GASZTRO

Hétvégi receptajánló - Cukkinis májpuffancs kaporszósszal

Szerző:
Szabó Anna
A cukkini bokrok végre ontják a termést, így hétvégére egy olyan egyszerű, ám finom receptet hoztunk, melyből a zsenge cukkini sem maradhatott ki. Ízlés szerint főtt krumplit is kínálhatunk a puffancs és a szósz mellé, de köret nélkül is igazán laktató finomság.

 

Hozzávalók a májpuffancshoz


- 50 dkg cukkini
- 5 db csirke- vagy sertésmáj
- 1 nagy tojás
- 3 ek kukorica- vagy búzaliszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- étolaj a sütéshez


Elkészítés


A cukkinit kisebb lyukú reszelőn reszeljük le, tegyük egy szűrűbe, hogy lecsepegjen, majd alaposan nyomkodjuk ki, hogy az összes leve kifolyjon. A májat pépesítsük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát vágjuk apróra.
Tegyük egy tálba az alaposan kinyomkodott cukkinit, adjuk hozzá a májat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Keverjük alaposan össze, és ha szükséges, akkor még ízesítsünk utána. Végül adjuk hozzá a kukoricalisztet, és az egész tojást, majd szintén keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és evőkanállal kanalazzunk bele halmokat a masszából, majd közepes lángon süssük a puffancsok mindkét oldalát arany barnára. (Sütés közben többször fordítsuk át őket, hogy egyenletesen átsüljenek.) Amikor a májpuffancs készre sült, szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, és tálalásig tartsuk melegen.


Hozzávalók a kaporszószhoz

- 1 csokor kapor
- 2 ek liszt
- 5 dkg vaj
- 1 db húsleveskocka
- 2 dl főzőtejszín
- só
- őrölt fehér bors
- 1/2 citrom leve
- cukor (vagy édesítőszer)
- 1 dl tej (vagy víz)


A kaprot mossuk meg, vágjuk apróra. A leveskockát oldjuk fel langyos tejben vagy vízben. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és állandóan kevergetve pároljuk néhány percig. Szórjuk meg a liszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejjel, és a tejszínnel. Kézi habverővel keverjük simára, közben ízlés szerint ízesítsük sóval, cukorral, szórjuk meg őrölt borssal, és adjuk hozzá a citromlevet. Állandó keverés mellett néhány perc alatt főzzük ízlés szerinti sűrűségűre - ha főzés közben nagyon besűrűsödne, akkor öntsünk hozzá még tejet, vagy tejszínt.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL