GASZTRO

Zabpelyhes palacsinta mézes karamellizált almával

Szerző:
Szabó Anna
Túrós palacsinta, lekváros palacsinta, mogyorókrémes palacsinta – sőt, még a zabpelyhes palacsinta is a kedvenceink közé tartozik. Ám most az elkészült palacsintákat azzal a tudattal fogyaszthatjuk el, hogy a zabpehelynek, és a cukor helyett használt méznek köszönhetően mégis csak egészségesebb a hagyományos palacsintánál.

 

Hozzávalók 14-15 db palacsintához

- 2 dl zabpehely
- 1,5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 ek. méz
- csipetnyi só
- 2 ek. szójaolaj (vagy mogyoróolaj)

Elkészítés

A zabpelyhet keverjük össze egy csipetnyi sóval, öntsük fel az éppen csak langyos tejjel, és hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy teljesen magába szívja a tejet. Ezután adjunk hozzá egy evőkanál mézet, üssük bele a tojást, majd robotgéppel keverjük alaposan össze – sűrű masszát fogunk kapni.

Egy teflon serpenyőt kenjünk ki olajjal, hevítsük fel, és amikor már elég forró a serpenyő, egy kisebb merőkanálnyit tegyünk bele a masszából, és formázzuk kicsi lepénnyé. (Egyszerre 5-6 palacsintát süthetünk így meg.) Alacsony hőmérsékleten süssük barnára az alsó felét a palacsintáknak, majd alányúlva, egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át, és süssük meg a másik felét is. Tálalásig tartsuk melegen.

Mézes karamellizált alma hozzávalói

- 3-4 db édes alma
- 3 ek méz
- 1 mk vaníliaaroma
- 1 mk őrölt fahéj

Az almát hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk kisebb kockákra.

Egy serpenyőbe tegyük bele a mézet, és adjuk hozzá a feldarabolt almát, a vaníliaaromát, és az őrölt fahéjat. Kisebb lángon, a serpenyőt félig lefedve kezdjük el párolni az almát, majd néhány perc után, amikor az alma már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, míg a mézes lé kellően besűrűsödik és bevonja az almadarabokat.

Tálaláskor helyezzük tányérra a palacsintát, kanalazzuk rá a mézes karamellizált almát, és úgy kínáljuk!

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL