GASZTRO

Hétvégi receptajánló - Szűzpecsenye tejszínes petrezselymes krumplival

Szerző:
Szabó Anna
Ha hétvége, akkor jöjjön a sertés legnemesebb része, a szűzpecsenye! És hogy ne legyen olyan unalmas, tálaljuk egy kis tejszínes petrezselymes burgonyával.

 

Pecsenye hozzávalói


- 1 kisebb sertés szűzpecsenye
- 20 dkg szeletelt bacon szalonna
- 2-3 ek dijoni magos mustár
- só
- szerecsendió
- kakukkfű
- majoranna
- 0,5 dl fehérbor
- 2-3 ek olívaolaj


Elkészítés


Vágjunk le egy nagyobb darab fóliát, fektessük rá a baconszeleteket úgy, hogy egymást fedjék, majd szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel. A szűzpecsenyét ízlés szerint sózzuk, kenjük körbe a magos mustárral, majd fektessük rá a befűszerezett bacon szalonnára, és a fólia segítségével tekerjük fel, csomagoljuk be. Tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Közvetlenül sütés előtt csomagoljuk ki a fóliából.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük bele a szűzpecsenyét, öntsük alá a bort, és locsoljuk meg az olívaolajjal, majd fedjük le az egészet alufóliával. Helyezzük a sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, míg a bacon szép pirosra sül.


Tejszínes-petrezselymes krumpli hozzávalói


- 1 kg krumpli
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 10 dkg sajt
- 1,5 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- só
- őrölt bors
- kakukkfű

A krumplit pucoljuk meg, szeleteljük fel vékonyan, majd ízlés szerint szórjuk meg sóval, és alaposan forgassuk össze. Egy tepsit kenjük ki a vaj felével, tegyük bele a fele mennyiségű krumplit, szórjuk meg az apróra összevágott petrezselyemzöld felével, majd fedjük be a maradék krumplival. A tetejére szórjuk rá a maradék petrezselyemzöldet.
A tejszínt keverjük össze ízlés szerint az őrölt borssal, és a kakukkfűvel. A tepsiben lévő krumplira óvatosan öntsük rá a tejszínes-fűszeres keveréket, majd csipkedjük rá a maradék vajat. Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a krumpli félig megpuhuljon. Ekkor vegyük ki s sütőből, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd tegyük vissza és süssük szép pirosra.
Tálaláskor a felszeletelt szűzpecsenyét a tejszínes-petrezselymes krumplival kínáljuk. Ízlés szerint salátát is adhatunk mellé.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL