GASZTRO

Sárgabarackos cobbler

Szerző:
Szabó Anna
Egyik kedvenc nyári gyümölcsös süteményünket, a cobblert, készíthetjük mindig az éppen érő idénygyümölccsel. Nagy előnye, hogy nem kell keleszteni, így rövid idő alatt elkészül. A fahéjtól illatozó omlós tésztának, és szaftos, kissé leveses gyümölcsnek isteni aromája van.

 

Hozzávalók

- 50 dkg sárgabarack
- 10 dkg mazsola
- 2 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 1 dl fehérbor

Elkészítés


A mazsolát áztassuk be a fehérborba, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan csepegtessük le. A sárgabarackot magozzuk ki. Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kimagozott, felezett sárgabarackot, és szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
Keverjük össze a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjat, majd szórjuk meg egyenletesen ezzel a keverékkel a gyümölcsöt.


Tészta hozzávalói

- 25 dkg Nagyi titka süteményliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1,5 dl tejszín
- csipet só


Szóráshoz

- 3 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 2-3 ek olvasztott vaj


A tészta hozzávalóit tegyük bele egy keverőtálba, és robotgéppel pár perc alatt keverjük sima masszává. Szórjuk meg egy kevés liszttel, és kézzel dolgozzuk össze annyira, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen. (Sima búzaliszttel is készíthetjük, de a Nagyi titka süteményliszttel sokkal omlósabb lesz a tészta.) Lisztezett kézzel formáljunk diónyi golyókat a tésztából, és fedjük be vele a gyümölcs tetejét. (Nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megfognak nőni.) Olvasszunk fel 2-3 ek. vajat, és kenjük le vele a tésztagolyókat.
A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat. Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tálcára.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, és felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL