KÖZÉRZET

Sportok a víz szerelmeseinek - minden korosztálynak!

Szerző:
Szabó Anna
Az időjárás most aztán igazán kedvez a vízi sportoknak, és ma már annyi fajtája van, hogy igazán nehéz néha a választás. Ezt megkönnyítendő a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a mi kedvenceinket – a klasszikustól a modernig.


Úszás

Az egyik leghatékonyabb mozgásforma az úszás, mivel a legtöbb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg. Mindemellett pedig nagyon kicsi a sérülés és a túlterhelés veszélye. Éppen ezért szokták a balesetek utáni felépüléskor, valamint gerincbántalmakban szenvedőknek kifejezetten ajánlani.

Nyáron különösen nagyon hasznos úsznod, mivel könnyebb a hőleadás és kevesebb az izzadás. Úszás közben javul szervezeted oxigénfelvétele és annak felhasználása is egyensúlyba kerül – ezért van az, hogy még a dohányosok tüdejének állapotán is viszonylag hamar, ám nagyon rövid időre jótékonyan hat. De az oxigénfelvétel miatt a tüdőn kívül a szív- és tüdő keringési-szervrendszer teljesítő képessége is jelentősen megnő.

Mivel a víz felhajtó ereje miatt mozgás közben csökken a testsúly, ez az elsődleges olyan mozgásforma, mely túlsúlyosoknak, mozgássérült személyeknek is kifejezetten ajánlott. És, ha ez a sok jóság még nem lenne elég, jó, ha tudod, hogy fejleszti a koordinációs képességedet is.

 

Szörf

Eredeti angol jelentése (surf) szó szerint bukóhullámot jelent. Maga a sport a gyönyörű, napfényes partjairól és hullámairól híres Hawaii-szigetekről ered. Itt figyelték meg először, hogy a víz mozgásának és erősségének, valamint a tengerfenék tagoltságának hatására a part irányába igen nagy tolóerejű bukóhullámok indulnak el. Ezek után már nem sok kellett ahhoz, hogy a sport a bevállalósabb fiatalok körében elinduljon hódító útjára. Hiszen nem kell hozzá más, mint egy deszka, és némi technikai tudás.

És, hogy miért érdemes kipróbálnod? Talán, mert az egyik legjobb kardió-edzés. Amellett, hogy javítja állóképességedet, javítja mozgáskoordinációdat és koncentrációs képességedet is.

 

Evezés

Igazi kortalan mégis nagy múltú sportág az evezés. Bár a modern evezősport kialakulását az 1700-as évektől számítják, de a fennmaradt történelmi emlékek szerint már az ókori Görögországban is tartottak versenyeket ebben a számban. Hazánkban az 1900-as évek elejétől honos sport, mely sokat köszönhet Széchenyi Istvánnak, aki sok versenyt rendezett, valamint annak népszerűsítésének céljából ő maga is elevezett Bécstől Pozsonyig.

 

Kortalan egyrészt, mert az úszáshoz hasonlóan az evezés is minden izomcsoportot megmozgat; másrészt, mert segíti a váz és az izmok egészséges fejlődését, valamint erősödését. Ez utóbbihoz viszont elengedhetetlen a megfelelő edzés munka. Akár 10 éves kortól elkezdhető, egyetlen feltétel szükséges hozzá ez pedig a vízi jártassági vizsga megszerzése, ami a legtöbb nyíltvízi sportnál így van.

 

Vízilabda

Hazánkban a vízilabda hihetetlenül népszerű, szinte nincs olyan ember – nemtől és kortól függetlenül – aki ne tudna felsorolni pár bajnokot a nagy csapatból. Miközben a sportág egyre kedveltebb, a gyakorlóinak a száma is rohamosan növekszik. És, hogy mitől olyan különleges? Azt szokták mondogatni a hozzáértők, hogy „egy jó vízilabda-játékos erős, mint egy hokis, olyan pontosan dob vagy hajít, mint egy kosaras vagy egy röplabdás, kiváló az állóképessége, akár egy hosszútávúszónak, és végül, de nem utolsósorban remek a taktikai érzéke, akár egy sakkozónak”. Ha ezeket átgondolod, bizonyára te is könnyen belátod majd, hogy egyáltalán nem ajánlható mindenkinek kortól függetlenül.

Mindenképpen szükséges már a vízilabdázás megkezdése előtt az állóképesség megszerzése, a többi ugyan megtanulható nagy-nagy szorgalommal, de lényeges, hogy milyen fizikai és szellemi alapokkal kezd bele valaki. Azt pedig, hogy a szervezetre, mennyire jótékonyan hat, még felsorolni is nehéz: minden benne van, ami a korábban, a tulajdonságoknál felsorolt sportágakhoz kapcsolódik. Vagyis javítja az állóképességet, a keringést, a tüdőkapacitást, a koncentrációs képességet…

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL