GASZTRO

Csirkemájas cukkini tekercs polentával

Szerző:
Szabó Anna
A cukkinit akár minden nap meg lehetne enni - persze azért, hogy ne legyen unalmas, próbáljuk minél többféleképpen elkészíteni. Ebben a receptben a vékonyra leszeletelt, és elősütött cukkínire fűszerezett csirkemáj kerül, és szeletelt bacon szalonnával van körbetekerve. Már így, önmagában is fogyasztható, és laktató, de ízlés szerinti körettel is kínálhatjuk – például polentával.

 

Hozzávalók 6 db tekercshez


- 1 közepes cukkini
- 1 cs szeletelt bacon
- 3 db csirkemáj
- 2-3 dl tejföl
- 1-2 ek kukoricaliszt
- 10 dkg sajt
- só
- őrölt fehér bors
- majoranna
- szerecsendió
- 3 dkg margarin (vagy vaj)
- 2 ek olívaolaj


Elkészítés

A cukkinit szeleteljük fel vékonyra, majd öntsük a serpenyőbe az olívaolajat, és néhány perc alatt süssük mindkét oldalát szép pirosra. Szedjük ki egy tálcára, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hűtsük ki.

A csirkemájakat vágjuk félbe, szórjuk meg egy kevéske sóval, őrölt borssal, szerecsendióval, és majorannával, majd alaposan forgassuk össze.

2-3 szelet bacon szalonnát fektessünk le, helyezzünk rá egy szelet elősütött cukkinit, tegyünk rá egy fél befűszerezett csirkemájat, majd óvatosan tekerjük fel. Az elkészült tekercseket tegyük egymás mellé egy margarinnal (vagy vajjal) kikent kerámia sütőformába, vagy tepsibe.

A tejfölt keverjük simára a kukoricaliszttel, öntsük rá a tekercsekre, majd fóliával fedjük le a sütőforma tetejét. Helyezzük előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig pároljuk. Vegyük le a fóliát, szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, és süssük szép pirosra.

Polenta

- 15 dkg kukoricadara
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl víz
- 5 dkg vaj
- só
- őrölt bors

A tejet és a vizet öntsük egy edénybe, melegítsük fel, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a vajat, keverjük simára, és főzzük még néhány percig.

Egy tálcát vékonyan kenjük le olajjal, öntsük rá a masszát, simítsuk el egyenletesen, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, ízlés szerinti szaggassuk ki, vagy vágjuk fel nagyobb kockákra. Egy teflon serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat, és a kiszaggatott polenta mindkét oldalát süssük szép pirosra benne.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a cukkini tekercseket, majd a pirosra sült polentával kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL