GASZTRO

Hétvégi receptajánló - Szabolcsi töltött káposzta

Szerző:
Szabó Anna
Egyenesen Szabolcs megyéből hoztuk ezt az isteni hétvégi káposztás receptet. Azért is kedveljük, mert az összeállítás után már nincs több gond, hiszen a sütőben párolódik puhára, készre az étel.

 

Hozzávalók

- 1 nagyobb fej káposzta
- 50 dkg darált sertés comb
- 15 dkg rizs
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- pirospaprika
- 1 üveg sűrített paradicsom
- 2 ek olaj
- víz

Elkészítés

A káposzta torzsáját éles késsel vágjuk ki, helyezzük bele egy nagyobb edénybe, öntsük fel meleg vízzel, majd kezdjük el forralni. A főzés közben leváló leveleket szedjük ki, alaposan csepegtessük le, és hagyjuk hűlni. Amikor már csak langyosak a levelek, a vastagabb ereket vágjuk ki egy késsel, mielőtt megtöltenénk.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, és hagyjuk langyosra hűlni.

A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a langyosra hűlt vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, és pirospaprikával, majd alaposan dolgozzuk össze. Végül adjuk hozzá a rizst, amivel szintén dolgozzuk össze a masszát.

A kihűlt káposztaleveleket töltsük meg a húsos töltelékkel. Egy nagyobb edény alját rakjuk ki a maradék, és a kisebb káposztalevelekkel, majd szépen sorba helyezzük rá egymás mellé a megtöltött káposztát. A sűrített paradicsomot keverjük össze annyi vízzel, hogy miután ráöntöttük, éppen hogy ellepje a káposztát. Fedjük le az edényt, és forraljuk fel a paradicsomos levet. Amikor forrni kezd, zárjuk el a gázt, és tegyük be az edényt közepes hőmérsékletű sütőbe. A sütőben hagyjuk bő egy órán át, hogy a töltelék teljesen puhára főjön. Ekkor kóstoljuk meg, és ha a benne lévő rizs már teljesen megpuhult, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk az elkészült káposztát tálalásig benne.

Tálaláskor szedjük a töltött káposztát tányérra, locsoljuk meg egy kevés paradicsomos lével, majd friss kenyérrel kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL