KÖZÉRZET

Tengeri kúra a szépség jegyében

Szerző:
Szabó Anna
Napjainkban egyre népszerűbb a thalasso terápia. Nem véletlenül, hiszen egy-egy kúra után úgy érezheted magad, mintha egy hetet pihentél volna. A testi-lelki felfrissülés mellet azonban szépséged megújulásáról is gondoskodik. Eláruljuk hogyan!


Isteni érzés egy-egy tengeri fürdőzésről hazatérve azzal szembesülni, mennyire kisimult a bőrünk, mennyire megszépültünk, még barnaságunk árnyalatai is adott esetben egész más színt kap. De ha nincs is napsütés, a tenger akkor is gyógyít. Évszázadok óta járnak az elit körök feltöltődni, megújulni a tengerekhez. Hisz, ősidők óta ismerjük a tengervíz és tengerből származó egyéb hatóanyagok szépítő és egészségmegőrző hatását.

A thalasso terápia elnevezése egy teljes, komplex rendszerre utal: a görög thalassa tengert, míg a therapia gyógyítást jelent szó szerint. A tenger víz nemcsak egyszerűen sós, hanem egy csomó olyan jótékony szemnek láthatatlan iont tartalmaz, mely éppen odahat, ahova a leginkább szeretnéd. Az egyik legtermészetesebb szépségápolás a tengervíz, az iszap és az algák gyógyító erejére épül és magában foglal minden olyan kezelési formát, mely koncentráltan tartalmazza ezek valamelyikét. Hogyan csak néhány példát említsek, ez lehet algafürdő, tengervizes medencébe végzett mozgásterápia, víz alatti masszázs, tengeri sóval végzett radír, alga- és iszappakolás, vagy akár a higított tengervizes ivókúra is.

 

Tengeri élmény, tengernyi hatás

Szinte felsorolni is nehéz oly sok hatása van egy-egy thalasso terápiának, de azért kísérletezni lehet vele. Többek között általános stresszoldó, méregtelenítő és regeneráló, de ezeken kívül frissítő, tisztító, feszesítő is… Olyan makacs szépséghibák ellen is kiváló segítséget nyújthat neked, mint a pikkelysömör vagy a narancsbőr. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szív- és keringési megbetegedések, ízületi gyulladások, reumatikus panaszok gyógyítására is kiváló ellenszer lehet.)

A terápia bár sokoldalú, sokkal egyszerűbb eljárás, mint gondolnád. Nem használnak bonyolult gépezeteket, vagy high-tech vívmányokkal készített csodakrémeket, egyszerűen csak a tenger kincseit. Három alapvető lépésre épül az egész, amit egy kiadós tengeri sóval végzett radírozás után végeznek el. Ezek valóban olyan egyszerűek, hogy akár te magad az otthonodban is elvégezheted, ha érzel magadban annyi erőt és kísérletező kedvet, hogy megtedd. De nem csigázlak tovább, a tengeri sós peeling után egyszerű iszappakolás, majd ülőfürdő, végül testápolással egybekötött masszázs következik.

 

Lépésről lépésre

Most, hogy megismerkedtél az alapokkal, merülj el kicsit a részletekben is: vagyis eláruljuk, melyik lépésre, miért van szükség a terápia során vagyis azt, hogy mit tudnak.

• Radírozás tengeri sóval: egyfajta előkészítés, megtisztulás. Azért van rá szükséged, hogy bőröd jobban be tudja szívni a jótékony tengeri hatóanyagokat. Egyrészt gyengéden eltávolítja a szennyeződéseket, a faggyúmaradványokat és az elhalt hámsejteket; másrészt élénkítik a vérkeringést, szabályozzák a faggyútermelést és pótolják a bőröd számára oly fontos ásványi anyagokat. 

Így állíthatod elő otthon: kevés alap masszázsolajhoz (ez lehet gyógynövény szaküzletben kapható mandula- vagy körömvirágolaj) keverj két-három evőkanál tengeri sót.



• Iszappakolás: megnyugtat, fertőtlenít, tisztít és vitalizál. A tengeri iszap bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, kaolint, timföldet. Ez utóbbi szinte magába szippantja a szennyeződéseket és a felesleges zsírt. Talán ez minden nő álma: miközben ápolja bőrödet még fogyaszt és feszesít is. 

Otthoni használat: ma már kis tégelyekben kaphatóak iszappakolások a drogériákban. Ha van egy nyugodt órácska, amit magadra szánhatsz, próbáld ki, megéri.



• Ülőfürdő: salaktalanít, fokozza az anyagcserét. Ez mind a tengervíz összetevőivel dúsított fürdők sajátsága. 

Tipp: ha már egyszer rászánod magad, hogy kipróbáld egy profi szalonban a thalasso terápiát, akkor válassz olyan, ahol tengervizes pezsgőfürdőt is kipróbálhatsz. Mivel a fenti ülőfürdős hatások mellett a pezsgő víz javítja a szöveteket oxigénellátását, lazítja az izmokat is...



• Masszázs: többek között puhít és lágyít, de ezenkívül minden olyan tulajdonságot magában rejt, mint a hagyományos masszázsok. Nagy előnye, hogy ezeket a tulajdonságait a tengeri sókivonatok felerősítik.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL