FÉSZEK

Láthatatlan veszélyforrások a lakásban

Szerző:
Szabó Anna
Sokan úgy vélik, ha magukra zárják a lakás ajtaját, ablakait, nem kell tartaniuk a környezeti ártalmaktól. Ma már a szoba levegője is tele lehet rossz közérzetet okozó anyagokkal mikroorganizmusokkal.


A vegyszereket tartsd jól szellőző helyen. Különösen érvényes ez az oldószerekre. Párolgásuk közben ugyanis káros gőzök keletkezhetek. A különféle vegyszerek is tartalmaznak oldószereket, például a tisztító folyadékok, a lakkok, a ragasztók, a festékek és a vegytisztítással tisztított ruhák. Ha e hatásoknak csak rövid ideig vagy kitéve akkor is szem- és bőrirritációt, valamint émelygést és szédülést okozhatnak. Hosszú távon pedig tüdőproblémákat, máj- és veseműködési zavarokat idézhetnek elő.

A legfontosabb, hogy mindig tartsd be a háztartási vegyszereken olvasható használati utasítást. A festékeket, ragasztókat és festékszórókat pedig soha ne használd zárt térben.

A penész száműzetése

A penész egyfajta gomba, mely szereti a párás, nem kellően szellőző helyeket. Egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Ha a lakásban penészedést észlelsz, járj utána, mi okozza a párásodást vagy a nyirkosságot, és szüntesd meg. A benti levegő páratartalmát tavasztól késő őszig azzal is csökkentheted, ha a ruhákat kint szárítod a szabadban. Biztosítsd a szellőzést, és főzésnél használj fedőt.  

 

Bánj óvatosan az árammal

A különféle elektromos készülékek, beleértve a naponta használt kisgépeket is, elektromágneses sugarakat bocsátanak ki. Nem ártanak tehát a következő óvintézkedések:
• A tévékészüléktől ülj legalább két méterre.
• Ne állj a bekapcsolt mikrohullámú sütő elé, illetve mellé, és lehetőleg ne használd este hat után. Ekkor ugyanis megbolygathatja az alvást segítő melatonin hormon termelődését.
• Az adapterrel rendelkező készülékek, például az elemről és a hálózatról is működtethető rádió, rengeteg elektromos hullámot sugároznak. Ezért ne ülj hosszú ideig a közelükben.

 

Végezz az atkákkal

Az ágyban, szőnyegben, puha bútorokban vagy a plüssállatokban milliónyi apró, pókszerű állat, úgynevezett házipor-atka él. E szabad szemmel láthatatlan élőlények allergiás reakciókat, asztmát, ekcémát válthatnak ki.
Bár megszabadulni csak igen nehezen vagy egyáltalán nem lehet tőlük, szaporodásukat meg tudjuk akadályozni. Ezzel elkerülheted az allergia kifejlődését, illetve a tünetek súlyosbodását.

Ha lehet, válj meg süppedős bútoraidtól, és a függönyök számát is csökkentsd minimálisra. Ez utóbbiak helyett inkább rolót, reluxát vagy redőnyt használj.

Hetente alaposan porszívózd ki a lakást. Rendszeresen mosd ki a textilből vagy műszőrméből készült játékokat. És egy-két hetente egyszer nejlonzacskóba csomagolva tedd be őket a mélyhűtőbe.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL