LELKIPATIKA

Valóban szükség van a barátokra? Igen - az IGAZ barátokra!

Szerző:
Szabó Anna
Leszel a barátom? – kérdezik a gyerekek, ha szimpatikusnak találják egymást. Felnőtt korban azonban ez már korántsem ilyen egyszerű. Egy magányosan élő ember számára nem könnyű a kapcsolatteremtés – pedig épp neki lenne a legfontosabb.

 

Régebbi korok költői romantikus versekben dicsőítették a barátságot. Sajnos manapság hajlamosak vagyunk arra, hogy a legfelszínesebb ismeretséget, üzleti kapcsolatot is barátságnak nevezzük. Elfelejtettük a barátkozás művészetét, és nem vagyunk igényesek a barátokkal szemben. Nem csoda tehát, ha sok úgynevezett barátság rövid idő alatt zátonyra fut. Ez pedig jelentős mértékben annak tudható be, hogy ma már az emberek általában alulbecsülik a barátság jelentőségét.


Számtalan formája létezik a barátságnak, az emberek azonban nehezen létesítenek kapcsolatot egymással, különösen, ha már elszigetelődtek a többiektől. Ez egy olyan ördögi kör, mely akár lehetetlenné is teheti egy barátság kialakulását. Ha valaki egyedül érzi magát, akkor nehezére esik a barátkozás, ami természetesen tovább erősíti a magány érzését. Sok ember egyszerűen nem tanulta meg gyermekkorában, hogyan lehet kötetlenül és nyitottan közeledni másokhoz. A kapcsolatteremtést tovább nehezíti, hogy ezeknek az embereknek a saját magukról kialakított képe is rendszerint túlzottan, indokolatlanul negatív. A szakemberek ennek ellenére hangsúlyozzák, hogy mégsem lehetetlen kitörni ebből az ördögi körből, és egyéni vagy csoportos foglalkozásokon olyan hozzáállást, illetve viselkedésmódot kialakítani, melynek segítségével könnyebbé válik a barátkozás és a barátok megtartása - többek között éppen a bizonytalanság és a félénkség leküzdése által.


Azt szeretjük, aki minket szeret


Az igazi barát az, aki még a legnagyobb bajban is mindig mellettünk áll. Sőt, akkor áll mellettünk igazán. A régi mondás még mindig érvényes, mely szerint a zsák megleli foltját. A kapcsolatteremtés egyik legfontosabb szempontja, hogy a leendő barátok gondolkodásmódjukban ne különbözzenek túlzottan egymástól, mert csak így érezhetjük jól magunkat a másik ember társaságában. 


Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a barátok és barátnők erősítik az önbizalmat, hiszen azokat az embereket szerepük igazán, akik minket szeretnek, és akik olyannak látnak bennünket, amilyennek mi szeretnénk látni magunkat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL