GASZTRO

Készítsd fel gyomrod az ünnepekkel járó nagy falatozásra

Szerző:
Szabó Anna
A visszaszámlálás elindult, most még kíméld magad könnyű mesterfogásokkal. Az ember nem csak kenyéren él, s főként nem akkor, ha fogyókúrázik.
3 ebédnekvaló finomság. Jó étvágyat hozzá!


Csirkemellfilé sonkában

Hozzávalók:

(4 személyre)
- 4 csirkemellszelet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- só
- őrölt csípős paprika
- 8 vékony szelet nyers sonka
(Tipp: A gyenge pármai sonka kevesebb fűszeres, intenzív ízt ad a húsnak és rendkívül ínycsiklandó)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál szárzeller
- 3 sárgarépa, 2 kis cukkini
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1/8 l száraz fehérbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Nehézségi fok:

A megtisztított, jól átmosott húst lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, majd forró olajban ropogósra sütjük. Az elkészült húst rozmaringgal, sóval, csípős paprikával ízesítjük. Minden csirkemellfilét két szelet sonkába göngyöljük.
Meghámozzuk és összezúzzuk a fokhagymát, a vöröshagymát finomra vágjuk. Megtisztítjuk a répát, a zellert és a cukkinit. Mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét jól elkeverjük a fehérborral. Forró olajban üvegesre hevítjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldséget, rövid ideig pirítjuk. Belekeverjük a bort a paradicsompüréhez, majd sóval, paprikával ízesítjük.
A hússzeleteket a zöldségre fektetjük, és fedő alatt alacsony lángon 15 percig pároljuk. A filét előmelegített tányérra tesszük, és melegen tartjuk. A zöldséghez keverjük a citromhéjat és a petrezselymet, majd a zöldséget a hús mellé tesszük, és rögtön tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc


Gombás omlett

Hozzávalók:

- 1 fej gyöngyhagyma
- 10 g vaj
- 150 g csiperkegomba
- tengeri só
- frissen őrölt fehér bors
- 2 kávéskanál vegyes zöld fűszernövények (lehet mélyhűtött is)
- 2 tojás
- 1 evőkanál szénsavas ásványvíz
- késhegynyi pirospaprika
- 1 kávéskanál olaj

Nehézségi fok:

A megtisztított hagymát vágjuk apróra, majd vajban pároljuk üvegesre. Tisztítsuk meg és papírtörlővel töröljük át a gombát. Vágjuk egyforma szeletekre. (Tipp: A gombát tojásszeletelővel vékony szeletekre vághatjuk.) Adjuk a hagymához, és gyakori forgatás közben legalább három percig süssük. Ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a fűszernövényeket. Tartsuk melegen, amíg az omlett elkészül.

Az omlett elkészítése:
Keverjük el az ásványvizet a tojással, fűszerezzük sóval és paprikával. Teflonserpenyőben felforrósított olajba öntve félig süssük át a tojásos keveréket. Ha az omlett alja már megszilárdult, a ferdén megemelt serpenyőben villával húzzuk fel a tojásmasszát, hogy még a híg tojás is szétfolyjon. Akkor finom az omlett, ha a teteje még lágy, az alsó fele pedig szilárd.
Tálalásnál az omlett egyik felét csúsztassuk a tányérra, osszuk el rajta a párolt gombát, majd borítsuk rá a maradék omlettet. Frissen, melegen fogyasszuk.


Karfiolos krumplileves rákhússal

Hozzávalók:

- 350 g tisztított karfiol
- 125 g jó puha, törhető krumpli
- ¼ liter víz
- tengeri só
- 1/8 liter sovány tej
- ½ húsleveskocka
- 50 g kalóriaszegény krémsajt
- frissen őrölt fehér bors
- reszelt szerecsendió
- 25 g rákhús (garnéla) ( a rákhúst sonkával is helyettesíthetjük)
- 1 kávéskanál metélőhagyma (snidling)

Nehézségi fok:

A megtisztított krumplit és karfiolt vágjuk kockákra. Hideg vízben tegyük fel főni, sózzuk meg, és fedő alatt kb. 20 perc alatt főzzük puhára. Hagyjuk kissé hűlni, majd turmixoljuk le. Keverjük hozzá a tejet és a leveskockát, utána a krémsajtot is. Tegyük vissza a tűzre a levest, és kevergetés közben főzzük össze. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Tálalás előtt melegítsük fel a levesben a rákhúst. Az apróra vágott metélőhagymával közvetlen fogyasztás előtt hintsük meg a levest.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL