FÉSZEK

Apró örömök a fürdőszobában

Szerző:
Szabó Anna
Még a zuhanypártiak is egyetértenek (többnyire) azzal az állítással, hogy egy jó forró fürdő testet-lelket pihentet. Ám ennek létrejöttéhez, elengedhetetlen egy jól felszerelt fürdőszoba.


Nem kell feltétlenül nagy extrákra gondolni, de például a jó minőségű törülköző, egy fürdőkádrács vagy a kellő mennyiségű és minőségű tároló a mindennapi tisztálkodást szükséges megszokottságából, luxusrituálévá tehetik.

Törülközők és törülközőtartók

Ne hagyd, hogy egy pihentető fürdőt vagy frissítő zuhanyt elrontson egy rossz törülköző. Minél hosszabbak és sűrűbbek a gyapjúszálak, annál erősebb, puhább és nedvszívóbb lesz az anyag. A hosszú szálakból készült törülköző nehezebben használódik el, és kevésbé szöszölődik.

A törülközőnél az „egyiptomi”, „supima” és „brazil” jelzők mind a jó minőséget jelzik. Lehetőleg 180-as vagy ennél nagyobb szálsűrűségű törülközőket vásároljunk (a szálsűrűség az egy négyzethüvelykre jutó szálak számát jelöli). A súly is a minőséget jelzi, a puhaság azonban nem. Egyes gyártók szilikonalapú adalékanyagokat használnak, melyek nagyobb puhaságot eredményeznek. Az így készült törülközők kevésbé nedszívók, mint kezeletlenek. A fésült pamutot tartják a legjobb alapanyagnak, mivel csak a legjobb minőségű gyapot fésülhető.

A szokványos méretű törölközők tökéletesen megfelelnek arra, hogy végigdörgöljük magunkat. Emellett könnyebben száradnak, és kevesebb helyet foglalnak, mint a nagyobbak. Ha viszont szeretsz fürdőlepedőbe burkolózni, válassz 90x152cm körüli törülközőt.

A törülközőket moshatod gépben meleg vízzel és enyhe mosószerrel. Pamut fokozaton szárítsd, majd hajtsd össze. Ha kötélen szárítod, rázd ki őket fellógatás előtt és száradás után, hogy fellazítsd az anyagban keletkezett csomókat. Kerüld az öblítőket, ezek ugyanis szilikont tartalmaznak, ami bevonja a pamutot, megmerevíti a törülközőt, és gyakorlatilag vízhatlanná teszi. A jó minőségű törülköző öblítő nélkül is évekig megtartja puhaságát. Az ágyneműhöz hasonlóan törülközőből is legalább három jusson minden családtagra plusz két vendégre.

A törülközőtartó nélkülözhetetlen. A fűtött törülközőszárító a legkisebb helyet foglalja el, emellett a helyiséget is melegíti, és szárazon tartja a törülközőt a következő fürdésig. Bizonyos tartók elforgathatók, így oda fordíthatod, ahonnan a legjobban eléred a meleg törülközőt fürdés után. Egyes modern darabok művészi megmunkáltságuk miatt dísztárgyak is. Ha valami miatt nem áll módunkban fűthető törülközőszárítót elhelyezni, használj hagyományos faszerkezetet, vagy szerelj akasztót a radiátor fölé.

Kicsiny részletek, óriási kényelem

Ne csak az üres csempét bámuld amíg a kádban áztatod magadat: a fürdőszoba falát is díszítsd fel ugyanúgy, mint a lakás bármely más helyiségét. Ha a sok pára miatt aggódsz, csak olcsó nyomatokkal, dekoratív tányérokkal vagy egy szép, aranyozott tükörrel díszítsd a teret.
Ha rendetlenség vesz körül, hiába a sok gyertya és illatos olaj, nem lesz pihentető a fürdőzés a kádban. A helyes tárolás elengedhetetlen a fürdőszobában. Ha szűk a hely lógass fel kosarakat, állíts be szekrényt a mosdó alá, vagy helyezz be magas, vékony tárolókat, amik a lehető legkevesebb helyet veszik el a padlóból. Ha több hely áll rendelkezésedre, szerezz be egy nagyobb szekrényt.

A fürdőszobában is szoríts helyet kedvteléseidnek. Szerelj polcot a rádiónak olyan helyen, ahol nem érheti víz. Állíts be könyvszekrényt vagy pár polcot, és töltsd fel olyan könyvekkel, magazinokkal, melyeket szeretsz újra fellapozni. Ha a kád pereme nem elég széles, hogy kiférjen rajta egy pohár bor vagy egy teáscsésze, tarts a fürdőben egy kis zsámolyt vagy asztalt, amit szükség esetén oda tudunk húzni a kád szélére.

Egy fürdőszobai székre leülhetsz beszélgetni azzal, aki éppen fürdik, vagy felügyelheted innen a fürdő gyerekeket. Hasznos akkor is, ha arra vársz, hogy megteljen a kád, de szárítkozhatsz is rajta. A frottírborítású székek egyszerre kényelmesek és praktikusak a fürdőszobában, a fonott székek pedig kicsit a hajózásra emlékeztetnek, míg a míves székek a vidéki kúriák kertjeinek hangulatát idézik.

Meglehetősen ódivatúnak tűnhet, de ha egyszer kitűnő ötlet, nem szabad leírni csak azért, mert már régóta használatos. A fürdőkádrácsra tehetsz könyvet, gyertyát és piperecikket. A klasszikus fémvázas megoldás tetszetős lehet, a kisebb hézagokat tartalmazók azonban hasznosabbak.
A gyertyák gyönyörködtetnek, jó hangulatot teremtenek, és a legzordabb fürdőszobát is pihentető menedékhellyé varázsolják. Vásárolj mécseseket, és használd őket bátran. A fürdőszobában tarts belőlük nagyobb mennyiséget egy üvegben vagy kosárban.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL