GYERMEK

Így ehetjük egészségesre magunkat gyerekeinkkel!

Szerző:
Szabó Anna
Szülőként életünk fő – ha nem a legfőbb- rendezőelve, hogy gyermekeink számára mindent megadjunk. Anyagi javakon túl itt elsősorban egészségükre fontos gondolnunk, főként, hogy hazánkban is egyre rémisztőbb statisztikák látnak napvilágot a gyermekek mozgásszegény életmódjával, helytelen táplálkozásával és az ebből eredő túlsúlyukkal és rossz egészségi állapotukkal kapcsolatosan.

 

Mivel mindenben, így egészséges táplálkozásuk kialakításában is mi vagyunk a minta számukra. Kíváncsiak voltunk, Keleti Andreáék családjában hogyan működik mindez, cikkünk szakértőiként pedig dietetikust és egészség mentorokat is felkértünk.


Nálunk folyamatosan, szép lassan sikerült az egészséges táplálkozásra való átállás onnantól, hogy gyermekeink megszülettek- kezdi Keleti Andrea. Legfontosabbnak azt gondoljuk, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt, változatos, tápanyagban és rostban gazdag ételt fogyasszanak. Természetesen ma ez jelenti nem csak nekünk, hanem általában minden szülőnek a legnagyobb kihívást. Nagyon egyszerű trükkökkel, saját étkezési szokások kialakításával igyekszünk védeni Máté és Viki egészségét. Nem tartunk otthon semmilyen rágcsát, helyette inkább gyümölcsökkel nassolunk, kísérletezünk, például almából melyik fajta lehet a kedvencük. Mindkét gyermekemnek egész más az ízlése, ezért mindig igyekszem olyan ételeket főzni, ami mindenki számára megfelelő és egyben egészséges”- hallhatjuk a népszerű táncostól.


Egyáltalán miért érdemes odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra?

 

Szántai Zsolt, a BodyWakes egészség mentora, táplálkozási szakértője szerint az első és legfontosabb, hogy megismerjük egyéni sajátosságainkat ahhoz, hogy a számunkra, majd gyermekeinknek helyes táplálkozási szokásainkat ki tudjuk alakítani. „Enni jó, enni kell, enni lehet, csak az nem mindegy mit, mikor, milyen arányban és mennyit. Egyéni sajátosságok feltérképezése céljából mi egy ún. anyagcseretípus-mérést végzünk, amellyel kiderítjük, a hozzánk problémával fordulók milyen táplálkozási típusba tartoznak, ugyanis tudjuk, hogy étkezési szokásaink határozzák meg sejtszintű vitalitásunkat, és így egész életminőségünket. Ha ez a két terület (egészségünk, energiaszintünk) rendben van, mintegy mellékhatásként jön létre számunkra az ideális testsúly, amire még testedzéssel rá lehet segíteni. Gyakorló édesapaként tudom, gyermekeinknek mi vagyunk az irányadóak saját étkezési szokásainkkal, az ő egészségük a mi felelősségünk”- hallhatjuk Szántai Zsoltot.


Személyre szabott étrend vs. sablondiéták


Arra a testre, amit egy életre kaptunk ajándékba, nagyon fontos vigyáznunk- mondja Bihari Nóra dietetikus, egészség mentor. Sokszor látom, hogy akik tenni szeretnének egészségükért, ideális külsejükért, mások által már jól bevált sablondiétákat alkalmaznak, ami viszont náluk egyáltalán nem válik be. Mi ennek az oka? Nem vagyunk egyformák, testünk egyedi és egyéni táplálkozási igénnyel rendelkezik. Épp ezért fontos mielőbb tisztába kerülnünk azzal, hogy idegrendszerünk, emésztőrendszerünk, hormonális működésünk és vércsoportunk szerint, továbbá a 3 fő tápanyagforrás (fehérje, zsír, szénhidrát) egy étkezés alatti felszívódása alapján melyik táplálkozási típusba tartozunk. Onnantól, hogy szülőkként ezekre fényt derítünk, és igyekszünk típusunknak megfelelően étkezni, fel tudjuk térképezni, mi az egészséges táplálkozás gyerekeinknek - mondja a szakértő. Az egészségtudatos étkezéshez még egy fontos tényezőt számításba kell vennünk: egyes hormontermelő mirigyeink különböző ételek elfogyasztása után aktívabban működnek, amely alapján 4 hormonális típusba vagyunk sorolhatóak. Sajnos domináns mirigyünk nem megfelelő táplálkozással könnyen túlterhelhető, ami belassítja emésztésünket, ez pedig elhízáshoz vezet. Például, ha tudjuk magunkról, hogy arányosan szoktunk hízni, mindenünk a tejtermékek, péksütemények és mondjuk a tejeskávé, nagy valószínűséggel az agyalapi mirigy típusba tartozunk. Ez esetben az ilyen jellegű ételek, italok túlzott fogyasztása kerülendő” - mondja a dietetikus. Mint megtudhattuk, további típusok még: pajzsmirigy, mellékvese és hölgyek esetén a petefészek típus, amelyek képviselőiként mind jól behatárolható jellemzőkkel bírunk.


Diéta vs. fogyókúra


Szántai Enikő, egészség mentor, személyi edző, fitness szakértő szerint sokak számára a fogyókúra és a diéta szó különbségét is fontos megvilágítani. „A diéta egy tudatos, irányított táplálkozási forma egy meghatározott cél, például egészségünk megőrzése, adott probléma/betegség visszafordítása érdekében. A fogyókúra pedig nevéből adódóan is egy kúraszerű, kényszeres táplálkozási mód, amitől nem várhatunk tartós eredményt, hiszen a bennünket érő káros hatások sem kúrajelleggel érnek minket. Döntés kérdése, hogy a fogyókúrák életen át tartó sorát, vagy a nekünk megfelelő tápanyagok tudatában kialakított diétát folytatjuk. Félreértés ne essék, mi is nagyon szeretünk és szoktunk is jókat enni, arra fordítunk nagy figyelmet, milyen alapanyagból, egészséges receptek alapján készítjük el a gyerkőceinknek és nekünk is egészséges ételeket”- fejezi be az egészség mentor.


Nagyon fontos tehát, hogy gyermekeink miatt is előre gondolkodjunk, hiszen sokkal könnyebb a tudatos táplálkozásunk segítségével egészségesnek maradnunk, mint egy kialakult betegségből meggyógyulnunk.

A témával kapcsolatban bővebb információt itt érhetünk el >>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL