UTAZÁS

Nekünk a Balaton a Riviéra

Szerző:
Szabó Anna
A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint az idén a korábbi évekhez képest nőtt a nyaralási kedv, a megkérdezettek 39 százaléka elutazna a főszezonban. Százból 71-en belföldön maradnának, közülük is minden harmadik ember számára a kikapcsolódást a Balaton jelenti.

 

Átlagosan 5 napra mennének el az emberek, és 90 ezer forintot szeretnének költeni. Mivel ez az összeg egy átlagos, négyfős családnak épp, hogy a legfontosabb kiadásokra elég, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint érdemes még otthon, indulás előtt megtervezni a programokat, kiválasztani, kiszámolni, mire mennyit tudunk fordítani.

Nyaralásra átlagosan 5 napot szánnak a magyarok. Aki belföldön maradna, 90 ezer forintot, külföldi út esetében pedig fejenként maximum 150 ezer forintot költenének az emberek. Százból 71 ember idén belföldön nyaralna, minden harmadik megkérdezett a Balatonnál. Emellett elsősorban a vízparti települések, illetve a fürdővárosok népszerűek, például Hévíz, Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros, a Tisza-tó és a Velencei-tó. Idén a megkérdezettek 39 százaléka szeretne a főszezonban nyaralni, valamivel többen, mint tavaly. Külföldre körülbelül 8-900 ezer ember menne idén. Ők döntően Horvátországot választják célpontjuknak, de kedvelt még Olaszország, Görögország, Erdély és Bulgária is – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. adataiból.

Ha szeretnénk kikapcsolódni, szórakozni egy kicsit, könnyebben meglódulnak a kiadásaink, ezért érdemes tudatosan tervezni pénzügyeinket – tanácsolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője. Már az út és a szállás kiválasztásánál is érdemes több ajánlatot bekérni, kikérni az ismerősök véleményét, esetleg utazási irodáknál tájékozódni. Van, ahol a szállás mellé különböző kedvezmények, például fürdőbelépő vagy gyerekkedvezmény is jár, érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel.


A családtagoknak eltérhetnek az igényei a tekintetben, milyen típusú nyaralásra vágynak: inkább pihennének a vízparton, vagy aktív kikapcsolódásra, kirándulásra, múzeumlátogatásra vágynak. Ezt előre tisztázzuk, hiszen az eltérő programok más-más költségigényekkel is járnak. A gyerekeket is érdemes meghallgatni, bevonni a tervezésbe, annak ellenére, hogy esetleg még sosem jártak az adott helyen. Nézzünk utána az interneten a programlehetőségeknek, és előre határozzuk meg, mit szeretnénk mindenképp kihasználni, megnézni. Ha van az adott helyen például aquapark vagy vidámpark, már indulás előtt meghatározhatjuk, hány egység kipróbálását bírja el a családi kassza, és nem a helyszínen alkudozunk a kicsikkel arról, mit szabad és mit nem. Állapodjunk meg előre arról is, hogy ha ezen felül szeretne valamit a diák, akkor azt a saját zsebpénzéből kell fedeznie.

Ha megfontoltak vagyunk, előre tervezünk, akkor egy valóban pihentető nyaralás részesei lehetünk, és nem hazatérve kell szembesülnünk azzal, hogy túlköltekeztünk. Ráadásul, ha gyermekeinket is a pénzügyi tudatosságra neveljük, felnőve remélhetőleg ők is előre megtervezik majd utazásaikat, tudatosan kezelik majd pénzügyeiket” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL