ÁLLATI CUKISÁGOK

A kánikula ellen a kutyát is védeni kell

Szerző:
Szabó Anna
A kutyákkal ellentétben, mi emberek nemcsak akkor megyünk forróságban a napra, ha muszáj. Ők ráadásul sokkal nehezebben viselik ezt a tikkasztó terhet nálunk, két lábú társaiknál.


A kutya is éppúgy kaphat hőgutát, mint mi. Éppen ezért nagyon fontos, hogy soha ne hagyd tűző napon, sőt, h a lehetséges készíts neki egy hűvös kuckót akkor főként, ha kertes házban laktok.

 

Kutyamelegben, hideget keresve

Biztos, megfigyelted már, hogy a lakásban automatikusan megkeresik ebben az időben a hűvös helyeket (például a konyha padlóját) és odafekszenek.

Mivel a kutya nem tud izzadni, ezért a hővesztés nála a lihegéssel történik – éppen ezen oknál fogva a nagy testű, hosszú, sötét szőrű kutyák még nehezebben viselik a meleget, mint kis testű, rövidszőrű társaik. Gondoskodj számára mindig a megfelelő folyadék-utánpótlásról, és az előző bekezdésben leírt árnyékról.

Ilyenkor a gazdik, ha ő maguk strandra készülnek, válasszanak olyan helyet, ahol a kutyájukat is szívesen látják. De semmi esetre se dobják bele a vízbe négylábú kedvencünket, különben amellett, hogy egy életre megriad a víztől, még komoly egészségügyi gondokkal is megküzdhet.

 

A pancsolás neki is kijár - Így úsztasd meg!

Minden kutya tud úszni, így születik. Azonban ez jelenti azt, hogy be is mer menni a vízbe. A gazdának az a feladata, hogy rávegye a kutyát, hogy meg merje tenni.

Az úsztatás kitűnő módja annak, hogy a kutya levezesse a fölös energiáit, az állatorvosok kifejezetten ajánlják az egyébként kevésbé terhelhető kutyák mozgatására is.

A nyári rekkenő hőségben ráadásul hatalmas élvezetet jelent a kutya számára az úszás! Az egyik legszórakoztatóbb közös akció, ezrét a szoktatásra érdemes rááldozni egy kis időt.

Amikor a vízhez szoktatod a kutyát, érdemes olyan helyet választani, ahol a sekély partszakasz lehetőséget ad arra, hogy a kutya fokozatosan merítkezzen meg. A víz felszínén maradó játékkal, fadarabbal csalogathatod egyre beljebb, mígnem egyszer csak elrugaszkodik, és néhány tempót magától megúszik. Ekkor már a célegyenesben vagy: számíthatsz arra, hogy a kutyád rövidesen magát úsztatja ezután.

Ha nem jársz sikerrel, akkor marad az a megoldás, hogy magad után csalogatod. Itt is ügyelni kell a fokozatosságra, mert egy rossz élmény hosszú időre – akár örökre is – elveheti kutyád kedvét a pancsolástól.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL