LELKIPATIKA

A múlt sokszor segít megbirkózni a jelennel

Szerző:
Szabó Anna
Bár az élet azt követeli tőlünk, hogy minden pillanatban „itt és most” létezzünk, nem feledkezhetünk meg a múlt értékeitől. A TE múltadban is voltak azonban szép pillanatok, amelyek a mostban is derűs hangulatot teremthetnek. Ezek a pillanatok segítenek megbirkózni a jelennel.

 

A pozitív emlékek


Mivel nem akadályozhatjuk meg, hogy a régi képek és emlékek befolyásoljanak bennünket, legalább arról gondoskodjunk, hogy a hasznunkra legyenek. Használjuk ki tehát szellemünk képességeit, és emlékezzünk olyan eseményekre, amelyek pozitívan befolyásolják jelenünket.

A pozitív emlékek ereje elsősorban a nehéz helyzetekben lehet segítségünkre.



Az emlékek erejének lényege, hogy feltankoljunk mindabból, ami a múltban jó volt. Hámozzuk ki a múltunkból az értékeset, anélkül, hogy a negatív minőségeket is magunkkal kellene cipelnünk.

• Ha békére van szükséged, gondolj vissza azokra az időkre, amikor önmagaddal és a környezeteddel is harmóniában éltél. Érezd a békében rejlő esszenciát, és próbáld magaddal hozni a jelenbe.
• Ha valamilyen súlyos problémát kell megoldanod, gondolj egy olyan emlékre, amikor sikerült túljutnod egy kellemetlenségen.
• Ha nagyobb vita vagy összetűzés áll előtte, idézz fel egy olyan esetet, amikor sikeresen megoldottál egy hasonló helyzetet.
• Depressziós órákban készíts egy listát életednek 10 legszebb pillanatáról, és fürödj meg az emlékekben. Ne ragadj le a múlt képeinél, hanem érezd a pozitív emlékek lényegét.


A valóság nemcsak egyszerűen létezik. A valóság olyan, amilyennek mi látjuk. Az emlékek ereje segíthet abban, hogy befolyásold és formáld a valóságot. 

A múltbéli minőségek kihasználása


Milyen minőségekre lenne most szükséged? Szeretetre, higgadtságra, tisztánlátásra, örömre vagy nyugalomra? Idézz fel egy olyan korszakot az életedben, amikor sikerült megvalósítanod ezeket a tulajdonságokat. Gondolatban töltődj fel ezekkel a minőségekkel, majd irányítsd őket azokra a kihívásokra, amelyek itt és most előtted állnak. Figyeld, hogy a közérzeted pozitív irányban változik.


A boldog pillanatok


Készíts egy listát, és jegyezd fel azokat a pillanatokat, amelyekben sikerült elérned valamit. Idézd fel ezeket a pillanatokat és gondolkodj el azon, vajon miért értél el sikert ezekben a helyzetekben. Próbálj a nyomára bukkanni saját belső sikermechanizmusodnak, ez ugyanis minden embernél másképp működik. Ahányszor csak szükségét érzed, vedd elő a listát, és töltődj fel a siker emlékeivel.


A képzelőerő titka


Néhányan hagyták kialudni magukban ezt a képességet – és már csak az álmaikban látnak képeket -, ám bármikor újra felébreszthető. A kép a tudatalatti és a lélek nyelve. Az elérni kívánt állapotot részletesen kidolgozott, természetes színekkel lefestett és természetes környezet által körülvett képekben kell elképzelni. Belső képeink meghatározzák életünk nagy részét. Ahányszor csak megjelenik a tudatunkban egy meghatározott kép vagy elképzelés – még ha tudattalanul is -, tudatalattink elmenti azt a belső képtárolójában, majd megpróbálja megvalósítani. Ezért nagyon fontos, hogy életünk valamennyi területén határozott elképzelésünk és világos képünk legyen arról, mit is szeretnénk valójában, majd tudatosítsuk magunkban ezeket a képeket, és ameddig csak tudjuk, meg is őrizzük őket a tudatunkban. Ehhez képzelőerőre és fantáziára van szükségünk.

A képeknek három fajtáját különböztetjük meg:

• Az aktív képek jelenleg is meghatározzák az életünket – tudatosan vagy tudattalanul.
• A rejtett képek folyamatosan nyugalmi állapotban vannak, míg egy speciális helyzet nem kelti őket életre. 
• A nem elkészült pozitív képek olyan képek, amelyek hasznosak lennének, de nem állnak a rendelkezésünkre.

Gondoskodj arról, hogy az utóbbi képek is elkészüljenek, és boldog életet élhess. Az aktív és rejtett képek esetén felül kell vizsgálni, hogy pozitív vagy feloldandó képekről van-e szó.


Az események előre átélése – Carpe diem!


Ahányszor csak egy fontos esemény áll előtted, gondolatban mindig éld át előre, hogyan fog lezajlani. Ha sikerül elmerülnöd a csendben, és hagyod, hogy a képek maguktól, az akaratodtól függetlenül törjenek tudatod felszínére, könnyen ráérezhetsz, rendben vannak-e a dolgok a terved körül. Függetlenül attól, hogy kedvező vagy kedvezőtlen energiákat érzel a terveddel kapcsolatban, célszerű minden előtted álló fontosabb eseményre mentálisan is felkészülni. Az nem elegendő, ha összegyűjtöd a szükséges információkat, és tisztázod a gondolataidat. El is kell képzelned, és előre át kell élned, hogyan cselekedhetsz a legmegfelelőbben.

Mielőtt gondolatban átélnéd az előtted álló napot, tudatosítsd magadban, ki is vagy valójában!



Gondolatban képzeld el, hogy mindig ideálisan cselekszel, és viselkedsz. Legyél saját életednek rendezője, aki egymás után többször is megnézi ugyanazt a filmet, és addig változtat rajta, amíg azt nem érzi, hogy tökéletes. Ezt nemcsak a fontosabb események előtt, hanem minden egyes nap előtt meg kellene tenni. Célszerű már reggel, ébredés után azzal kezdeni, hogy felülsz az ágyban, és gondolatban áttekinted az előtted álló napot. Lásd magad, ahogyan este újra az ágyadban fekszel, telve örömmel és hálával. Ezzel máris megteremtetted egy sikeres nap kereteit, amelybe még a váratlan helyzetek is könnyen beleilleszkednek.


Mentális újra átélés


Ha már tisztában vagy azzal, hogy minden gondolatod, szavad és tetted közvetlenül befolyásolja az életedet, lelkednek folyamatos fejlődésével együtt a benned rejlő helytelen gondolatokra és érzésekre is egyre könnyebben rá fogsz érezni. Egy meghatározott eseményt követően például érezni fogod, ha még mindig nem viselkedtél egészen tökéletesen. Ez természetesen nem baj, hiszen senki sem született tökéletesnek, saját helytelen viselkedésed azonban a nem megfelelés érzését kelti a tudatalattidban. Hogy ezt elkerüld, gondolatban célszerű újra átélned a nem megfelelően lezajlott eseményt – legkésőbb lefekvéskor.

A napi visszatekintés keretében végzett mentális újra átélést vagy az ágyban, vagy egy erre kijelölt helyen végezd. Gondolatban pörgesd le a nap eseményeit az ébredéstől kezdve egészen a lefekvésig, mintha egy filmet néznél. Ahányszor csak valami helytelent észlelsz, állítsd meg a filmet, és alakítsd át az eseményeket a gondolatodban. Ezt a következőképpen teheted meg:

1. Tudatosítsd magadban, mi történt és hogyan reagáltál. Élj át újra minden kellemetlen érzést, amely összefügg az eseménnyel, pl. haragot, félelmet, dühöt, csalódást, tehetetlenséget, stb. oldd fel ezeket az érzéseket. Ne feledd, hogy a helyes megoldás csak akkor fog eszedbe jutni, ha már megszabadultál a fájdalomtól és a sértődöttségtől.
2. Vizsgáld meg, hogy a Valódi Éneddel cselekedtél-e az adott helyzetben. Emlékeztesd magad arra, ki is vagy valójában.
3. Gondolatban lásd magad, ahogyan megfelelően viselkedsz az adott helyzetben. Ehhez nem elég elképzelned a helyes viselkedést, át is kell érezned, hogy helyesen cselekszel. A helyes viselkedés át fogja programozni a tudatalattidat.



A mentális újra átélés azoknál az eseményeknél is alkalmazható, amelyek jóval régebben történtek. Soha nincs túl késő megváltoztatni a múltunkat.

 

Kurt Tepperwein
Mentáltréning
Szellemi edzésterv 8 lépésben
(Édesvíz Kiadó)

Életünket háromféleképpen élhetjük: szellemi segédmunkásként; munkájához jól értő kézművesként; vagy művészként, aki műalkotást varázsol az életéből. Az utóbbihoz azonban megfelelő szellemi eszközökre van szükségünk – a mentáltréning gyakorlataira.

A mentáltréning olyan edzésprogram, amelyik egész nap zajlik az élet iskolájában, és amelynek a tanára nem más, mint Dr. Hétköznap. Olyan univerzális, minden ember számára alkalmas rendszer, amely felszínre hozza az önben rejlő teremtőerőt, s ezzel valóra váltja vágyait, és megmutatja, hogyan vehet részt aktívan élete alakításában. A szellemi erők alkalmazásával elérheti céljait, megoldhatja problémáit, és az élet minden területén sikeresebbé válhat. A lehetőségei határtalanok!

Ha úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi élete irányítását, kénytelen lesz szembenézni a megoldatlan helyzetekkel, azaz pontosan azzal, ami eddig az útjában állt. Ezek nem csak a negatív gondolatok, hanem olyan szokások és minták is, amelyek több inkarnáción át valóságos csomóvá gabalyodtak. A könyvben bemutatott technikákkal ezeket a csomókat is feloldhatja.

"Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Annak, aki sikerre és boldogságra vágyik, aki gyógyulást vagy a terhektől és a hasznavehetetlen mintáktól való megszabadulást keresi éppúgy, mint annak, aki az eddig rendelkezésére álló módszerekkel nem tudta elérni céljait."

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL