SZÓRAKOZÁS

Megmagyarázhatatlan rejtély - szerkezet a Galileai tenger fenekén

Szerző:
Szabó Anna
Egy furcsa szerkezet fekszik a Galileai tenger fenekén, mely a kutatók szerint olyan titkokról lebbentené fel a fátylat, melyek a közép-keleti ősi történelmével kapcsolatosak. Mivel azonban a tárgyat nem lehet kiásni a víz alól, csak találgatni tudnak, mi lehet ez a titokzatos szerkezet.

 

Az archeológusok, akiknek abban a szerencsében volt részük, hogy képeken láthatták a furcsa tárgyat, megpróbálnak pénzt előteremteni, hogy hozzáférjenek a talajban elmerült kövekhez, melyeket először 2003-ban fedeztek fel.

Nagyon rejtélyes és nagyon érdekes, de nem tudjuk, hogy mikor keletkezett, nem tudjuk, mihez kapcsolódik, és nem tudjuk mi a funkciója” - mondta Dani Nadel, a Haifa Egyetem archeológusa. „Csak azt tudjuk, hogy ott van, hatalmas és szokatlan.

A régészek szerint - ha sikerülne kieszközölni az ásatást - ez lenne az első történelmi maradvány a Galileai tengerben (ami valójában egy ősi tó), amelyet a felszínre hoznak. A tó a Biblia több fejezetében is szerepel.

A titokzatos alakzatról vajmi keveset tudnak. Annyi derült ki róla, hogy aszimmetrikus, bazaltból van, halak csapata veszi körül, és teljesen bele van ágyazódva az üledékbe. Azt is megállapították, hogy valamikor emberek készíthették a közeli kövekből, és a súlya kb. 60.000 tonna. Mindez egy komplex, jól szervezett, gazdaságos gondolkodású társadalomra utal, akik tervezői képességgel is rendelkeztek.

Ám a rejtély itt még nem ér véget

Yitzhak Paz régész, akit szintén belevontak a projektbe, azt állítja, hogy a szerkezet kora 2000-12000 év között lehet, és valaha a tó aljára épült. Az archeológusok óvatosan találgatnak a struktúra célját illetőleg. Valószínűsítik, hogy temetkezési vagy imádkozó hely lehetett, de akár egy halnevelde lehetősége is felmerült már. Inkább azonban eltekintenek a találgatásoktól, mert nagyon kevés az információjuk. Az sem tisztázott, hogy az építmény a parton épült-e, amikor a tenger szintje még jóval alacsonyabb volt, vagy szándékosan a víz alatt építették. A jelenlegi találgatások szerint a szerkezet inkább a parton épülhetett, és talán a tenger alacsony szintjét jelezte akkoriban.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL