KÖZÉRZET

Könnyedén elmoshatod a stresszt

Szerző:
Szabó Anna
A víz külsőleg jót tesz a testnek és a léleknek – ellazít, csillapítja a túlságosan megerőltetett idegrendszert, szinte súlytalanná válsz tőle, egészen más testérzeted támad. Sőt, bizonyos illóolajokkal kiegészítve egy jó fürdő valóban szinte csodákra képes!


A víz olyan jellegű alkalmazásai, mint a locsolás, a fürdők és a borogatások, jól bevált módszerek számos betegség megelőzésére, illetve a panaszok enyhítésére. Bizonyos anyagokkal kiegészítve sokszorosára fokozódik a vízterápia hatása.

 

A víz egészséges ingerhatásai

Hőingerek keletkeznek a víz hőmérséklete révén. Attól függően, hogy milyen hatást akarsz elérni, a külső felhasználás történhet hideg, meleg vagy felváltva meleg és hideg vízzel.

Fizikai ingerek keletkeznek a víznek a bőrre gyakorolt nyomása által (hidrosztatikus nyomás). Fürdéskor ezt egyértelműen érezheted: a víztömeg ránehezedik testedre, szinte súlytalanná teszi.

Kémiai ingerek akkor jönnek létre, ha a víz elég hosszan hat rád: a bőröd felduzzad, és fokozódik a felvevőképessége. Így könnyebben be tudnak hatolni a vízben oldott anyagok (ásványok, sók) valamint a vízhez hozzáadott hatóanyagok, például gyógynövénykivonatok vagy illóolajok, és könnyebben érvényre tudják juttatni jóleső, gyógyító tulajdonságaikat.

 

A víz gyógyító ingerhatásai

Amint a víz hozzáér a bőrhöz, ingerli a benne lévő idegvégződéseket hőmérsékletével, valamint kémiai tulajdonságaival.

A víz külső felhasználási módszerei ezért az úgynevezett ingerterápiákhoz tartoznak, melyeknél a bőr helyi ingerlésével idézel elő mélyreható változást azzal a céllal, hogy aktiváld annak öngyógyító és védekező funkcióit.

 

A test és a lélek ápolása

Külsőleg alkalmazva a víz, mint természetes gyógyszer, hatást gyakorol az egész szervezetre – tehát nemcsak a vízzel kezelt testrészre. A hidroterápia gyógyító hatása magában a víz tulajdonságaiban rejlik: felold, kivezet és erősít.

A külsőleg történő vizes kezelések testileg és lelkileg egyaránt kiegyenlítenek, helyreállítják a belső egyensúlyt, a meleg víz lazító, görcsoldó és nyugtató hatású. A hidegvizes kezelések, akárcsak a váltófürdők, viszont élénkítenek, javítják a hangulatot és a keringést, serkentenek minden élettani folyamatot.

Szépségápolásként alkalmazva a vízzel történő kezelések fényesebbé és egészségesebbé teszik a hajat, javítják a bőr vérkeringését, tisztítják a bőrt, illetve megőrzik annak tisztaságát.

Az erőnlétjavító úszás vagy vízi torna során a víz felhajtóereje nemcsak tehermentesíti az ízületeket, de a víz ellenállásával szemben végzett mozgások szépítik az alakot, mivel erősödnek az izmok, feszesebbé, rugalmasabbá válik a bőr és a kötőszövetek, intenzívebb lesz a légzés, felgyorsul a keringés.

 

 

Gyógynövények jótékony hatásával

A szépítő fürdőket ősidők óta élvezzük, de emellett gyógyító hatásukról sem feledkezhetünk meg. Már Kleopátra is tudta, hogy a vízhez adott néhány csepp tiszta illóolaj egyaránt ápolja bőrünket és pszichénket. Ha kifejezetten a lelki egészségedért szeretnél fürdőadalékot használni, alábbi táblázatunk segíthet:

illóolaj

illat

izgató/
élénkítő

nyugtató/
lazító

hangulat-
javító

harmoni-
záló

 

szorongás-
oldó

benzoégyanta

vaníliás

 

 -

 -

 -

 

 -

perubalzsam

balzsamos

 -

 

 

 -

 

 

grépfrút

friss, gyümölcsös

 -

 -

 

 

 

 -

jázmin

édes, bódító

 -

 

 -

 

 

 -

levendula

fanyar, fűszeres

 

 

 -

 

 

 -

citromfű

citromos, friss

 

 -

 

 -

 

 -

limett

citromos, édes

 

 -

 

 

 

 -

mandarin

gyümölcsös, édes

 

 -

 

 

 

 

narancsvirág

friss, meleg tónusú

 -

 

 

 -

 

 

pálmarózsa

friss, virágos

 -

 

 

 

 

 

rózsa

meleg, bódító

 -

 -

 -

 

 

 -

szantálfa

meleg, faillatú

 -

 

 -

 

 

 -

ilang-ilang

nehéz, édes

 -

 

 -

 

 

 -

citrom

friss, gyümölcsös

 -  -    -

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL