkileg egyaránt.

 

Segítik a látást

Legalapvetőbb funkciója a könnyeknek az, hogy képessé tesznek minket a látásra. Szó szerint. Nem csak keni száguldó szemgolyóinkat és szemhéjainkat, de ezzel együtt megakadályozzák a különféle nyálkahártyáink dehidratációját. Ha nincs ez a kenés, nincs látás. Könnyek nélkül az élet sokkal kevésbé lenne humánus, és kényelmes.

 

Megölik a baktériumokat

Nincs szükséged vegyi fertőtlenítőre – persze csak, ha minden rendben van a szemeddel… Akkor ott vannak a könnyeid! Saját antibakteriális és víruselleni hadsereged van, mely állandóan dolgozik miközben te közösségi életet élsz. Megelőz és véd mindenféle megbetegedés ellen.

A könnyek ugyanis lizozimot tartalmaznak, egy olyan folyadékot, mely olyan erős, hogy a baktériumok 90-95%-át 10 perc alatt elpusztítja.

 

Eltávolítják a méreganyagokat

William Frey amerikai biokémikus kutatása szerint az érzelmi könnyek – melyek bánat miatt folynak – sokkal több mérgező anyagot tartalmaznak, mint az irritáció során elszenvedettek. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a könnyek mérgezőek, de ez közel sincs így. Egyszerűen csak megtisztul a szervezeted ilyenkor, mint egy kiadós masszázs vagy szauna során.

 

Csökkenti a stresszt

Úgy érzed olyan vagy mint a túlfeszített zongorahúr? Sokkal jobban jársz, ha kisírod magadból a feszültséget, mert amikor elnyomod, olyan komoly egészségügyi problémáknak adod át a szervezetedben a helyet, mint a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések és a gyomorfekély. Inkább sírj, mert akkor a könnyedben kiválasztódnak olyan hormonok is, mint az endorfin, enkefalin, prolaktin… ha megszabadultál tőlük, akkor a stressztől is búcsút mondhatsz.  

 

Közösséget épít

Persze, nem valószínű, hogyha valakit könnyezni látsz, egyből meghívod magadhoz mondjuk vacsorázni. De az esetek többségében bizonyára te sem mész el szó nélkül a síró ember mellett, és megkérdezed, miben tudsz a segítségére lenni. Azonban még egy tényezőt érdemes átgondolni ezzel kapcsolatban: az is biztos, ha valaki előtt sírni merünk, az már a bizalmasság egy fajtája – feltéve, ha nem azért teszed pont, mert egy vadidegen megalázott. Vagyis a könnyek elsősorban a kommunikációhoz és a közösségi viszony elmélyüléséhez segítenek hozzá.

 

Elengedik az érzéseket

Még akkor is, ha nem épp egy nagyobb traumán estél túl (munkahely elvesztése, halál, szakítás, válás…), csak úgy érzed állandóan lehangolt vagy, gyűjtögeted magadban napi konfliktus adagjaidat, akkor is felgyűlnek benned a negatív energiák. Hivatalos nyelvvel élve összegyűjtődnek az agy limbikus rendszerében és a szíved bizonyos részein. De a sírás katartikus. Felszabadít, kiengedi a benned lakozó ördögöket, még mielőtt idegbajt kapnál vagy kardiovaszkuláris rendszeredben pusztítást végeznének. Csak, hogy tudd, kardiovaszkuláris rendszerednek olyan feladatai vannak, minthogy a véreddel célba juttassa (pl. az oxigént és a tápanyagokat); takarítson (pl. eltüntesse a széndioxidod és a salakanyagokat); szállítson (pl. hormonokat); fenntartson pl. testhőmérsékletet és pH-t; megelőzzön (pl. fertőzéseket). 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL