UTAZÁS

Irány Dalmácia! - De csak aktívan

Szerző:
Szabó Anna
Ha Horvátországba készülsz, számtalan, szebbnél-szebb úti cél közül válogathatsz. Most egy olyat ajánlunk, talán kevésbé népszerű: nincs olyan közel, és nem történelmi emlékekben bővelkedő nagyváros. Ám ideális hely egy aktív vakációhoz.

 

A Makarskai Riviéra Splittől délre, úgy 50 km-re kezdődik, ott, ahol a Cetina beleömlik az Adriába Omis városánál, és kb. 100 km hosszú. A Horvátországban megszokott sziklás part itt talán még lélegzetelállítóbb, mint máshol, hiszen a hatalmas hegycsúcsok, amelyek a szárazföldtől elválasztják, mintha a tengerből emelkednének ki. Ennek megfelelően a part tagolt, főleg sziklás, esetleg kavicsos, a víz pedig a legtöbb helyen gyorsan mélyül.

Ha a Makarskai Riviérát választjuk nyaralásunkhoz válogathatunk a kisebb, nyugodtabb, és a nagyobb, pezsgőbb települések között. Brela szállodái, és szerpentinen megközelíthető hosszú strandja nyugodtabb, jól ellátott nyaralást ígér. Pisak kis faluja igazi gyöngyszem a parton, itt mindenki ismer mindenkit. A központ, Makarska, 20 ezres kisváros minden nyaraló igényeit kielégítheti.

Időjárás


A partvidéket a szárazföldi résztől 1500 m körüli hegylánc választja el, ami megóvja a legtöbb csapadéktól, így az Adria egyik legkiegyensúlyozottabb klímájú és legszárazabb partja ez. Természetesen telente itt is kellemetlenkedhetnek az erre nem ismeretlen szelek!



Programajánlatok


Ha aktív pihenésre vágysz, választhatod a Biokovo hegységbe vezető számtalan jól jelölt turistaút egyikét. Ha mégsem másznál hegyet, akkor a közel 1800 m-es csúcsra, Sveti Juréra autóval is felmehetsz. Csak erős idegzetűeknek!

A vízparton és a nagyobb strandokon számtalan vízisport lehetőség közül választhatunk, minden van, ami ezeken a helyeken megszokott. Ráadásul egynapos búvártúrákra is mehetünk, sok helyen próbamerüléseket is szerveznek olyanoknak, akik még nem búvárkodtak. Ha ennyire nem vagy elszánt, akkor se hagyd itthon a pipát és a maszkot, a part mellett úszkálva is rengeteg szépséget láthatsz a tenger mélyén, ami itt ráadásul olyan tiszta, hogy a nagyobb mélységekbe is lelátsz.

Makarska kikötőjéből a menetrendszerinti komp naponta többször visz át Brac szigetére, de kirándulóhajók is indulnak Brac, Hvar, Korcula kikötőibe, strandjaira. A hajózni vágyók egynapos kirándulást is tehetnek.


Kulináris élvezetek


A környéken minden településen sok éttermet találsz, de ez nem jelenti azt, hogy sokféle étel közül választhatsz. Jellemzően halat, marhát és tenger gyümölcseit találsz az étlapon. Nem árt tudni, hogy az itteni saláták mindegyikében fontos összetevő a káposzta, ami itt viszont zsenge, már-már édes ízű. Ha igazán jót akarsz enni, menj fel a hegyekbe, és ott keress kisebb éttermet.
A környékbeli utak mentén sok háznál árulnak bort és rakit. Nem árt megfontolni a vásárlást, nem biztos, hogy jó minőséget kapsz a nagyobb boltokénál sokszor magasabb árakon.

Ajánlott útvonal


Autópályán juthatunk el egészen Splitig, ahonnan két választásunk van: a parti út előnye, hogy végig hihetetlen látványban gyönyörködhetünk, az út jó minőségű, és ha még nem döntöttük el, hogy hol szállnánk meg, keresztülmehetünk minden településen.
A hegyek mögött vivő út keskenyebb, rosszabb minőségű, ám ehhez mérten a forgalom is sokkal kisebb rajta. Ha ezt választjuk, egy keresztező úton Brela közelében érhetjük el a tengerpartot.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL