GASZTRO

Mákos guba sült almával és vaníliasodóval

Szerző:
Szabó Anna
Ez az isteni mákos guba, tetején a karamellizált almaszeletekkel, és a vaníliasodóval igen nagy sikert arat majd, ha rászánod magad és elkészíted. Főleg akkor, ha egy finom ebéd utáni desszertre vágysz.

 

Hozzávalók - a mákos gubához


- 6 db vajas kifli
- 15 dkg mák
- 2 cs. vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 cs. mazsola (el is hagyható)
- reszelt citromhéj
- kb. 3 dl tej


Öntet hozzávalói


- 3 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 2-3 ek. méz
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 ek. vaníliás pudingpor

Elkészítés


A kiflit vágjuk karikákra, tegyük egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsibe, helyezzük be a sütőbe, majd néhány perc alatt pirítsuk világos színűre.

A mákot daráljuk meg, keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. A tejet melegítsük fel, és áztassuk benne néhány pillanatig az elősütött kifli karikát.

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat, szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a kiflikarikák másik felével, és szórjuk meg a maradék mákkal.

Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos kiflik tetejére. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.


Sült alma


- 2 db alma
- 1 ek. méz


Az almát vékonyan szeleteljük fel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük egymás mellé az almaszeleteket, és ecset segítségével kenjük le mézzel. Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.


Vaníliasodó


- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 tk. vaníliás pudingpor
- 1 tk. vaníliaaroma
- cukor (ízlés szerint)


A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, az ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csurgassuk bele a tojásos cukros keveréket. Kevergetve főzzük néhány percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL