GASZTRO

Citromos panna cotta szederrel és mézes mandulás madeleine-nel

Szerző:
Szabó Anna
Ha szereted panna cottát és a szeder sem áll távol tőled, a langyosan illatozó madeleine-nek pedig nem is tudnál ellenállni, akkor feltétlenül készítsd el ezt az isteni desszertet. A recept leírása egy kicsit hosszadalmasnak tűnik, de ez csak a látszat, bátran merj hozzáfogni. 

 

Panna cotta hozzávalói


- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 citrom leve és héja
- 20 g porzselatin

Elkészítés


Öntsük egy serpenyőbe a tejszínt, a tejet, és adjuk hozzá a cukrot, a vaníliaaromát, és a reszelt citromhéjat. Szép lassan melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a citrom levét. (Ne ijedjünk meg, ha a citromlé egy kicsit összekapja.) Ezután kézi habverővel kevergetve főzzük néhány percig, amíg teljesen sima lesz az állaga, és egy kicsit besűrűsödik, majd szintén állandó keverés mellett szórjuk bele a porzselatint és vegyük le a tűzről. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, végül szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen. Az elkészült panna cottát töltsük formákba, és hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.


Madeleine

- 1 ek. méz
- 4 dkg őrölt mandula
- 3 db tojás
- 8 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 8 dkg liszt
- 7,5 dkg olvasztott vaj


Tegyük keverőtálba a tojásokat, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, és robotgéppel keverjük habosra. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az őrölt mandulát és a lisztet, majd keverjük sima masszává. A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni, és kézi habverővel, keverjük hozzá a masszához.
A madeleine formákat alaposan vajazzuk ki, szórjuk meg liszttel, és kanalazzuk bele a masszát úgy, hogy kb. 3/4-ig legyenek. A formákat ezt követűen tegyük egy tepsire. Melegítsük elő a sütőt, helyezzük be a formákkal megpakolt tepsit, és közepes hőfokon süssük 10-12 percig. A sütőből kivéve fordítsuk egy rácsra a megsült madeleine-ket, majd hagyjuk langyosra hűlni.


Áztatott szeder


- 20 dkg fekete szeder
- 1-2 dl szeder vagy ribizli likőr

A szedret tegyük egy tálba, öntsük rá a likőrt és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy kissé magába szívja az alkohol ízét.

Tálalás előtt a hűtőből kivett panna cottával megtöltött formákat mártsuk bele néhány pillanatra forró vízbe, majd egy hirtelen mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. Helyezzük köré a likőrben áztatott szederszemeket, locsoljuk meg egy kevés likőrrel, majd kínáljunk mellé néhány langyosra hűlt madeleine-t.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL