2018. március 21. - Benedek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. március 21. - Benedek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Így ismerkedik a baba az anyagokkal

Testünk első védelmi vonala a bőr, de szerepe nem merül ki pusztán ebben. A segítségével érzékelünk, fontos tapasztalatokat szerzünk a körülöttünk lévő világról. Ki hinné, hogy mindez már az anyaméhben elkezdődik?

 

Bőrérzékelés az anyaméhben


Az érzékszervek közül a bőr kezd el legkorábban, már az anyaméhben működni. Elsőként a száj körüli felület válik érzékennyé, már a magzati lét tizedik hete táján. Valamivel később, az ötödik hónap környékén pedig az egész testfelületen működni kezd a bőrérzékelés. Bizonyára mindannyian láttunk már felvételeket arcát simogató, ujját, vagy lábujját szopogató magzatról. Egyéb lehetőségek híján, ők így ismerkednek a környezetükkel. Megtapintják a testrészeiket, a köldökzsinórt, vagy a méhfalat. A hőmérséklet változásait, de fájdalmat is érzékelnek a bőrük segítségével. Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a látás és hallás képességének kialakulásáig a bőr úgynevezett multiszenzoros receptorként működik. Ez azt jelenti, hogy átveszi a fül és a szem szerepét, s a segítségével a magzat „lát” és „hall” is.

A bőrérzékelés következő nagy állomása, amikor az újszülöttet édesanyja, vagy édesapja meztelen mellkasára fektetik. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a születés utáni első pillanatokban a bőrkontaktus kialakítása. Itt persze már szerepet játszik a baba szaglása is, hiszen még jó darabig ennek segítségével fogja azonosítani a számára legfontosabb személyeket. Császármetszés, vagy egyéb komplikáció esetén szokás az újszülöttet az édesapja mellkasára helyezni („szőrkontaktus”), hiszen ez épp olyan megfelelően segít a kötődés kialakításában, mintha az anya testén feküdne a baba. 

Sokszínű világ


Láthatjuk tehát, hogy a gyermek már szinte a fogamzás pillanatától használja a bőrét, a segítségével lényeges információkat szerez a külvilágról. Mindez tovább bonyolódik és színesedik, amikor a mozgás fejlődése során képessé válik arra, hogy a kezével fogjon, tárgyakért nyúljon, vagy másszon. A különböző érzékelési területek szoros összefüggésben állnak egymással, és kölcsönösen hatnak egymás fejlődésére. Elősegíthetjük ezt az összetett folyamatot, ha tudatosan úgy alakítjuk a gyermek környezetét, játékait, hogy minél többféle inger érje. Lássuk, hogyan ismerkedhet játékosan tanulva a kisbaba az anyagokkal!


Papír


Tegyél a keze ügyébe vékony papírt, írólapot, selyempapírt! Hagyd, hogy felfedezze, magához vegye, összegyűrje! Nem is hinnéd, milyen izgalmas egy kisbaba számára a papír zörgése, vagy a reccsenés, amellyel szakad. Ha már unja a tépkedést, készíts neki a papírból kis galacsinokat, melyeket apró ujjaival felcsipegethet, guríthat! Önmagában a papír nem veszélyes eszköz, mégis figyelj oda, hogy a baba ne maradjon magára vele! Játék közben ugyanis könnyen a szájába, orrába tömheti, vagy egy-egy élesebb papírszél megvághatja a kezét.


Homok, liszt


Tavasszal, nyáron, kora ősszel szerencsésebb a helyzet, hiszen jó időben órákig el lehet matatni a homokban. Szerezzetek be egy homokozó készletet, de akár kiselejtezett (nem törött!) edényeket is használhattok. Igazi élmény, és jelentős tapasztalás, amint a kisgyermek az apró szemeket szitálja, a markából pergeti, meztelen talpán érzi a napsütötte homok forróságát. Télen sem muszáj lemondanotok a jóról: homok helyett használhattok lisztet. Persze nem beleülni, csak kis edényben markolászni. Próbáljátok ki, miként reagál a homok és a liszt is, ha egy kevés vizet kevertek hozzá! Ekkor kezdődik csak igazán a móka: a képlékeny anyagot kedvetekre tudjátok gyúrni, formázni.


Agyag, gyurma, tészta


Ha már formázás, akkor természetesen nem maradhat ki a sorból az agyag és a gyurma sem. Ma már kaphatóak az egészségre teljesen ártalmatlan, vizezve jól alakítható gyurmák, a legváltozatosabb színekben. Bizonyára minden kisgyermek örömmel dolgozna ezekkel, mégis azt ajánlom, hogy abban a korban kezdjétek el a vele való játékot, amikor a baba már nem vesz mindent automatikusan a szájába. Agyag, vagy gyurma segítségével újra átélhetitek a kellemes élményeiteket, vagy feldolgozhatjátok a kevésbé jókat. A formázás során fejlődik a gyermek finommozgása, kezének és ujjainak összehangoltsága. Ha agyagot használtok, ki is égethetitek azt (gondosan ügyelve a balesetvédelemre!), így megfigyelhetitek, miként változik az anyag a hő hatására. Az anyagok olyan alapvető tulajdonságait ismerheti meg a gyermek (pl. puha, kemény), melyeknek valódi milyenségét csakis tapasztalás során értheti meg.

Amennyiben szoktál otthon tésztát gyúrni, nem kell száműznöd a konyhából a lurkókat. Ki-ki, kapjon egy-egy darab nyers tésztát, s indulhat az alkotás! Ha biztosítani tudod a tisztaságot, akár kis is süthetitek, és megehetitek a gyerkőcök remekműveit.


Termések, fa


Az ősz remek alkalom arra, hogy sétáink során különféle terméseket, faleveleket gyűjtsünk. Nem is kell messzire menni, akár a lakótelep környékén is találhattok tobozt, makkot, gesztenyét. Gyűjtsetek belőlük, figyeljétek meg a méretüket, formájukat, színüket! Hasonlítsátok őket más tárgyakhoz, alakokhoz! Egy-egy esős délutánon szebbnél szebb figurákat készíthettek belőlük, melyek akár tavaszig őrizhetik a természetet az otthonotokban. 
A totyogók imádnak gyűjtögetni. Légy együttműködő, ne tiltsd meg, hogy időnként hazavigyen egy-egy kisebb gallyat, vagy fadarabot! Nézegessétek meg őket, beszéljetek róluk! Próbáljátok kitalálni, mire lehetne használni bizonyos darabokat! Lehetne például ceruza, amivel üzenetet írtok a homokba? Vagy egy görbebot fájós lábú néniknek? Esetleg egy asztal lába, vagy vándorbot, amire tarisznyát akaszthattok? Ezerféle lehetőség, melyek mind fejlesztik a gyermek szókincsét, képzeletét, s a természetről alkotott ismereteit.


Kavics


Valószínűleg minden gyereknek van „kavics-korszaka”. Ez az az időszak, amikor a szülők úgy érzik, egy komplett társasház felépülhetne abból a kavicsmennyiségből, amit a gyerek apránként hazahord. Ne bánd, gondolj arra, hogy ez is egy fontos fejlődési szakasz, melyet idővel maga mögött hagy a csemetéd. Addig viszont sokat „kap” a kavicsoktól. Hiszen nem is olyan egyszerű ezeket az apró holmikat felcsipegetni a fűből! Segíts neki megismerkedni az új szerzeményekkel! Állapítsátok meg együtt, hogy melyik kicsi, melyik nagy, melyik sima, melyik érdes, melyiknek milyen a színe. Csoportosítsátok őket különféle tulajdonságaik szerint, végül pedig tegyétek az aprókat befőttes üvegekbe, a dekoratív nagyobbak pedig lehetnek akár papírnehezékek, vagy díszek a gyerekszoba polcán. Vigyázz! Az út menti kavicságy gyakran üvegszilánkot, kutyapiszkot, vagy más veszélyes hulladékot is rejthet.


Víz, hó


Kevés érdekesebb anyag van a világon, mint a víz, mellyel többféle halmazállapot formájában is találkozhatunk. A legtöbb gyerek imád pancsolni, medencében és a fürdőkádban egyaránt. A kiürült samponos flakonokat ne dobd ki azonnal! Fürdéskor remekül el lehet játszani velük, megfigyelni, hogyan viselkedik a víz, ha „kalitkába” zárjuk. Próbáljátok ki, valóban nehézkesebb-e a mozgás a vízben, mint a szárazföldön! Keltsetek hullámzást, majd pihenjetek, amíg lecsendesedik a „tenger”! Biztonságos távolból nézzétek meg, merre száll a gőz, hová és hogyan csapódik le a pára, amikor vizet forralsz!


Közeleg a tél, mely reméljük megfelelő mennyiségű havat is hoz majd magával. Ki hinné, hogy a hó és a jég is víz? Bizonyítsátok be! A hóemberépítés, hógolyózás, hó-angyalka készítés mellett megpróbálhatjátok elkapni a szálló hópelyheket, sőt, a lakásba is bevihettek egy kisvödörnyi tiszta havat. Vékony rétegben terítsétek szét a szőnyegen! Segítségével becsempésztek egy kis természetet, s a kárpit üdébb lesz, mint valaha. 

Nincs szükség komoly anyagi ráfordításra, csupán egy kis időre, és egy nyitott, kísérletező kedvű felnőttre, s máris közelebb kerül kicsit a világ. A játékosan együtt töltött percek pedig sokszorosan megtérülnek majd. Jó mulatást, kellemes felfedezést!

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ostara istennő ajándéka a csillagjegyeknek - Mivel lep meg titeket a tavasszal?

Ostara istennő ajándéka a csillagjegyeknek - Mivel lep meg titeket a tavasszal?

Hivatalosan is beköszöntött a tavasz. Március 21 a régi germán ünnep, az eredeti Húsvét, ami ma már Boszorkányok Húsvétjaként is ismert. E napon Ostara, a tavasz istennő felébred téli álmából, hogy elhozza a tavaszt, a fényt, hogy termővé tegye a földet és a természetet, új életet hozzon és hogy megajándékozzon bennünket. Tudd meg, milyen ajándékot szán a csillagjegyeknek a tavaszi időszakra!

Tovább »
10 dolog, amiből tudhatod, hogy érdemes harcolni a kapcsolatodért

10 dolog, amiből tudhatod, hogy érdemes harcolni a kapcsolatodért

Olyan korban élünk, hogy eldobjuk azt, ami elromlott, ahelyett, hogy megjavítanánk – és ugyanezt tesszük a kapcsolatainkkal is. 200-szor többen válnak el, mint egy évszázaddal ezelőtt, annak ellenére, hogy a házasságkötések száma kevesebb. Miről árulkodik ez? Arról, hogy nem tudjuk értékelni a meglévő kapcsolatainkat.

Tovább »
Megüzenték az angyalok - Ha ezzel a 9 jellel találkozol, akkor jó úton jársz!

Megüzenték az angyalok - Ha ezzel a 9 jellel találkozol, akkor jó úton jársz!

Nem csak akkor jelezgetnek meg lépnek be az életedbe az angyalok, ha rossz úton jársz. Akkor is igyekszenek jeleket küldeni és felhívni a figyelmedet, amikor nagyon is jó úton haladsz. Megüzenték neked ezt a 9 jelet, megerősítés céljából, ami ha igaz rád, akkor megnyugodhatsz, jó irányba tartasz és hamarosan eléred a céljaidat, miközben egyre csak fejlődsz, gyarapodsz és tapasztalsz!

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi süteményözön

A legjobb, és legfinomabb sütemények receptjei egy helyen. Induljon a karácsonyi sütés!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Rosta Szilvia

Ingatlan értékbecslő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Rosta Szilvia

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép