GASZTRO

Zöldséges tarkedli juhtúrós mártással

Szerző:
Szabó Anna
A fánk szó hallatán bizonyára mindenkinek a szalagos fánk jut először az eszébe, porcukorral gazdagon megszórva, és finom házi lekvárral tálalva. Bevalljuk őszintén, mi is az édes fánkokat kedveljük, vagyis kedveltük eddig, de miután megkóstoltuk ezt a finomságot, ez is a kedvenceink közé tartozik.

 

Hozzávalók

- 20 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 1 dk cukor
- só
- őrölt fehérbors
- 15-20 dkg mexikói zöldségkeverék

Elkészítés


A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tesszük, kevés sóval megszórjuk, majd a tetejét lefedve, mikróban roppanósra pároljuk. Ha kész van, alaposan lecsepegtetjük, és teljesen kihűtjük.

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a kétféle lisztet, ízlés szerint sót, és őrölt borsot, majd alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az előzőleg kissé felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Végül hozzáadjuk az előpárolt, kihűtött zöldséget óvatosan elkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 20-25 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben bőséges olajat hevítenünk, és kis halmokat kanalazunk bele a masszából. Néhány perc alatt a fánkok mindkét felét szép pirosra sütjük. A kisült fánkokat alaposan lecsepegtetjük, és papírtörlőre fektetjük.


Juhtúrós-mártás

- 10 dk juhtúró
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió


A vajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy nagyon megpiruljon! A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük. Ezután belekeverjük a krémes juhtúrót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Tálaláskor a zöldséges fánkokat tányérra szedjük, és mellé kanalazzuk a mártást.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL