LELKIPATIKA

Megőrjít a féltékenység? - Így védekezz ellene

Szerző:
Szabó Anna
A féltékenység egy különös koktél. Szükséges hozzá egy nagy adag félelem és agresszió, bánat és szégyen, önkritika és szerelem, bizalmatlanság és önbizalomhiány. Ha ezt a masszát alaposan összerázod, majd ráöntöd a párod fejére, sokféle eredménnyel járhat, ezért inkább ne próbáld ki!

 

Hogyan alakult ki?

A szerelem fekete testvére csak az ősközösségben volt ismeretlen. Mióta a szülők közösen gondoskodnak utódaik felneveléséről, sokkal több gyerek marad életben, így benépesedhetett a föld. Ha ugyanis az ősember kicsapongott volna, az az ősgyermek biztos halálát jelentette volna. Ekkor és ezért költözött először a nők szívébe a féltékenység: félelem attól, hogy elveszítik gyerekük apját, és partnerüket. A férfiakat valamivel később érte el a féltékenység szele. Oka, hogy rájöttek: asszonyuk képes mástól is teherbe esni – márpedig minden ősférfi a saját génjeit akarta továbbörökíteni.

Féltékenység = sérült öntudat

A féltékenységgel küzdő emberek többségénél kimutatható, hogy gyermekként nem kaptak elegendő figyelmet szüleiktől. Talán észrevétlenül, de megsérült az éntudatuk, ezért ha kedvesük csak egyetlen pillanatra is másra figyel, egyből veszélyt jelez a radarjuk, és kétségbe esnek. Veszélyes helyzetekben a szervezet összpontosítja erőit, az értelem helyét azonnal átveszi az ösztön. Sokak számára ilyen veszélyes helyzet lehet egy titokzatos telefon, vagy egy véletlenül nyitva maradt chat ablak, amelyben kétes információk rejlenek. Kísérletek mutatták ki, hogy a szervezetben ilyenkor megnő a szexuális hormon, vagyis a tesztoszteron mennyisége. Alighanem ez az oka annak, hogy a féltékenység utáni megnyugvás és kibékülés a legjobb az ágyban.

Szelídített szörny

Aki szívesen lemondana a féltékenység kellemetlen erejéről, az elsősorban önmagát, és ne a partnerét tegye mérlegre! Erősítse meg önképét és öntudatát, és fogadja el önmagát. Nem árt tisztázni a bajok forrását, és jobb, ha megbarátkozol a kompromisszum gondolatával is. A szelídített szörny ilyen módon akár háziállattá is változhat, amely szolgálattételre is képes. A jól adagolt feszültség ugyanis minden kapcsolatnak jót tesz – minden csak a mértéken múlik!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL