SZÉPSÉG

Varázsold gyönyörűvé bőröd illóolajokkal!

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb kozmetikai „varázsszernek”, ha nem is növényekből nyerik összetevőit, a benne található jóságok sok esetben másolják a természet adta tulajdonságokat. De ha így van, miért is ne használnád ki az illóolajokat, és kísérleteznél velük otthon? Íme néhány egyszerű recept!

 

Az illóolajok koncentrált növényi hatóanyagok, ezért mindenképpen érdemes velük kapcsolatban néhány szabályt betartanod. Először is soha ne cseppentsd közvetlenül a bőrödre őket, kivéve a levendula, a rózsa, a citromfű és a teafa kivonatait. Olvasd el alaposan az illóolaj címkéjét, és csak olyat vegyél meg, aminek a címkéjén rajta van, hogy 100%-ig természetes eredetű, és tisztán növényi hatóanyagokat tartalmaz. Lehetőleg hűtőszekrényben tárold, mert így akár három évig is használhatod.

 

Gyors feltöltődés

Zuhanyozás előtt cseppents 1-2 csepp grépfrút- vagy zöldcitromolajat a zuhanytálca négy sarkába. A mediterrán illat szétárad a fürdőszobában. Képzeld azt, hogy egy erdő mélyén állsz a tó partján, melynek hívogatóan kristálytiszta a vize.

 

Frissítő arcpakolás

Felgyorsítja a sejtanyagcserét a keserűanyagok összehúzzák a pórusokat, erősítik és feszesítik a kötőszövetet. A pakolásban található fehérje és cukor kombinációja hidratálja a bőrt. Vízfürdőben melegíts 3 evőkanál mézet, keverj bele 2 evőkanál tehéntúrót és 2 csepp mandulaolajat. Kend az arcodra és hagyd hatni 20 percig. Utána öblítsd le.

 

Illatterápia útközben

A ciprusfa és a borsmenta illata frissíti az agyműködést és a koncentrációképességet. Ez különösen hosszabb utaknál fontos. A szokásos légfrissítők helyett akassz autódba – de akár a szobádba is – egy kendőt, melyre e két illőolajból cseppents egy-egy cseppet. Akár át is törölheted vele a műszerfalat. Az illat vezetés közben is frissen tart – különösen hosszú utakra ajánljuk! Fejfájás ellen: a halánték bőrébe dörzsölt mentaolaj csökkenti a fájdalmat.

 

Rózsaolaj a bársonyos bőrért

A nyár illatára emlékeztető rózsaolajos bedörzsölés nagyon kellemes és hamar megnyugtat. Keverj 8 csepp rózsaolajat 5 evőkanál mandulaolajba. Dörzsöld be vele egész tested, fejed búbjától a lábujjad hegyéig. Végtagjaid hosszabb időn keresztül (legalább 10 percig) masszírozd.

 

Élénkítő zuhany

Ha gyors felélénkülésre vágysz, dörzsöld át tested néhány illatos jégkockával. A hűtőszekrény jégkockatartójába tegyél néhány csepp citromlevet vagy citromolajat, töltsd fel vízzel és tedd a mélyhűtőbe. Várd meg, míg megfagy. A jeges bedörzsölés – az izgató citrusillattal – fitté varázsolja a tested pillanatok alatt.

 

Frissítő hajápolás

Az erőtlen, száraz, fénytelen haj új erőre kap, ha rozmaringos vízzel öblíti le. A rozmaringban található keserűanyagok elsimítják a hajszálak felpikkelyesedett szarurétegét, így csillogóvá varázsolják a hajkoronát. Cseppents 1 liter meleg vízbe 4 csepp rozmaringolajat. Mosás után ezzel öblítsd le a hajadat.

 

+1 tipp a jó közérzetért

Való igaz, hogy a megfelelő öblítőszerrel illatossá varázsolhatod ruháidat, ám van ennél egy sokkal természetközelibb és pénztárcabarátabb megoldás is. A mosógépbe öblítéskor tegyél 4 csepp levendula- és 2 csepp mandarinolajat. Vasalás előtt is bespriccelheted vele a ruhákat. Persze olyankor ne a növények olaját, hanem rózsavirág- vagy narancsvirágvizet használj.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL