GYERMEK

Hálapénz és szülés

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nem múlik el hét, hogy ne hallanánk valamit a híradásokban a hálapénzről. Ez az a fogalom, mely így, vagy úgy, Magyarországon minden embert érint élete folyamán. Egyesek jogosnak és ésszerűnek tartják, mások betiltanák. Megoldás egyelőre nincs a problémára, már, ha az egyáltalán.

 

Miről is van szó?


A hálapénz, idegen szóval paraszolvencia az a juttatás, melyet a beteg ad az orvosnak, vagy más egészségügyi dolgozónak az egyébként ingyenes (TB által finanszírozott) ellátásáért cserébe. Magyarországon nagyjából az 1900-as évek közepe óta létezik a hálapénz, de a rendszerváltás után sokat romlott a helyzet. Nem meglepő, hiszen – mint egyébként sok más ágazat esetében is – az egészségügy zuhanórepülése akkoriban kezdődött, és sajnálatos módon azóta is tart. Az emberek többsége, beleértve az orvosokat is, elítéli a hálapénzt, ennek ellenére az mégis létezik, a betegek adják, az orvosok elfogadják. (Kivételek persze mindig akadnak.) Hálapénzt, mint a neve is mutatja, „hálából” szokás adni, vagyis köszönetképpen a megfelelő ellátásért, bánásmódért, esetleges extra szolgáltatásokért. Az idők során azonban kialakult több másfajta nézet is. Egyesek azért adják a pluszjuttatást az orvosuknak, hogy egyáltalán életben maradjanak, mások pedig bele sem gondolva, csupán azért, mert „így szokás”. Míg az egészségügy bizonyos területein egyáltalán nincs, vagy alig van jelen a paraszolvencia, addig vannak olyan szakterületek, amelyekben szinte kötelező adni. Ilyen például a szülészet-nőgyógyászat is.


Miért épp a szülészet?

Egy család életében az egyik legfontosabb esemény a gyermek érkezése. Természetes, hogy sokan bármire hajlandóak azért, hogy minden rendben legyen. Egy terhesség és szülés során egyszerre két (vagy több) élet megóvása a cél, ez lehet az oka annak, hogy a szülés körüli paraszolvencia egyes esetekben már-már irreális méreteket öltött. Tudni kell, hogy Magyarországon a terhes gondozás és a szülés teljes egészében a TB által finanszírozott ellátás, tehát valójában egyetlen forintot sem kellene áldozni rá a családoknak. Manapság azonban az a jellemzőbb, hogy nemcsak az orvosnak, de a szülésznőnek, a csecsemős nővéreknek, sőt olykor még a védőnőnek is megvan a „szabott” ára. Abban az értelemben legalábbis, hogy a kismamák egymás között egyeztetnek: kinek, mennyit szokás adni. Mindaddig, míg ezt valóban önszántukból teszik, alapvetően nincs probléma vele, aki tud, és akar, az adjon. Ha azonban az orvos előre közli a szülés, vagy a vizsgálat árát (nem magánrendelés esetében), akkor törvénybe ütközik a tevékenysége.


Kinek és miért?


Ha te is a nagy esemény előtt állsz, de még tétovázol, hogy adj-e hálapénzt, javaslom, hogy először gondold át, egyáltalán kinek adnál, és miért. Aki elsőként szóba jöhet, az természetesen a nőgyógyász. Meg kell határoznod, hogy mit vársz el tőle, s mennyit vagy hajlandó ezért áldozni. Bizonyára tisztában vagy azzal, hogy ha minden körülmények között ragaszkodsz a saját, jól ismert, megbízható orvosodhoz, akkor ez némi plusz pénzbe fog kerülni. Ha azonban megkéred, és megfizeted a különleges bánásmódot, akkor joggal várhatod el, hogy akár ünnepnapon, vagy a szabadsága idején is melletted legyen, ha kell.

Az orvoson (és persze rajtad) kívül fontos szereplő a szülésnél a szülésznő is. Egy jó szülésznő csodákra képes, segítő szavai, érintései, tanácsai nagymértékben befolyásolhatják a szülés lezajlását. Sokan vélik úgy, hogy a vajúdásnál tulajdonképpen nagyobb jelentőséggel bír a szülésznő, mint a nőgyógyász, ezért eleve csak szülésznőt fogadnak. 


A csecsemős nővérek akkor kerülnek a képbe, ha már megszületett a pici. Nem túl sok ideig lesznek melletted, hiszen néhány nap után úgyis hazaengednek a kórházból, ám az első napok nehézségein hatékonyan tudnak átsegíteni. Megmutatják, hogyan kell helyesen szoptatni, ha probléma adódik, segítenek felismerni és megoldani, nem mellesleg pedig gondoskodnak a kisbabádról, ha erre te nem vagy képes.


Mennyi az annyi?


Amennyiben magánrendelésre jársz, valószínűleg már tisztában vagy egy-egy vizsgálat árával. (Ez nagy átlagban 5-15000 Ft között mozog, Budapesten jellemzően drágábbak a vizsgálatok.) Általánosságban elfogadott, hogy egy-egy vizsgálat tízszeresét kapja a doktor hálapénzként. Ha azonban bizonytalan vagy, ne tétovázz megkérdezni az orvosodat, hogy ő mennyivel lenne elégedett! Így tiszta lappal játszotok, s ha sokallod az általa meghatározott összeget, még időben válthatsz orvost. Szintén bevett gyakorlat, hogy a császármetszés többe kerül, mint a hüvelyi szülés. Ez betudható annak, hogy mégiscsak egy hasi műtétről van szó, illetve annak is, hogy az érzéstelenítést végző orvosnak is szokás hálapénzt adni.
A szülésznők „tarifája” valamivel alacsonyabb szinten mozog az orvosokénál, de itt is az a legkézenfekvőbb, ha jó előre tisztázod a választott szülésznőddel az összeget. Általában 20-50000 Ft között mozog a szülésznők hálapénze. 

Ha nem jársz magánrendelésre, és fogadott orvosod, szülésznőd sincs, mégis szeretnél adni valamennyi pénzt, őszintén a hálád jeléül, természetesen annyit adsz, amennyit akarsz, amennyit tudsz. Számtalan szüléstörténetet, tapasztalatot meghallgatva, elolvasva azt mondhatjuk: az esetek nagy többségében legalább olyan szakszerű és jó ellátásban részesül a kismama hálapénz mellett, mint anélkül, illetve az is előfordul, hogy nagy összegű hálapénz sem elegendő ahhoz, hogy a család elégedetten távozzon a kórházból.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL