FÉSZEK

Retrománia a lakásban

Szerző:
Szabó Anna
Sokak szerint csak múló hóbort a retro stílus. Igen ám, de már lassan tíz éve mondogatják ezt, miközben sokan újraélik és újra élvezik – nem csak a – lakberendezésben nyújtotta előnyeit.


A retro stílusnak ismét aktualitása van. Talán nem véletlen, hogy a mai nehéz időkben sokan nyúlnak vissza az 50-60-as évek kedvelt szín- és formavilágához. Nemcsak a nosztalgia, hanem a retroból áradó játékosság, vidámság, humor is oka lehet ennek a divathullámnak. A gyártók és tervezők is érzik ezt, éppen ezért, ha Te is a retro mellett döntenél, a berendezés kellékeinek kiválasztása, sokkal egyszerűbb lesz, mint hinnéd: számos nagynevű, formatervezett bútort újragyártanak napjainkban elég kedvező áron; de ha pillanatnyilag nem állsz túl fényesen anyagilag akkor is találhatsz magadnak bolhapiacokon meglepően jó állapotú darabokat. De ne szaladjunk a dolgok elé, nézzük mi is jellemzi a leginkább a retrot, ezt a kultikus stílust.

Amikor az embereket átjárta az életöröm

Minden színében és formájában áthatja egyfajta hurráoptimizmus a II. világháborút követő évtizedekben kialakult lakberendezési stílust, a retrót. A hosszú szűkös évek után hirtelen megnőtt az emberek fogyasztási kedve, és a lerombolt otthonokat új, – akkor még korszerűnek tűnő – a korábbihoz képest sokkal kisebb „egy kaptafára” készült lakásokkal kellett pótolni. Ráadásul ezekben az évtizedekben a családok már annak is örülhettek, ha lakásonként (sőt néhol utcánként egy házban) akadt televízió, rádió. Álmaikban nem gondolták volna, hogy későbbi unokáik és dédunokáik már akár külön szórakoztató szobára, házimozirendszerre és megannyi audovizuális berendezésre vágynak, és gyakorta számolnak is vele új otthonunk megtervezésekor.

Sok kicsi hely

Sokkal kisebb helyen kellett élniük, sokkal szerényebb, ám gyakorta vidámabb és fantáziadúsabb berendezési tárgyak között. A korábbi hagyományokkal szakító bútorokat többnyire építészek tervezték, vagy azért, mert a házépítési kedv csökkenésének köszönhetően így módon akarták kipótolni bevételeiket, vagy azért mert az eleve általuk tervezett lakóépületek berendezéseit is megálmodták. Munkáik többnyire könnyűek, gazdaságosak és áramvonalasak voltak. Frappánsan ötvözték a minimalista stílust az eleganciával és a kor úttörő vívmányaival, így fejlődött együtt az építészet és a lakberendezés.

 

Meghódítottuk a világegyetemet

Az 50-es és 60-as évek tárgyaira egyfajta sci-fi hatás is jellemző, ami az űrutazásoknak köszönhető. Ráadásul az olyan új anyagok megjelenése, mint a könnyen formálható műanyag, az üvegszálas műanyag, a rétegelt lemez… stb. teret engedett a tervezők fantáziájának. A futurizmus jegyében a tárgyak egyszerre lettek gömbölydedek, áramvonalasak, játékosak, nyoma sem volt már a régi puritán világnak.

Színek és rendeltetések

Eltűnt ez a letisztultság a színek világából is, a régi egyszerű, már-már fakó világot felváltották a fényes jövőbe vetett hangulatot árasztó vidám, néha vadnak tűnő színek, melyek egymással párosítva mégis tökéletesen harmonikus hatást váltanak ki. A nagy kedvencek a színek terén: a trükisz, a jade, a menta zöld, a baba rózsaszín, a meggypiros, a napsárga, a kék voltak. De előszeretettel komponáltak fekete-fehér-ezüst kombinációban is.

A korábban említett hely szűke miatt arról a praktikus divatról sem szabad megfeledkezni a retro stílus kapcsán, hogy a lakberendezési tárgyak eleve többfunkciósak voltak. Megjelentek olyan darabok, mint a konyhákban a rejtett, kihúzva munka- vagy étkezőhelyként funkcionáló polcok, a fiókos dohányzóasztal, az ülőkerészét tárolónak is használható fotelek, székek…

 

Képek: Innoshop, abchome

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL