UTAZÁS

Tippek nyaralási útvesztőkhöz

Szerző:
Szabó Anna
A nyaralás megszervezése egyeseknek már rutin, de sokaknak fejtörést okozhat, pláne ha az úti cél nehezen megközelíthető helyen, távol a közlekedési csomópontoktól található. Különös odafigyelést követel, ha kisgyermekkel indulunk útnak, főleg ha ez az első közös nyaralásunk távol otthonunktól. Ilyen esetben érdemes mérlegelni egy bérautó lehetőségét.

 

Bizonyára sokaknak komoly tervezést jelent, hogyan induljanak külföldi útra kisgyermekkel. Míg mi, felnőttek könnyebben viseljük a hosszú út fáradalmait, addig gyermekünket nem szeretnénk kitenni hosszú, éjszakai busz- és vonatutaknak. A repülő ilyenkor kézenfekvő megoldást jelent, a kérdés csak az, hogy a repülőtérről hogyan fogunk eljutni a még több órányira lévő csodás, csendes, hegyvidéki kis faluba? Ilyen esetben, akár már itthonról gondoskodhatunk arról, hogy egy gyereküléssel felszerelt bérautó várjon minket a repülőtéren, és az otthon megszokott kényelem és a lejátszóból szóló gyerekdalok kíséretében folytathassuk utunkat. Gyermekünk életkorának megfelelő babakocsink is könnyedén be fog férni a csomagtartóba, mivel akár kombi autót is kérhetünk.

Az is megnehezítheti a nyaralást, ha csak a szomszédos Horvátországba indulunk, de nincs saját autónk, amivel útra kelhetünk. Ha tömegközlekedési eszköz mellett döntünk, számolnunk kell azzal, hogy szabadságunk egy részét utazással fogjuk tölteni, hiszen a repülő – vonat – és buszjáratok menetrendje kötött, ahhoz alkalmazkodnunk kell.

Megoldást jelent ilyenkor is, ha autókölcsönzőhöz fordulunk segítségért

Magyarországi bérlés esetén azonban kölcsönzőtől függően határátlépési díjat kell fizetni, ami egyszeri párezer forintos költséget jelent. Fontos ilyenkor odafigyelni arra is, hogy kölcsönzőtől függően vannak olyan országok, ahová nem lehet kivinni a bérautót. Erről természetesen minden esetben előzetes tájékoztatást adnak a cég szakemberei. Más külön engedélyre nincs szükség, viszont indulás előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy az adott ország jogszabályai kötelezővé teszik-e a nemzetközi jogosítvány meglétét!

Ha saját autóval megyünk, a költségeken túl az esetleges károkért is mi felelünk, így fennáll a veszélye annak, hogy az egész útra rányomja a bélyegét a félelemérzet. Természetesen a bérelt autó ténye sem mentesít minket a felelősségteljes vezetéstől. Ha autót bérlünk, mentesülünk a kötöttségektől, bármikor nyugodtan elindulhatunk és felfedezhetjük a választott nyaralóhely környezetét is, valamint a bérlettel nemcsak egy gépjárművet kapunk, hanem más hasznos, és kényelmünket magas fokon biztosító szolgáltatást is.

Mag. Szabó Attila, Magyarország vezető autókölcsönzőjének ügyvezető igazgatója elmondta: „Léteznek extra biztosítások, amelyekkel kiváltható egy esetleges károkozás esetén az önrész fizetése. Ez abban az esetben lehet kényelmes és ésszerű megoldás, ha nem szeretnénk a bérlés végén kisebb karcolások és sérülések miatt egyezkedni a bérbeadóval. Magyarországon ez napi 2.540 Ft-tól elérhető (üvegkárra és töréskárra terjed ki), napi 5.080 Ft-ért pedig az előzőeken túl még a gépjármű totálkáros sérülése esetén sem kell önrészt fizetni.

Sokan attól tartanak, hogy autót bérelni bonyolult folyamat, amely rengeteg utánajárással, egyeztetéssel és adminisztrációval jár. A hezitálók megnyugtatására a szakértő elmondta, akik előre gondoskodni szeretnének a tervezett külföldi utazásuk során mobilitásukról, kényelmesen otthonról, interneten keresztül elkészíthetik foglalásukat. Fontos azonban odafigyelni az óvadék/letét fizetésének kérdésére. Autóbérlés esetén rendelkeznünk kell dombornyomásos bankkártyával (hitelkártyával), amin előzetes egyeztetést követően bizonyos összeget rendelkezésére kell bocsájtanunk. Ezt az összeget a kölcsönző zárolja a kártyán és a jármű sértetlen állapotban történő visszaszolgáltatása esetén feloldja. Ebben az időszakban a pénz a számlán marad, azonban zárolva lesz, nem tudjuk elkölteni. Erre a fedezetre az esetleges nagyobb károkozások, lopás miatt van szükség.

Az autókölcsönzők gyakran kapcsolatban állnak szállodaláncokkal, légitársaságokkal, ahol további kedvezmények vehetők igénybe.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL