Húsgombóc hozzávalói 2 személy részére
- 30 dkg darált sertés hús
- 1 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- bazsalikom (lehetőleg frissen szedett)
Paradicsomszósz
- 5 dkg bacon szalonna
- 5 dl paradicsomlé
- 5-6 db kisebb paradicsom
- 1 dl zöldség alaplé
- 1-2 ek barna cukor
- csipet só
- bazsalikom
- 1 ek olívaolaj
- 15-20 dkg széles metélt (vagy ízlés szerint rizs)
Elkészítés
A lila hagymát és a bazsalikomot vágjuk nagyon apróra és adjuk hozzá a darált húshoz. Nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük, keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.
Az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, és tegyük bele vajjal kikent muffin formába. Helyezzük előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre. Ameddig a húsgolyók sülnek, készítsük el a szintén bazsalikomos paradicsomszószt.
Ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot aprítsunk fel, és keverjük a paradicsomléhez. A szeletelt bacon szalonnát vágjuk vékony csíkokra, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra. Amikor megpirult, adjuk hozzá a barna cukrot, és kevergetve 1-2 percig karamellizáljuk. Öntsük fel a bazsalikomos paradicsomlével, és a zöldség alaplével, szórjuk meg egy csipet sóval, majd szép lassan, főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a félbevágott paradicsomdarabokat, és néha óvatosan megkeverve, főzzük még 10 percig.
A sütőből vegyük ki a megsült húsgombócokat, tegyük bele a paradicsomszószba, óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek összefőjenek, és a szósz kellően besűrűsödjön.
A metélt tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. Hevítsünk fel egy evőkanál olajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és alaposan keverjük, melegítsük össze. Közben ízlés szerint sózzuk meg.
Tálaláskor szedjük tányérokra a tésztát, halmozzuk a tetejére a húsgombócot, és a paradicsomdarabokat, végül locsoljuk meg a paradicsomszósszal és úgy kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROVeszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK