LELKIPATIKA

Melyik mérgelődő típusba tartozol?

Szerző:
Szabó Anna
Legszívesebben rátolnád a bevásárlókocsit a furakodó sarkára. Letörnéd a másik autó antennáját, mert nem tudsz kitolatni a parkolóból. Mégsem törsz, nem zúzol, sőt lassacskán megpróbálod a mérgedet valahogyan levezetni. Ugye?

 

Igen, a cím igaz - mérgelődni veszélyes. Akit felzaklatnak - még a legnyugodtabb ember is - felfokozott idegállapotba kerül, és ez tragikus következményekkel járhat. Ha gyakorta felhúznak, magas lesz a vérnyomásod, a szív erek összeszűkülnek, gyengül az immunrendszered, és legrosszabb esetben infarktust kapsz.


Amennyiben problémádra nem találsz megoldást, saját magadnak ártasz vele

A méregnek el kell távoznia a szervezetből! Ha csak elnyomod sérelmeidet, később is marni fogja a lelkedet, az agyadat. Vannak emberek, akik képesek rögtön reagálni, akiknek a legkritikusabb helyzetekben is eszükbe jut a legmegfelelőbb válasz. Visszavágnak, sőt még nevetni is képesek, vagyis nem robbannak szét. Irigyli is őket mindenki. Mert a többség, sajnos, nem ilyen. Utóbb jut eszébe, mit kellett volna mondani, és még órák múlva sem tud megnyugodni.


Ilyenkor a mozgás lehet a legnagyobb segítség. Fuss egy kört a ház körül, szaladj fel és le a lépcsőn. Csinálj bármit, csak ne maradj ülve. Minél többet mozogsz, szervezeted annál hamarabb leépíti a stressz hormonokat. Csak a legvégén segíthet majd egy beszélgetés, hogy végiggondold még egyszer az eseményeket. Vajon tényleg megérte úgy kiborulni?

Egy nyugodt pillanatodban gondold át, és jegyezd föl, hogy mi idegesít. Például: igazságtalanság, hazugság, tehetetlenség, stb.

- Hol és mikor fordul elő ilyesmi a leggyakrabban? Otthon, a munkahelyeden, vezetés közben.
- Csak saját magad miatt vagy ideges? Úgy találod, ügyetlen, feledékeny, túl engedékeny vagy, esetleg apróságok is kiborítanak már?
- Miként reagálsz? Azonnal visszavágsz, nem hagyod szóhoz jutni a másikat, avagy előbb átgondolod, és csak később válaszolsz. El tudod képzelni, hogy pereskedj egy sértés miatt?

Tanulmányozd át vallomásodat egy másik nyugodt pillanatban. Gondold végig, min lennél képes változtatni a saját érdekedben. Cselekedj minél hamarabb!

 

Nincs két egyforma indulat, a mérgelődök sem egyformák


1. Aki rendre önmagát okolja


Mondhatni, nincsenek érzelmei. Mérgét szinte észre sem veszi, ezáltal nem is mutatja ki. Jelszava: Semmi sem olyan rossz! Szerinte mindenki fontosabb, mint ő. Ha ilyen vagy, öntudatod erősítésre szorul. Ne érd be azzal, hogy másnak is vannak hibái. Ne félj a veszekedéstől. Merj kiállni az igazadért.


2. Aki rendre mást vádol

A legapróbb problémára is ugrik. Agresszív, majd' szétrobban, őrjöng. Támadójának kétszeres erővel vág vissza. Jelszava: Nem mutathatom ki a gyengeségemet! Ha te is ilyen vagy, meg kell tanulnod a vészhelyzetek kezelését. Ha veszekedésbe keveredsz, keress egy üres szobát, és csapj ököllel a falra, hogy lehűtsd magad. Sokkal jobb, mintha a partnereddel ordítozol. Ily módon megakadályozhatod a helyzet rosszabbodását.


3. Aki inkább lenyeli indulatait


Érzi, hogy elönti és forr benne a méreg, de kifelé semmit sem mutat. Jelszava: Mindig tökéletesnek kell látszanom. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, győzd le magadban a tökéletesség vágyát. Merd kimutatni érzelmeidet. Nevess többször, ezáltal anélkül is mérgelődhetsz, hogy elárulnád gyenge pontjaidat.


Nyílt színi civakodás


Minden kapcsolatban előfordulhatnak veszekedések. Sok szülő eleinte inkább lenyeli mérgét, és csak a hálószobában adja ki, hogy ne hallja meg a gyerek. Nem helyes! A gyerek rögtön megérzi, ha nincs rendben valami. A szülők által eltitkolt problémák hasfájáshoz, éjszakai bepisiléshez vezethetnek nála. Nyugodtan beszéljetek tehát véleménykülönbségeitekről a család ifjabb tagjai előtt is. De

- Négyévesnél kisebb gyerek előtt tilos veszekedni. A szülők értelmezhetetlen szavai, beszédfordulatai aggasztóak lehetnek számára.
- Az eltérő véleményeknek kizárólag szóban adjatok hangot, a tettlegességet látni: egy életre szóló szörnyű élmény.
- A veszekedés csupán azt az egy témát érintse. Ne hozzátok szóba százegyedszer is azt, amit már százszor megvitattatok.
- A gyerek legyen részese a kibékülésnek is. Csak így tudja megtanulni, hogy az életben egyezségek vezetnek a megoldáshoz.
- Ne vitatkozzatok harmadik személyről. Összezavarja a gyereket, ha például a nagyiról valami rosszat hall, ám amikor megérkezik a csomagjaival, ő a legjobb nagyszülő, akivel mindenki kedves.
- Ne vonjátok be a vitába a gyereket. 

Fogd ki a szelet


Lehetetlen egyszerre nevetni és közben felrobbanni a dühtől. A vidám ember nemcsak higgadtabb, de kevesebb támadási felületet is hagy. Figyeld meg: gyakran saját magad provokálod ki a veszekedést a viselkedéseddel. Legyél tárgyilagos: te mindig úgy viselkedsz, ahogyan másoktól elvárod? A többi ember sem olyan szörnyű. Sokkal kedvesebb, mint gondolnád.


Ne mérgezd magad


Beszélj munkatársaiddal, szomszédaiddal. Senki nem várja el, hogy mindent szó nélkül tudomásul vegyél. Ám ha a baj úgy ér, mint derült égből a villámcsapás (például leöntöd kávéval a blúzodat), megint csak felesleges a mérgelődés. Ilyen helyzetben a nevetés a megfelelő válasz. Aki tud saját magán nevetni, az kifogja a szelet mások vitorlájából, és nem lesz gúnyolódás céltáblája.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL