SZÉPSÉG

India szépségtitkai

Szerző:
Szabó Anna
Az egyik legősibb keleti gyógymód az ajurvéda sok betegségre gyógyírt nyújt, de legalább ennyire hatékony a szépségápolásban. Többek között azoknak ajánljuk, akik kedvelik a természetes megoldásokat, és eddig nem igazán találtak megoldást bőrproblémáikra.

 

Az ajurvéda tanai alapján a helyes bőr-, test- és szépségápolás nem csupán bőrápoló kencék és smink használata. Sokkal inkább az a célja, hogy a bőr és a szövetek optimális struktúráját megőrizd a test különböző területein, és amennyiben lehetséges, megszüntetni azokat a belülről fakadó zavarokat, melyek rossz irányban befolyásolják a bőrt és a szépséget.

Ez az ősi, indiai gyógymód, az ajurvéda a nevében hordozza alaptanait, hiszen az ayus – az élet – valamint a véda – azaz tudomány – szavakból tevődik össze. Alapgondolata, hogy az univerzumot alkotó öt elem, vagyis a föld, víz, tűz, levegő és a világűr, uralja a testet is és hat az érzékszervekre. Három Doshát különböztet meg, melyek közül egy vagy (ritkább esetben) kettő lehet domináns. Vajon te melyik típusba tartozol?

 

Éter és levegő
Vata típus

Ha Amanda Seyfriedhez hasonlóan bőröd világos, száraz, vékony, finom pórusú és érzékeny, akkor ebbe a bőrtípusba tartozol. Amikor megbillen az egyensúly, túlságosan kiszárad, érdes tapintásúvá válik, esetleg ekcémás tüneteket mutat. Sajnos hajlamos a korai ráncosodásra, ha pedig valami miatt rossz az emésztés, szürke lesz és fakó. Aki vata típusú, különösen érzékeny a lelki stressz hatásokra, amitől a bőr gyakran tűnik fáradtnak.

A bőr vízháztartása ennél a típusnál a legrosszabb, így aki ide tartozik, annak elsődleges és legfontosabb dolga a hidratálás, mind nappal, mind pedig éjszaka. Kerüld azokat a készítményeket, melyek tartósítószert tartalmaznak, mert szárítják a bőrt. Hidratáld belülről is a bőröd, sok folyadék bevitelével, igyál legalább napi 8 pohár vizet, fogyassz sok zamatos, magas víztartalmú gyümölcsöt. Korán feküdj le, és lehetőleg rendszeresen étkezz.

 

Föld és víz
Kapha típus

A kapha bőrtípus vastagabb, hűvös, puha, rugalmas, olajos tapintású. Cameron Diaz is ebbe a típusba tartozik, és biztosan észrevetted, hogy éveket tagadhat le korából, hiszen alig van ránca. Ennek oka, hogy egyszerűbben nehezebben képződnek rajta a ráncok. A hátránya viszont, hogy ha nincs a szervezetben egyensúly, akkor sajnos nagyon zsírossá válik, a pórusok kitágulnak, pattanások, mitesszerek, kiütések jelentkezhetnek. Ez főként a lassú emésztésnek köszönhető, mely jellemző a típusra.

A körültekintő bőrtisztítás a leglényegesebb ennél a bőrtípusnál. A heti rutin során legalább egyszer, legfeljebb kétszer kell használni a mélytisztítót vagy hámlasztót. Olyan tisztítókat, illetve bőrápoló krémeket alkalmazz, melyek nem tartalmaznak olajakat, inkább gél állagúak.

 

Tűz és víz
Pitta típus

Nagyon világos, rózsás, puha bőrtípus, tapintása meleg, főként a természetes szőkék – mint például Heidi Klumnak – és vörös hajúak tartoznak a pitta-k közé. Mivel igen érzékeny a bőr, ezért ha valami nincs rendben, ha érzelmileg stresszes, gyakran jelennek meg rajta gyulladások, pörsenések, aknék májfoltok, vagy rosacea.

Ha ilyen érzékeny bőröd van, akkor elsődlegesen a megnyugtatására kell helyezni a hangsúlyt és mindenképpen kerülni az irritációt. Feltétlen kerüld a napsugárzást, vagy az extrém meleget – a szolárium, forró gőz, a napon töltött hosszú órák roncsolják bőröd. Bőrtisztításhoz használj hűvös vizet és tápláló, magas vitamin és ásványi anyag tartalmú gazdag krémeket. Kerüld a fűszeres, vagy csípős ételeket, fogyassz bio ételeket, és lehetőleg este 10 előtt kerülj ágyba.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL