FOGYÓKÚRA

Karcsúsodás ayurvédikusan

Szerző:
Szabó Anna
India ősi kultúrája és hagyományai hasznosak lehetnek a mai modern korban is. India egyik kincse az ajurvédikus gyógyítás és az ebből kifejlesztett diéta.

 

Az indiai nők nagy része ma is az ajurvédikus tanok szerint él és táplálkozik. Anyagcseréjüket az amúgy is meleg környezetben csípős fűszerekkel (csili, gyömbér, kurkuma) pörgetik tovább. Ezt a fűszerkeveréket nevezik Garam Masalának. Ha ezzel fűszerezzük a húst vagy halat, szervezetünk sokkal jobban képes lesz a bene lévő tápanyagokat hasznosítani. Ezt a folyamatot még tökéletesebbé tehetjük, ha egy citrusfélét, a Garcinia Cambogia gyümölcsét fogyasztjuk. A gyümölcs savas aromája megszünteti az éhségérzetet, ennek oka a benne található hatóanyag a HCA (hidroxi-citrin sav), ami meggátolja a táplálékkal bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását és tárolását a szervezetben. Nagyobb patikákban és drogériákban már nálunk is kapható a zsírégető gyümölcs szárított héjából készült kapszula.


Ajurvédikus alapszabályok

1) Egyharmad részt mindig hagyj üresen!


A gyomornak mindig egyharmad részben szilárd, egyharmad részben folyékony táplálékot kell tartalmaznia, a fennmaradó egyharmad részt pedig üresen kell hagyni. Az ajurvédikus diéta a napi háromszori étkezést ajánlja.


2) Használj tisztított vajat!


Minden más zsiradékkal szemben a ghee-t (tisztított vajat) részesítik előnyben, mivel ez egyensúlyban tartja a test energiaáramlását. Akár házilag, otthon is készíthetsz ghee-t. Húsz percig főzd a vajat, majd óvatosan kanalazd le a tetején megjelenő habot. Végül szűrd át egy tálba egy konyharuhán keresztül.


3) A gyümölcs és saláta ideje


Lehetőleg minden nap fogyassz nyers salátát és gyümölcsöt. Legjobb, ha ebédre készítesz magadnak salátát friss zöldségekből, mert este már az emésztés nem elég erős ahhoz, hogy feldolgozza. A gyümölcs fogyasztásának ideális ideje 10-15 óra között van. A gyümölcsöt lehetőleg mindig magában fogyaszd.


4) Hat után semmit!


Az utolsó étkezést az indiaiak szerint is hat óra tájban kell elfogyasztani ahhoz, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket. Az ezután elfogyasztott ételeket ugyanis már nem tudja a szervezet teljes mértékben megemészteni, hasznosítani, és könnyebben lerakódik zsírpárnák formájában a test különböző pontjain.


Gyömbéres víz a méregtelenítésért


Az indiaiak szerint felkelés után az első dolog 2-3 pohár langyos víz elfogyasztása kell, hogy legyen, ami azonnal felélénkíti az emésztést. Ha már reggel kiürült a bélcsatorna, sokkal jobban működik az energiaáramlás a szervezetben. Napközben gyömbéres víz fogyasztása ajánlott, amely elősegíti a méreganyagok kiválasztását a szervezetből. Egy friss gyömbért pucolj meg, majd egy termoszban öntsd fel forró vízzel. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL