GASZTRO

Zöldborsós ricottás pite

Szerző:
Szabó Anna
Mivel pitét süthetünk spenóttal, zöldségekkel, hagymával, vagy akár kaliforniai paprikával, miért ne készülhetne zöldborsóval is? Hidd el, igazán nagy sikere lesz, mind az utolsó morzsáig elfogy majd.

 

Tészta hozzávalói

- 20 dkg liszt
- 8 dkg sertészsír (vagy 10 dk vaj)
- 1/2 mk só
- 1 tojás
- 1 ek víz
- kakukkfű

Elkészítés

A lisztet, a sót, és a kakukkfüvet alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a zsírt (vagy a vajat) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojást kevés vízzel felverjük, majd a morzsalékos liszthez keverjük, és összegyúrjuk. Végül fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre pihentetni.

A piteformát vajjal kikenjük, kibéleljük a kinyújtott tésztával, a tetejére sütőpapírt helyezünk és megtöltjük nehezékkel - például rizzsel. Előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve levesszük róla a nehezékkel feltöltött sütőpapírt, és megkenjük a tésztát, felvert tojással. Visszahelyezzük a sütőbe, és még 5-7 percig sütjük. (A tojással való megkenésre és sütésre azért van szükség, hogy a tészta ne szívja majd magába a nedves tölteléket.)

Töltelék

- 30 dkg zöldborsó
- 25 dkg ricotta
- 3 db tojás
- 1 dl tejszín
- só
- őrölt fehérbors
- fokhagyma
- sajt (ízlés szerint)

Egy tálba beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a ricottát, a tejszínt, a sót, az őrölt borsot, az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát, és alaposan összekeverjük. A végén hozzáadjuk a zöldborsót, amivel szintén összekeverjük. Az elősütött tésztára öntjük, tetejére sajtot reszelünk, majd visszatesszük a meleg sütőbe, és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, és felszeletelve tálaljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL