KÖZÉRZET

Kneipp-kúra otthon

Szerző:
Szabó Anna
A Sebastian Kneipp által kidolgozott vízkezelések a természetgyógyászat orvosilag elismert, nagy hatékonyságú módszerei közé tartoznak. Cikkünkből megismerheted ezeket, sőt azt is megtudhatod, hogyan végezd el otthon.


A hidroterápia mint gyógymód egyértelmű elismertetése a híres „wörishofeni vízdoktor”, Sebastian Kneipp lelkész (1821-1879) nevéhez fűződik. Érdemes, hogy összegyűjtötte Hahn és Priessnitz valamennyi módszerét, és szisztematikusan továbbfejlesztette őket. Komplett vízgyógyászati rendszert dolgozott ki, mind hideg-, mind melegvizes lemosásokkal, fürdőkkel, locsolásokkal és gőzöléssel. Még ma is száznál több különböző kezelési mód tartozik a klasszikus Kneipp-terápiához, melyeket a Kneipp-gyógyhelyeken minden egészségromlás megelőzésére és kezelésére alkalmaznak.

 

Kneipp-kúra otthon

A hideg és a meleg víz bőrre kifejtett ingereit használják fel arra, hogy a szervezeted ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben és/vagy a megbomlott egyensúly helyreállítására.

A következő sorokban olyan hatékony Kneipp-módszereket találsz, melyek akár gyors beavatkozásként, akár rendszeres kezelésként otthon végezhetsz. Így erősödni fog szervezeted, és minden évszakban fitt maradsz. Enyhébb mindennapos panaszokat is kezelhetsz velük, anélkül, hogy rögtön orvossághoz kellene nyúlnod.

Ahhoz, hogy a vízkezelés kibontakoztathassa gyógyhatásait és ne idézzen elő nemkívánatos testi reakciókat fontos, hogy szervezeted normálisan terhelhető legyen – azaz, nem lehet szív- és érrendszeri betegséged vagy más súlyos egészségügyi problémád. Ha nem vagy biztos efelől, kérdezd meg előbb az orvosodat. Továbbá feltétlenül vegyed figyelembe a Kneipp-kúra következő szabályait, mert ezeken is múlik, hogy az egészséged és jó közérzeted érdekében végzett kezelések sikert hoznak-e:

• Ha a fürdőszobában végzed a Kneipp-kúrát, fontos a kellemes, 19-20 ºC körüli hőmérséklet, hogy meg ne fázz.
• Mivel a Kneipp-kúránál döntő fontosságú a víz hőmérséklete, feltétlenül szerezz be egy jó folyadékhőmérőt (gyógyszertárakban kapható), és pontosan tartsd be a vízhőmérsékletre vonatkozó előírásokat.
• A kezelések csak akkor hatásosak, ha a tested átmelegedett. Így hangzik a legfontosabb Kneipp-szabály: hideg bőrre sohase alkalmazz hideg vizes kezelést.
• Csak akkor végezd el a kezeléseket, ha van rá időd, és ne feledkezz meg utána a pihenőről. A stressz akadályozza a kezelés kiegyensúlyozó hatását.
• Az étkezés és a rákövetkező vizes kezelés között – mindegy, hogy hideg vagy meleg – egy órának kell eltelnie.

 

Locsolás – jót tesz az idegeknek és a bőrnek

A bőr locsolása a legkedveltebb Kneipp-kezelések közé tartozik: a víz egyenletesen csorog a bőrre, és így nyugtató hatást gyakorol az egész szervezetre. A hőingerhez járulnak locsoláskor a víz mechanikus ingerei: úgyszólván finoman masszírozza a bőrt.

A locsolást a kíván hatásnak megfelelően különböző testrészeken alkalmazhatod – a lehetőségek tetőtől-talpig kiterjednek.

Így végezd:
• A locsolást tömlővel vagy locsolókannával végezd. Mivel a teli locsolókanna elég nehéz, locsoláshoz alkalmasabb a tömlő. Csavard le a zuhanyrózsát vagy szerezz be Kneipp-kúrához való locsolócsövet (orvosi szaküzletben kaphatsz).
• A bőrtől való távolság minden locsolásnál körülbelül két tenyérnyi legyen.
• A helyes víznyomást a következőképpen ellenőrizd le: emeld fel a csövet függőlegesen fölfelé, fogd meg a nyílásnál és tartsd a mutatóujjad a vízsugárba – a víznek nem szabad az ujjad fölé spriccelnie. Akkor folyik jól, ha nyomás nélkül áramlik az ujjad körül.
• Hideg locsoláshoz 10-12 ºC-ra, meleghez 36 ºC-ra állítsd be a vízhőmérsékletet. Minden esetben ellenőrizd folyadékhőmérővel.
• Folytasd a locsolást 40-80 másodpercig.
• Locsolás után ne törülközz meg, csak kézzel húzd le magadról a vizet. Nyugodtan maradhat egy vízréteg a bőrön, melynek párolgási hőelvonása erősíti a víz ingerhatásait.
• Utána törülközőbe burkolózva pihenj mintegy 30 percet.

 

A részleges fürdők erősítik a szívet és a keringést

Ha csak egyes testrészeinket kezeljük vízzel, részleges fürdőről beszélünk a Kneipp-terápiában, ellentétben a teljes kádfürdővel, ahol az egész test a vízbe merül. A részleges fürdőnél elsősorban a víz hőingere hat. Ezért a kívánt hatásnak megfelelően hideg, meleg, váltóvizes, forró, vagy növekvő hőmérsékletű vizet használj.

A részleges fürdők általánosságban a szívet és az érrendszert erősítik, de megfelelő adalékokkal ellátva az érintett testfelület bőrbetegségeire is hatnak.

 

Borogatás láz és gyulladás ellen

A hideg borogatások szintén a Kneipp-terápiához tartoznak. Intenzív hatásuk a víz hőingerével, valamint a kezelés időtartamával függ össze: csak 5 percig alkalmazva annyi hőt vonnak el a testből, amennyi alkalmas a láz csillapítására. Ha 20 percig hagyod fenn a borogatást, gyulladáscsökkentő, tonizáló hatása lesz, erősíti a vénákat és nyugtatja a vegetatív idegrendszert.

A hideg borogatást a szervezetben előidézett hatása miatt lázcsillapítóként használhatod fertőzéses megbetegedések esetén. Segít túlhevüléskor is, mely például nyáron, túl erős napsugárzás miatt lép fel. Ilyen esetekben többször egymás után, 10-15 percenként alkalmazhatunk borogatást. Ha az orvos jóváhagyta, visszérgyulladásnál, a láb zúzódásainál és vérömleny esetén is alkalmazhatod a hideg lábszárborogatást.

Így végezd
• A lábszárborogatást fekve tedd fel. Szerezd be a következő segédeszközöket: 2 vászonkendő (30x70 cm), 2 pamutkendő (35x70 cm), 2 gyapjúkendő (30x70 cm).
• Áztasd hideg vízbe a vászonkendőt, enyhén csavard ki, és tekerd vele körbe a lábszáradat. A kendő szorosan feküdjön fel. Utána csavard rá a középsőt, majd a gyapjúkendőt. A másik lábszárnál ugyanígy járj el.
• Végezd el az ötperces kezelést láz és túlhevülés kezelésére többször egymás után, de csak addig, míg testhőmérsékleted 0,5-1 ºC-kal csökken.

 

Víztaposás

A víztaposás, a harmattaposás és a havon járás a Kneipp-kúra legismertebb eljárásai, ivel számos pozitív reakciót váltanak ki a testben: javul a szövetek vérellátása, egyensúlyba áll a hőháztartás, megnyugszik a vegetatív idegrendszer, szívósabbá válik a szervezet, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben is. Ezenkívül a hideginger erősíti a láb vénáit, ami különösen a vénás panaszokkal küszködőknek tesz jót.

A rendszeres víztaposás, harmattaposás, illetve havon járás segít enyhíteni a frontérzékenységet (kábultság, kimerültség, nyomás a fejben) és stresszt. Este alkalmazva segít az alvászavarokon és az érproblémák okozta fejfájáson.

Így végezd:
• Víztaposáskor (vízben járás) meztelen lábakkal lépkedj gólyalépésben (a lábadat minden lépésnél egészen emeld ki) egy percig hideg vízben. A víz 16-18 ºC-os legyen. A víztaposást nemcsak Kneipp-kúra keretében végezheted egy erre illetékes helyen, hanem minden további nélkül otthon a fürdőkádban is.
• Harmattaposásnál gyalogolj pár percig a harmatos füvön (leginkább reggel).
• A frissen hullott hóban is sétálhatsz pár percig mezítláb terápiás célból.
• Minden kezelés után feltétlenül gondoskodnod kell róla, hogy visszamelegedj: töröld le a nedvességet a lábaidról, húzz zoknit és cipőt, és gyors gyaloglással melegítsd be lábaidat.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL