KÖZÉRZET

Így gőzöld ki magadból a mérgeket

Szerző:
Szabó Anna
Kényelmes, gyors, élvezetes – lehetséges, hogy neked sem ezek a szavak jutnak eszedbe először a méregtelenítésről. Pedig mindez lehetséges, amit talán majd te is belátsz, ha kipróbálod a szaunázást vagy a gőzfürdőt.

 

A vizes kezelések egyik legősibb és legkülönlegesebb csoportja a termoterápia, mely tulajdonképpen hőenergiával való gyógyítást jelent. Attól függően, hogy milyen a problémád, lehet hideg vagy meleg kezelés.

A szauna gyantamentes fenyőből álló helyiség, amelyet vulkanikus kőzet izzításával 80-110 ºC-ra fűtenek fel. A test hőmérséklete megnő a meleg levegő hatására, ezért az erek kitágulnak és csökken a vérnyomás. Míg a gőzkamra esetén 45-60 ºC-ra fűtik fel a helyiséget, mely 70-100 %-os páratartalmú, elsősorban kondíciójavításra és fogyasztásra kiváló.

 

Szauna és gőzfürdő – több, mint élvezet

Közkeletű tévhit, hogy a szauna finn találmány. Már Közép-Amerikában is alkalmazták, még mielőtt európai erre a földrészre tette volna a lábát. Ráadásul Európába a japánok által terjedt el, náluk a VI. századtól rituális ceremóniák eszköze volt. Majd tőlük vették át a finnek, ahol aztán a mindennapok szerves részévé vált, olyannyira, hogy sokszor itt szült a kismama, itt töltötte el utolsó szabad estéjét a menyasszony… Bár ezek a finn hagyományok már nagyrészt nem élnek, mindenesetre alig találni olyan finn otthont, mely ne lenne felszerelve szaunával.

A rendszeres izzadással megelőzheted a betegségeket, ellazult leszel és megszépül a bőröd. Sok uszodában van szauna vagy gőzfürdő. Itt a víz hatását kombinálhatják a forró levegő (szauna), illetve forró vízgőz (gőzfürdő) termikus ingereivel. Az egyik legjobb tisztálkodó és lazító módszer, hogy testedet 85-95 ºC-os forró levegő vagy 45 ºC-os vízgőz hatásának teszed ki; emellett természetes betegségmegelőző módszernek is számít. Ezt már azok az indiánok is tudták, akik izzasztókunyhókban tisztították meg magukat kívül-belül. A germánoknak is voltak izzasztófürdői, melyekben vizet öntöttek a forró kövekre. A finnek híres szaunája jóval több, mint ezer éves, és ma is tökéletesen megállja a helyét.



Forró levegő és vízgőz

Mindegy, hogy sportolás után vagy csak szórakozásból mész szaunába, tested szempontjából ennek nincs jelentősége: a rendszeres alkalmazás mindkét esetben egyformán erősíti a szívet és az érrendszert, javítja a vérkeringést, serkenti az anyagcserét és gyorsítja a méregtelenítést.
A forró levegő vagy a forró vízgőz ezenkívül természetes testápoló szerként hat: az izzadással és a különböző hideg-vizes kezelésekkel a bőr egyrészt alaposan megtisztul, másrészt megduzzadnak a bőr felső rétegében a szarusejtek és leválnak.

A szaunában és a gőzfürdőben levetkőzheted a mindennapok feszültségeit. A szauna és a gőzfürdő természetes módon hat a stressz ellen, mert a vegetatív szabályozó mechanizmusok serkentése és kiegyensúlyozása gondoskodik a szervezet harmóniájáról.

 

Mini szauna-útmutató

Az igazi szaunázásnak vagy gőzfürdőnek kötött szabályai vannak, melyeket az egészséged érdekében (is) be kell tartanod:
• Szauna vagy gőzfürdő előtt kötelező lezuhanyozni. Jól szárítkozz meg utána, mert a száraz bőr hamarabb izzad.
• Első menetben legalább 8, legfeljebb 15 percig hevítsd a testedet. Fekve egyenletesebben érzed a meleget, az utolsó két percben ülj, hogy a keringésed hozzászokjon az ezt követő felálláshoz.
• Utána először pár percig hűlj a friss levegőn és öblítsd le magadról a verejtéket, mielőtt a medencébe lépsz. A jéghideg víz összehúzza az ereket, melyek utána hirtelen kitágulnak.
• A jeges medence után még úszhatsz kényelmesen pár kört.
• Ezután köntösödbe burkolózva pihenj a pihenő helyiségben, amíg jól esik (de legalább 15 percet). Lélegezz mélyen, csukd be a szemedet, és engedd szabadjára gondolataidat.
• A szünet után következhet a második menet, ami viszont maximum 15 percig tarthat.
• Utána hűtsd le magát a korábban leírtak szerint, és pihenj még egyszer legalább 15 percet.
• A harmadik és egyben utolsó szaunázás után többnyire jóleső fáradság lép fel; hagyd hogy úrrá legyen rajtad a pihenőhelyiségben.

 

Ne add fel!

Lehet, hogy már te is túlestél az első csalódáson, lehet, hogy nem. Egy biztos: sokan az első alkalmat követően feladják a szaunázásba vetett hitüket, melynek oka, hogy szinte képtelenség felmérni, ki mennyire bírja a bent uralkodó hőséget. Éppen ezért, mielőtt szaunázásra adnád a fejedet, mindenképpen tájékozódj a lehetőségekről. Egyáltalán nem célszerű nagy elvárásokat táplálnod magaddal szemben, egészséged szempontjából sem. Mindenképpen fokozatosan emeld a hőmérsékletet és a bent eltöltött időt is. Emellett az is nagy segítség lehet, ha magaddal viszel valakit az első pár alkalommal, nehogy feszélyezett légy. Ha ezeket átgondoltad, ne késlekedj, próbáld ki te is, csak hasznodra válhat!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL