ÁLLATI CUKISÁGOK

Vadbaleset - Ezt tedd, ha veled is megtörténik

Szerző:
Szabó Anna
Nyaranta mindig rengeteg vadbaleset történik. Ennek egyik oka, hogy ezek a hónapok a természetben élő állatok legaktívabb párzási időszakát jelentik. Többek közt ekkora esik a szarvasbőgés ciklusa, amikor a vadak a szokásosnál is figyelmetlenebbek. Nem törődnek a forgalommal, a zajjal és cseppet sem észlelik a járműveket maguk körül.

 

A vadásztársaságok táblákkal, elkerítésekkel, előzetes figyelemfelhívó kampányokkal próbálják elejét venni a baleseteknek, de azt minden szakember elismeri, hogy az állatok váratlan felbukkanására az utak mentén nem lehet igazán felkészülni. Viszont jó tisztában lenni a teendőkkel, ha megtörténik a baj és autóval elütünk egyet közülük.


Biztosítási szempontból a legfontosabb teendőnk a baleset után, hogy azonnal hívjuk a rendőrséget és ne mozdítsunk el semmit a helyszínen. A hatóság embereinek feladata, hogy értesítsék a bejelentésünk alapján az adott területen illetékes vadásztársaságot. Viszont tisztában kell lenni azzal, hogy utóbbi felelősségre vonása elég szűk keretek közt képzelhető el. „Ha elhelyezte a vadveszélyre figyelmeztető táblákat és minden lehetséges, a jogszabályokban lefektetett módon igyekezett megelőzni, hogy az állatok az útra tévedjenek, akkor a pórul járt autós legkevésbé sem reménykedhet abban, hogy a vadásztársaság kifizeti a kárát.” – figyelmeztet Dr. Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetője. Természetesen jogi úton a balesetet szenvedett sofőr megpróbálhat érvényt szerezni az álláspontjának. Ez viszont hosszadalmas és költséges folyamat, amelynek korántsem biztos, hogy a javára írt ítélet lesz a vége.

A milliós kárt elkerülendő, azt megelőző lépésként a casco-biztosítás nyújthat védelmet minden autósnak. Fontos tudni, hogy a casco csak az autóban esett kárt téríti. A személyi sérülésekre és a vad értékének megtérítésére nem terjed ki. Ezekre kiegészítő biztosításokat szoktak ajánlani a biztosítótársaságok. A PBA-nál már évi 5700 forintért köthető ilyen biztosítás.

Amit károsultként még mindenképpen megtehetünk, hogy a fotókat készítünk az okostelefonunkkal a baleset helyszínéről, annak környezetéről, az elütött állatról és a megsérült autóról. Utóbb ezek a képek a kárrendezés során kapnak jelentős szerepet. „A kárbejelentő kitöltésekor arra kell odafigyelni, hogy az A jármű” alá a vadásztársaság adatai, “B jármű” alá pedig a kárt szenvedett autó adatai tartoznak.” – hangsúlyozza a PBA szakértője. Hozzátette, hogy a kitáblázott szakaszokon a KRESZ szabályok fokozott betartására kell törekedni, mert ha például a megengedett sebességnél többel hajtunk a biztosító kártérítési felelőssége megszűnik és akkor a saját autónkban esett sérülések javítási költségeit is magunknak kell kigazdálkodnunk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL