LELKIPATIKA

Biztos vagy bene, hogy a saját utadat járod?

Szerző:
Szabó Anna
A döntő kérdés nem az, hogy hogyan érjük el a céljainkat, hanem az, hogy milyen célokat követünk. Céljaink minősége tehát meghatározza életünk minőségét. Ha nem tűzünk ki magunk elé célokat, mások céljai szerint élünk.

 

Ahelyett, hogy önelvűen élnénk (vagyis magunk határoznánk meg elveinket és céljainkat), idegenelveket követünk, tehát hagyjuk, hogy mások befolyásoljanak. Életünk annyi stresszel jár, hogy nem marad időnk magunkra, apró csónakként sodródunk az élet tengerén, mely a természet játékszerévé válik. Azzal bíztatjuk magunkat, hogy majd, ha lecsendesedik a vihar, akkor… De az élet már tova is szaladt, és vele együtt a lehetőségek is. Az első kérdés, tehát, amelyet fel kell tenned magadnak: valóban a te céljaid ezek? Valóban részei ezek az életednek?


Önelvű élet


Az önelvű élet tehát azt jelenti, hogy meghatározzuk a saját céljainkat és tudatosan, ezek szerint élünk. Az igazi kérdés: vajon az egódat, vagy az ÉN-edet szeretnéd boldoggá tenni? Egód céljait szeretnéd elérni, vagy a valódi életcéljaidat? Most talán feltesszük magunkban a kérdést: mi a kettő közötti különbség? És hogyan ismerhetjük fel? Az egyik rossz, a másik meg jó? Ha az egónk céljai nem valódi célok, akkor milyenek?

De fogalmazhatunk másképpen is, hogy mindenki megértse, miről is van szó valójában: az eszedre, vagy a szívedre hallgatsz céljaid megfogalmazásakor? Talán megtörtént már veled is, hogy súgtak valamit a megérzéseid, amit az eszed azonnal megpróbált ezer érvvel alátámasztani, csak hogy logikusnak hasson az, ami talán esztelen vagy értelmetlen volt. És mit tettél végül? A szívedre vagy az eszedre hallgattál? Sajnos, többségünkből hiányzik a mindenre kész „oroszlánszív”, mely szembe tudna szállni az ésszel. Pedig céljaink minőségét nagymértékben befolyásolja, hogy a szívünk vagy az eszünk súgja őket.

Gyakorlat: Még ilyen egoistát!


Ki a legegoistább ember, akit a környezetedben ismersz? Hogyan jellemeznéd ezt az embert? Szerinted miben nyilvánul meg az egoizmusa? Válaszolj ezekre a kérdésekre a lehető legrészletesebben. Ez a gyakorlat fogja előkészíteni a felismerést számodra.

 

Vajon sikernek számít az, ha eléred a céljaidat?


Akkor tűnünk sikeresnek, ha elérjük a céljainkat. Ha kis célt érünk el, akkor kicsit vagyunk sikeresek, ha pedig nagy célt érünk el, akkor nagyon sikeresek vagyunk. Azok számítanak igazán sikeresnek, akik életük során folyamatosan sikereket érnek el. Ezzel szemben a sikertelenek köztudottan céltalanul „élnek bele a vakvilágba”. Nagyjából így fest egy átlagos ember sikerfilozófiája. De álljunk meg egy percre, és válaszoljunk az alábbi kérdésekre:

• Sikeres-e az a rablóbanda, amelyik milliókat rabol, hogy azután éveket töltsön illegalitásban? A banda nyilvánvalóan elérte a célját – da valóban elkönyvelhető-e sikernek egy ilyenféle bűntett? Nincs egy fölöttes értékrend, mely ezeket a célokat kétségbe vonná? A közösségi normák megsértése révén nem válik-e az ego látszólagos sikere mégis kudarccá, hisz a résznek kedvez, és az egészet károsítja? Avagy siker-e még az, amit mások kárán érünk el?
• Sikeres-e az az ember, aki hatalmas vagyont halmozott fel, de 50 évesen szívinfarktus következtében meghal? Sikeresnek nevezhető ez az életút? Itt nyilvánvalóan két különböző célról van szó: a vagyon felhalmozásáról a nyugodt öregkor reményében, illetve az egészségről. Az egyik cél a másik rovására érvényesül. Melyik az értékesebb? Melyik jelenti a valódi sikert? Gondolkodjunk el egy kicsit erről! Milyen jellegű célok ütköznek itt egymással?
Ez a néhány példa talán már érzékelteti a lényeget: a célok összefüggnek az értékekkel, a siker minősége pedig összefügg a célok minőségével. Ha elérünk egy célt, az még nem feltétlenül jelent sikert. Sőt, hosszú távon még az is kiderülhet, hogy amit sikernek véltünk, valójában kudarc, mert túl nagy árat fizettünk érte.

Gyakorlat: Céljaink és a sikerfilozófia


Vizsgáld meg céljaidat és saját sikerfilozófiádat! Nevezz meg 20-30 rövid és hosszú távú célt életed különböző területeiről: egészség, család, partnerkapcsolat, szakma, pénz, szabadidő, hobbi, személyiségfejlődés, stb. Most vizsgáld meg e céljaidat az alábbiak tekintetében:

• Önelvű célok (akarom) – idegenelvű célok (kell)
• ÉN-célok (például az egészség) – MI-célok (például a partnerkapcsolat)
• A szív céljai (álmok) – az ész céljai (tervek)
• Az ego céljai (mások kárára) – valódi célok (magam és mások hasznára)

Ez a gyakorlat talán segíteni fog céljaid tudatosításában és értékelésében. Milyen célokért dobog igazán a szíved? Mely céloknál érzed, hogy ezt mindenképpen meg kell valósítanod? Milyen arányban állnak az utóbbiak az előbbiekkel szemben? Érted már, mi a jelenlegi sikerfilozófiád? Szeretnéd megváltoztatni? Mit jelent most számodra a valódi siker?

 

Légy tisztában a céljaiddal!


A világos értékrend segíteni fog abban, hogy a céljaidat pozitív módon fogalmazd meg. Példa: „bárcsak ne fájna a fejem” – ez nem pozitív, hanem negatív megfogalmazás, hiszen azt fejezi ki, amit nem akarsz. Céljainkat sokszor negatívan fogalmazzuk meg, tehát úgy, hogy mit nem szeretnénk. Ez persze nem hiba, csak éppen nem érdemes megállni ezen a szinten. A legtöbben csak azt tudják, mit nem szeretnének. És azt sajnos nem, hogy mit szeretnének.

A célok meghatározása nemcsak egyes esetekben elengedhetetlen, hanem az egész életben is. Tudnunk kell, hol vagyunk most és hova tartunk, hova szeretnénk eljutni. Ehhez a következő kérdéseket kell feltenned magadnak:

• Hova szeretnél eljutni? Miért? Mit vársz ettől?
• Mostantól milyen életet szeretnél élni?
• Irányítod-e egyáltalán az életedet?
• Egyesek sikeresebbek, egészségesebbek, boldogabbak, mint mások. Mit csinálnak másképp? Miért nem tartozol közéjük?
• Mi a legfontosabb számodra az életben?
• Mi az, amit igazán szeretsz csinálni? Mi volt a gyermekkori álmod?
• Miért nem érted még el a célodat?
• Képes vagy-e várni és eldönteni, minek mikor van itt az ideje?
• Képes vagy-e a nehézségekben is megtalálni a pozitívumokat?
• Letetted-e a múlt terheit, vagy még ballasztként cipeled magaddal?
• Teljes életet élsz-e?

Gondolj mindig erre!


• Az élet a keblére fogja ölelni azt, aki pontosan tudja, mit akar.
• A kudarcok olyan útjelzők, melyek megmutatják, mit csinálsz rosszul, és hogyan lehetne jobban csinálni.
• Merj álmodni, és merd megvalósítani az álmaidat!


Vajon helyesek a céljaid?


Vannak célok, melyek helyesek, és mások, melyek egyszerűen nem helyesek. Képzeld el, hogy sikerül rekordgyorsasággal felmászni egy házfalnak támasztott létrán. Ám, amikor már fent vagy, akkor jössz rá, hogy rossz ház falánál állt a létra. Sokan vannak úgy, hogy megmásszák karrierjük lépcsőfokait, ám amikor már fent vannak a tetején, akkor jönnek rá, hogy „hiszen ez nem az én életem!”.

Ha munkád csak eszköz a célod elérésében, nem pedig igazi hivatás, akkor lépten-nyomon úgy fogod érezni, hogy a céljaid nem helyesek. Nem leled majd örömödet a munkádban, és összeszorított foggal végzed azt.



Ezek tehát nem helyes célok. Itt valami nincs rendben! Legjobb, ha erre minél hamarabb rájössz. A kérdés az, hogyan tudjuk felismerni, hogy céljaink valóban helyesek-e?

A legfontosabb szabály


Ha célunk nem helyes, akkor épp az ellenkezőjét érjük el annak, amit eredetileg akartunk! Ha még nem érted el a céljaidat, vizsgáld meg, hogy el tudod-e hagyni azt, ami nem helyes, és helyette helyes céloknak szentelni magad.

 

Hogyan irányíthatjuk saját életünket?


Ehhez először is be kell látnod, hogy csak is te vagy a felelős az életedért, és a sorsodért, és eszerint kell cselekedned. Egyedül te vagy az alakítója az életednek. Nem létezik bűn, csak ok, amely megvalósítja önmagát. Ez a felelősségérzet segíteni fog abban, hogy az életedet tudatosan irányítsd. Egy idő után pontosan látni fogod, mikor van itt az ideje bizonyos dolgoknak, és mikor helyénvaló valami. Senkire és semmire nem szabad várnod, segítség nélkül is meg kell tenned, amit szükséges. Ha kialakítod magadban ezt a felelősségérzetet, akkor soha többé nem kell másra bíznod életed alakítását. A döntések egyedül a te kezedben lesznek. Az életöröm pedig megmutatja az utat, te pedig felelősen eldöntheted, mi helyes, mi helytálló a számodra, és mi hat ösztönzően rád.

Gyakorlat: Hangolódj rá a helyes célokra!


Vizsgáld meg a testtartásodat. Helyesen ülsz éppen? Lehet, hogy furán hangzik a kérdés, mégis nagyon hasznos, mert ezzel ellenőrizni tudod, mennyire érzed összhangban magad a testeddel. Készíts „röntgenfelvételt” a testedről, és vizsgáld meg, hogy hiányzik-e belőle a harmónia:

• Hogyan érintkezik a lábad a talajjal? Lehetne ezen javítani? Érzed, amint a talaj energiát sugároz a lábfejedbe?
• Egyenesen és lazán ülsz, vagy görbén? Ki tudod-e jobban húzni magad?
• Mit érzel a válladban és a nyakad környékén? El vannak-e lazulva ezek a területek?
• Elég lazák a karjaid?
• Milyen viszonyban van a fejed és a nyakad? Érzed, hogy a fejed ellazul, és szinte lebeg a nyakadon?

Ülj megfelelő tartásban, és érezd jól magad egész testi valódban. Ne maradj túl sokig ebben a pozícióban, mert a tested mindig más érez helyesnek. Hagyd, hogy az élet folyama magával sodorjon. Érezd, milyenváltozást tartogat ez a számodra. Ha koncentrálsz arra, hogy helyesen viselkedj, akkor már majdnem el is érted a célodat. Ha helyesnek érezd azt, amit teszel, akkor biztosan Önmagad vagy.

Most mélyítsd el a gyakorlatot:

• Figyelj a helyes légzésre, és tudatosítsd magadban.
• Meghozol egy fontos és időszerű döntést, alaposan mérlegeled magadban a lehetőségeket, amíg meg nem érzed, melyik a helyes.

Ha itt és most helyes, amit teszel, akkor összhangban vagy önmagaddal és az életeddel. Ha valami olyasmit teszel, amit nem érzel helyénvalónak, akkor nem is élsz igazán. Ez a módszer a segítségedre lesz abban, hogy összhangban élj magaddal, az élettel, a teremtéssel, a résszel és az egésszel. A teremtés folyamatosan történi, általad, és rajtad keresztül.
Hamarosan érezni fogod az életedet kitöltő boldogságot: „minden rendben van, maradéktalanul boldog vagyok”. Pusztán gondolnod kell rá, és máris érezni fogod. Ezután persze felmerül benned a kérdés, miért nem tudsz mindig helyesen élni? Mi zökkent ki folyton? Hogyan teheted tartóssá ezt az állapotot? Ehhez a következőkre van szükséged:

• Hagyni mindent, ami már nem tartozik hozzád: düh, aggodalom, stressz, viselkedési minták, karma, személyiség, identitás.
• Hagyd el azokat a segédeszközöket is, amelyeket eddig használtál: a fegyelmet, a törekvést, az akarást.
• Nem hoz tehát megoldást, ha kínzod magad, és folyamatosan erőlködsz, törekedsz, anélkül, hogy tudnád, hova tartasz.
• Ugyanez vonatkozik a józan észre is. Értelmünk nem mutat túl önmagán, ezért ne is várd, hogy megvilágosítson, hisz ez képtelenség.
• Ugyanez vonatkozik az identitásra is, hiszen az is csak illúzió.

 

Milyen segédeszközökre van szükséged ahhoz, hogy az legyél, aki vagy?

Ha eljutottál Önmagadhoz, többé nincs szükséged segédeszközökre. Az élet játék, kezdj hát játszani. Amint nem érzed jól magad, amint nem tartod helyesnek, ami történik, biztos lehetsz benne, hogy valami hibát követsz el. Vissza kell tehát találnod ahhoz, ami helyénvaló.

Kurt Tepperwein
Életcélok
(Édesvíz Kiadó)


Hogyan válasszuk meg életcéljainkat?
Nem az az igazán fontos kérdés, hogy miként érjük el életcéljainkat, hanem hogy milyen célokat tűzünk magunk elé. Tudatosítsa hát álmait! Vajon tényleg a saját céljait követi nap mint nap, vagy munkaadója, családja, barátja terveit igyekszik megvalósítani? Ismerje hát fel a szívében és elméjében lakozó valódi célokat, amelyek egy hitelesebb élet zálogai. Adja át magát nekik, és engedje, hogy a boldogabb jövő felé vezessék.
Hogyan ébresszük fel a bennünk szunnyadó zsenit?
Önnel is gyakran megesik, hogy a jó gondolatok és ötletek már a nyelvén volnának, mégsem tud élni velük? Ez azért van, mert nem használjuk újító módon a bennünk rejlő adottságokat. Túl mereven gondolkodunk, ami csírájában fojtja el kreativitásunkat. Pedig a zseni bennünk szunnyad, és bármikor felébreszthető!
Hogyan legyünk saját életünk szakértői?
Mi a záloga a sikernek, a boldogságnak és az elégedettségnek? A válasz: bizonyos szellemi alapelvek, amelyek minden sikeres emberben megvannak, és amelyeket Ön is elsajátíthat és alkalmazhat. A szerző hét „SIKER-tulajdonságot” mutat be, amelyek segítségével Ön is megtanulhatja, hogyan formálja énképét, ösztönözze és irányítsa önmagát, és ezáltal folyamatosan tisztában lehessen önmagával és saját esélyeivel.
Hogyan legyünk életünk tervezőmérnökei?
Semmilyen iskola vagy egyetem nem taníthat meg minket arra, hogy miként kell kézbe vennünk sorsunk irányítását. Ugyanakkor erősen vágyunk erre, és folyton előttünk lebeg az értelmetlenül eltékozolt élet rémképe. Akár egy jó építőmester, szeretnénk megalapozni, tető alá hozni és berendezni a rendelkezésünkre álló időt. A szerző gondolatai és bölcsességei nemcsak alapot, de felépítményt is szolgáltatnak egy sikerekben, boldogságban és egészségben gazdag élethez. Váljon Ön is sorsa építőmesterévé, és töltse meg életét tartalommal és értelemmel!



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL