GASZTRO

Eperdzsemes fahéjas rúd

Szerző:
Szabó Anna
Ez a kelt tészta önmagában már a cukros-fahéjas szórással is finom lenne, de a dzsemmel a közepén igazán mennyei édességé válik. Dzsem helyett akár vanília krémmel is megtölthetjük a rudakat, a siker így is, úgy is garantált.

 

Hozzávalók 10 db-hoz

- 50 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 tk só
- 2 db tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kisebb üveg eperdzsem

A lekenéshez, szóráshoz

- 4-5 ek kristálycukor
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 dkg vaj


Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben, a vajat olvasszuk fel, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztó programot - természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, és langyos helyen kelesszük 45-50 percig. Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, felezzük el, és mindegyik tésztadarabot osszuk el öt-öt egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat formázzuk gombóccá.

A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk hosszú csíkokat, majd a tészta egyharmad részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (vagy éles késsel). A másik felére vékony csíkba kanalazzuk rá az eperdzsemet, hajtsuk be a két szélét, végül tekerjük fel. (A két szélét azért kell behajtani, hogy sütés közben a dzsem ne folyjon ki.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük el egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük újra 45-50 percig.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukros, fahéjas keverékkel, helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL