UTAZÁS

Csodálatos pozsonyi éjszakák

Szerző:
Szabó Anna
Szívesen kiruccannál valahova, de nem akarsz órákat tölteni az utazgatással? Próbáld ki Pozsonyt! Hidd el, érdemes eltölteni ott egy bulis – vagy pihentető  - hétvégét, és a pozsonyi éjszakák valóban kihagyhatatlanok.

 

Pozsony óvárosa picike, főleg az európai mértékhez képest, csak alig 10 négyzetkilométer, de cserébe gyalog felfedezheted az egészet, nem kell tömegközlekedési eszközre szállnod. A régi utcácskák olyanok, mint Bécsben vagy Prágában, macskakövesek, közöttük tágas terek, gótikus és barokk házakkal színezve. És az Óváros egészen a Dunapartig tart – de itt milyen más a Duna, mint Budapestnél...


Tenni- és néznivalók

Pozsony egyértelműen felnőtteknek való. A gyerekek csak unatkoznának, feltéve persze, ha nem “imádnak” templomról-templomra járni, kényelmes kávéházakban ücsörögni... Azt tanácsolom, a gyerkőcöket erre a hétvégére hagyjátok otthon, nekik is, nektek is szükségetek van egy kis pihenésre.

Az Óvárosban rengeteg apró bolt van, a turistákat célzó népművészeti boltoktól egészen a divatos és menő márkákat tartó butikokig. Az ultramodern Novy Moston - az új hídon - túl, csak pár perc séta, és ott van az Aupark nevű hatalmas bevásárlóközpont, ahol aztán minden olyan, mint bárhol máshol Európában. Tehát mindent megtalálsz. 

Az antik cuccok népszerűek Pozsonyban, sok olyan, néha ritka vagy szokatlan dolgot is felfedezhetsz az Óváros számos antikvitásüzletében, ami talán máshol már fel sem lelhető. 


Pozsonyban a kultúrát ki sem kerülheted 

Maguk az épületek is szépek és régiek, de rengeteg különféle témájú (és persze minőségű) múzeum is van. Szívd csak magadba a hely hangulatát, ha szép idő van, csak fogj a kezedbe egy jó térképet, vagy útikönyvet, és sétálgass. Szerencsére az Óváros tényleg olyan kicsi, hogy ha nem is veszel részt szervezett városnézésen, egy hétvége alatt minden fontos látnivalóba belebotlasz egész biztosan, nem marad ki semmi lényeges. Csak ne felejts el időnként megpihenni egy jó kis kávéházban. (A Hlavne tériben csodás a forró csokoládé.)



A pozsonyi éjszaka

A rengeteg beérkező fapados repülő persze azt is jelenti, hogy egy ilyen pici belvárosban nehezen kerülheted ki a zajos (és bulizós) turistaáradatot. De ez ne rettentsen vissza: nem kevés olyan, elegánsabb étterem és szálloda van, ami egyáltalán nem vonzza a kizárólag “bulizni” érkező fiatalokat.

Érdemes esetleg egy picit többet fizetni, mert kár volna kihagynod egy (vagy két) kellemes estét a belvárosban. Ránézésre is ki tudod választani - majd meglátod -, melyek azok a vendéglátóhelyek, ahova eszedbe sem jut majd bemenni, de ott van ugyanakkor a kellemes, modern és tradicionális éttermek, helyi különlegességeket kínáló vendéglők, csillogó pizzériák sokasága. Az Óvárosban nem nehéz olyan éttermet vagy vendéglőt találni, ami helyi specialitásokat kínál, és könnyebb lesz a dolgod: legalább angolul mindenütt kinn van az étlap az ajtóban. Persze fogsz olyasmit is találni, ami magyarosnak tűnik, elvégre Pozsony itt van a szomszédban, de van rengeteg, a helyi sörhöz remekül illő káposztás, halas, knédlis fogás is, no meg persze finom, meleg sütemények a végére. 


A színházi szezon Pozsonyban szeptembertől júniusig tart, de az Óvárosban nyáron is vannak szabadtéri előadások. Jó, ha előre gondoskodsz a jegyedről - mert ugyanúgy mint az operajegyek, hamar elfogynak -, a pozsonyi opera előadásai még a kényes fülű bécsieket is vonzzák. (Szerencsére a zenés darabokat rendszerint a mű eredeti nyelvén mutatják be.) Az őszi jazz-fesztivál még ugyan messze van, de ha az ilyesmit kedveled, egész évben találsz olyan bárt vagy klubot, ahol a kedvenc zenédet játsszák.


 
És hogy hol szállj meg? 

Ha szívesebben osztod meg a reggelidet idősebb és csendesebb németekkel, mint piros szemű, kialvatlan angolokkal, a Radisson SAS Carlton szálló régi, de frissen felújított épülete remek szállás lehet. A szálloda pont az Óváros kellős közepén található. 


A Devin is elég közel van, és az is elsőosztályú, de ha a régiesebb dolgokat kedveled, a Marrol való neked. Ezt a szállodát ugyanis még a 20. század elején építették, és gyönyörű a belseje. De persze talász kicsit olcsóbb, mindenütt egyforma és megbízható Holiday Inn és Ibis szállodát is. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL