Hozzávalók
- 20 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 1 dk cukor
- só
- őrölt fehérbors
- 15-20 dkg mexikói zöldségkeverék
Elkészítés
A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tesszük, kevés sóval megszórjuk, majd a tetejét lefedve, mikróban roppanósra pároljuk. Ha kész van, alaposan lecsepegtetjük, és teljesen kihűtjük.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a kétféle lisztet, ízlés szerint sót, és őrölt borsot, majd alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az előzőleg kissé felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Végül hozzáadjuk az előpárolt, kihűtött zöldséget óvatosan elkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 20-25 percig kelesztjük.
Egy serpenyőben bőséges olajat hevítenünk, és kis halmokat kanalazunk bele a masszából. Néhány perc alatt a fánkok mindkét felét szép pirosra sütjük. A kisült fánkokat alaposan lecsepegtetjük, és papírtörlőre fektetjük.
Juhtúrós-mártás
- 10 dk juhtúró
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
A vajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy nagyon megpiruljon! A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük. Ezután belekeverjük a krémes juhtúrót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Tálaláskor a zöldséges fánkokat tányérra szedjük, és mellé kanalazzuk a mártást.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK