GASZTRO

Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban

Szerző:
Szabó Anna
Ha igazán finomat akarsz enni, akkor mind a húsgombócba, mind a paradicsomszószba bőven kerülhet friss, illatozó bazsalikom. Persze nem csak az íze mennyei, hanem a meleg színeknek köszönhetően a kedved is jobb lesz ettől az ételtől.

 

Húsgombóc hozzávalói 2 személy részére


- 30 dkg darált sertés hús
- 1 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- bazsalikom (lehetőleg frissen szedett)


Paradicsomszósz


- 5 dkg bacon szalonna
- 5 dl paradicsomlé
- 5-6 db kisebb paradicsom
- 1 dl zöldség alaplé
- 1-2 ek barna cukor
- csipet só
- bazsalikom
- 1 ek olívaolaj
- 15-20 dkg széles metélt (vagy ízlés szerint rizs)

Elkészítés


A lila hagymát és a bazsalikomot vágjuk nagyon apróra és adjuk hozzá a darált húshoz. Nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük, keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.

Az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, és tegyük bele vajjal kikent muffin formába. Helyezzük előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre. Ameddig a húsgolyók sülnek, készítsük el a szintén bazsalikomos paradicsomszószt.

Ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot aprítsunk fel, és keverjük a paradicsomléhez. A szeletelt bacon szalonnát vágjuk vékony csíkokra, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra. Amikor megpirult, adjuk hozzá a barna cukrot, és kevergetve 1-2 percig karamellizáljuk. Öntsük fel a bazsalikomos paradicsomlével, és a zöldség alaplével, szórjuk meg egy csipet sóval, majd szép lassan, főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a félbevágott paradicsomdarabokat, és néha óvatosan megkeverve, főzzük még 10 percig.

A sütőből vegyük ki a megsült húsgombócokat, tegyük bele a paradicsomszószba, óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek összefőjenek, és a szósz kellően besűrűsödjön.

A metélt tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. Hevítsünk fel egy evőkanál olajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és alaposan keverjük, melegítsük össze. Közben ízlés szerint sózzuk meg.

Tálaláskor szedjük tányérokra a tésztát, halmozzuk a tetejére a húsgombócot, és a paradicsomdarabokat, végül locsoljuk meg a paradicsomszósszal és úgy kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL