GASZTRO

Padlizsán a porondon

Szerző:
Szabó Anna
Osztrák kutató állatkísérletek során azt tapasztalta, hogy a padlizsán-etetés gátolja a koleszterin lerakódását az érfalban. Hozd formába magad ínycsiklandó receptjeinkkel!

A padlizsánt törökparadicsomnak vagy tojásgyümölcsnek nevezik. Kelet-Indiából származik, a meleg éghajlatú országokban termesztik nagy területeken, hazánkban is megtalálható. Az általunk ma ismert tövistelen padlizsán termesztését Dél-Kelet-Ázsiában kezdték i.e 1500 körül. Európába valamelyik keresztes hadjárat során került, s meghonosításában az olaszoknak jutott főszerep. Amerika a XVIII. században ismerte meg.
A padlizsánt a népi orvoslás nem használta túl sokszor. Annyit lehet tudni, hogy egyes afrikai országokban mint fogamzásgátlót és mint görcs elleni szert ismerték. Ázsiában kanyarót, gyomorrákot kezeltek vele, külsőleg pedig fekélyes gyulladásra, égési sebekre, valamint reumás panaszok gyógyítására használták.

C- vitaminban gazdag, élelmi rosttartalma kiemelkedő.
Fogyasztása fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott. Vízben oldódó vitaminokat tartalmaz. Ásványi anyagok közül káliumtartalma jelentős, de tartalmaz foszfort és kalciumot is. Nagyon ízletes zöldség, sokféle étel készíthető belőle.

Jó tudni:

- A padlizsán héját sütés ill. főzés előtt nem mindig kell eltávolítani, a kocsányát azonban mindig egyujjnyira a zöldség húsával együtt vágjuk le.
- A padlizsán levegő hatására megbarnul, és ugyanez bekövetkezik, ha fémmel érintkezik, ezért rozsdamentes, műanyag vagy faeszközöket használjunk elkészítésénél!
- A padlizsánt sütéskor előre, főzéskor puhulás után sózzuk meg!

Ebédre:

Padlizsán muszaka

Hozzávalók:

- 4 kisebb (egyenként kb.30 dkg-os padlizsán)
- 50 dkg darált marhahús
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 2 kis fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- só
- őrölt fekete bors
- petrezselyemzöld


A megmosott padlizsánokat negyedekbe, majd 0,5 vastagságú szeletekre vágjuk. Enyhén sózzuk, majd a vaj felén süssük meg.
A vaj másik felén átpirítjuk a finomra vágott hagymát a darált hússal együtt és sóval, borssal fűszerezzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az apróbb kockákra vágott paradicsomot és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Tűzálló tál (pl: jénai) alján elosztjuk a padlizsán felét. Beborítjuk a pirított, fűszerezett darált hússal, majd elosztjuk rajta a padlizsán másik felét.

Előmelegített sütőbe tesszük, 1-2 kanál vizet öntsünk alá. Van ahol darál húsos ragu tetejére reszelt sajtot tesznek és így sütik készre. Darált hús helyett készíthetjük szójagranulátummal is.

Villanysütőnél: 180 fok
Gázsütőnél: 2-3 fok

Nehézségi fok:

Vacsorára:

Majonézes padlizsánkrém

Hozzávalók:

- 2 nagyobb padlizsán- 2 db nagy fej vöröshagyma, melyet megtisztítva előre a fagyasztóba tettünk.
(Fagyott állapotban ugyanis nem csípi annyira a szemünket, ha reszeljük.)
- Ízlés szerint:
- mustár
- só
- bors
Házilag készített majonéz (olajvaj)
- 2 db tojás sárgája
- 2 dl olaj

Olajvaj elkészítése:
Fontos, hogy a tojás elég hideg legyen. Csak közvetlen felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
Habverő segítségével elkészítjük az olajvajat. A tojás sárgájához lassan csurgassuk az étolajat, nehogy kicsapódjon. Közben folyamatosan keverjük. Akkor lesz jó a mártásunk, ha jól kifehéredik.

A megmosott padlizsánt héjastól sütőben vagy a tűzhely tetején (gázelosztón, kerámialapon) megsütjük. Közben forgatjuk, hogy minden oldalán jól átsüljön. Amíg sül a padlizsán, kikeverjük a majonéznek valót.
A lefagyasztott vöröshagymákat sajtreszelőn lereszeljük. A már megsült és kihűlt padlizsán héját lehúzzuk és lapos fakanállal pépesre zúzzuk egy fa vagy műanyag vágódeszkán. Ezt követően a padlizsánpépet összekeverjük a házi olajvajjal és a reszelt hagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mustárral tesszük még ízletesebbé.
Hűtőben tárolva napokig eláll. Ínycsiklandó előételként is fogyaszthatjuk. Pirítsunk toast kenyeret, és arra kenjük a majonézes padlizsánkrémet.

Nehézségi fok:

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL