GYERMEK

" Ez az időszak most nem rólam szól" - Béres Alexandra háttérbe vonul

Szerző:
Szabó Anna
A fitneszkirálynő várandóssága alatt babája egészségét helyezi előtérbe. Vallja, hogy egy anya életében vannak olyan pillanatok, amikor háttérbe kell vonulni. A mozgás továbbra is szerves része az életének, kismamatársainak is rendszeres fizikai aktivitást javasol, hiszen a szülés nagyon komoly fizikai igénybevétel.

 

Béres Alexandra a szintén várandós Jaksity Katával beszélgetett a terhesség alatti odafigyelésről és az anyai örömökről.


Mit szólt Panna a nagy hírhez, hogy kistestvére fog születni, hogyan készíted fel a feladatra?


Panna nagyon édes volt, örültem annak, ahogy reagált, borzasztóan örül, azóta minden nap simogatja, puszilgatja a hasam, énekel neki. Alig bírja kivárni, hogy megszülessen a kistestvér, akiről most már tudjuk, hogy kislány lesz. Arról beszélgettünk, hogy mindenben segíteni fog és kérte, hogy a „babagondozást” tanítsam meg neki, hogy el tudja látni a kistestvérét.


Várandós kismamaként talán még fontosabb az odafigyelés, a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás. Mit tanácsolsz a várandós kismamák számára, hogy őrizzék meg saját maguk és babájuk egészségét?


A legfontosabb ebben az időszakban a természethez való visszatérés. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, emellett vadat, halat, magvakat, tehát mindent, ami a természetben megtalálható. Nekem ebben az időszakban nagyon jót tesznek a könnyű tejtermékek, mint a túró, a natúr joghurt és a könnyű sajt. Ezek egyrészt jót tesznek a gyomornak és jó kalciumforrást jelentenek a baba számára. Igyekezzünk mindent mértékkel fogyasztani, hiszen ott a baba, így kevesebb hely jut egyszerre az ételnek, inkább többször, 3 óránként kell kevesebbet enni. Olyannyira, hogy most nem él az a szabály, hogy nem lehet 6 óra után enni, mert igenis szükség van rá. Vacsora után is érdemes egy utóvacsorát tartani, egy-két könnyű falatot beiktatni, hogy ne legyen túl nagy a vércukorszint ingadozás. Nagyon fontos, hogy a vércukorszintet egy konstans szinten tartsuk, he ha erre végig oda tudunk figyelni, akkor nem lehet gond.

 

Mit javasolsz a mozgás terén?


Úgy gondolom, hogy várandósság alatt is nagyon fontos a mozgásteli életmód. Természetesen van egy-két gyakorlat, amit nem lehet elvégezni, erről szívesen mesélek az előadásra látogatóknak, hogy melyek ezek és mire kell pontosan figyelni. Ha valakit érdekel, jöjjön el a Richter a Nőkért sátorba a beszélgetésre, ahol Katával szívesen megosztjuk tapasztalatainkat az érdeklődőkkel.


Hamarosan itt a nyár, a strandszezon. Mit tanácsolsz nőtársaidnak, hogyan hozzák könnyedén formába magukat a bikiniszezonra?


Ha három, négy hónapunk van a nyaralásig, javaslom a rostdús táplálkozást, de kerüljük az egyszerű szénhidrátokat: a kenyeret, a krumplit, és a cukros üdítőket, és egy héten négyszer szánjunk időt a sportolásra. Ha hamar szeretnénk formába kerülni, az interval edzést javaslom, ami azt jelenti, hogy nagyon lassan, szinte sétálás, vagy eggyel gyorsabban kocogjunk 10 percet, majd végezzünk el 3 gyakorlatot: guggolás, fekvőtámasz, felülés, 20-20-20-at és utána kocogjunk tovább. Ezt végezzük el háromszor, akkor szép formásak, tónusosak lesznek az izmaink és jobban fogjuk érezni magunkat a strandon.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK BÉRES ALEXANDRÁTÓL


Életviteli tanácsok


Egy nő életében a terhesség, egy csodálatos időszak. Persze, az első pár hónapban lehetnek rosszulléteink, de ezt követően, ugyanúgy tudunk foglalkozni a hétköznapi dolgainkkal A babavárás alatti hónapokat is aktívan kell, hogy eltöltsük. Mindenkit arra bíztatnék, hogy a mozgást ezalatt az időszak alatt se hanyagolja el. A heti 3-4 alkalommal végzett edzés jót tesz a mamának és ez természetesen hatással van a baba állapotára is. Ez az időszak nem a mamáról, hanem a kisbabáról kell, hogy szóljon. .

Táplálkozási tanácsok


Táplálkozás terén a napi három-négy liter vízfogyasztás az egyik legfontosabb, amire oda kell figyelnünk. Ez a mennyiség elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését. Ha iszunk kávét, még legalább két pohár vizet igyunk mellé, a tea esetében is ügyelnünk kell erre. A magas vízfogyasztás már abban is segít, hogy előkészítsük a szervezetünket a szoptatásra. Sokan tévesen azt gondolják, hogy picit többet kell enniük, hogy elegendő mennyiségű tejük legyen, azonban nem az étel, hanem a folyadék a lényeg. Nagyon sok vizet kell fogyasztani, sosem felejtem el, hogy mikor Panna megszületett, hat liter vizet kellett innom, hogy minden rendben legyen.


A megfelelő folyadék mennyiség mellett nagyon fontos szerepe van az aktív rostok bevitelének is, ugyanis a kismamáknál jelentősen lecsökken az anyagcsere. Így ügyelni kell a napi szintű nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Aki most várandós, mint én, az nagyon szerencsés helyzetben van, ugyanis egész nyáron finomabbnál finomabb friss gyümölcsök és zöldségek közül választhat. A kívánósság hullámára nem érdemes felülnünk, mert az ember, amikor nem terhes, akkor is megkíván mindenféle finom falatot. A lényeg, hogy az étkezésünk nagy részét tegyék ki a friss gyümölcsök, zöldségek, és lehetőleg, friss élelmiszereket fogyasszunk. Erre különösen nyáron figyeljünk oda! Olyan ételeket fogyasszunk, amikről tudjuk, honnan származnak, beleértve a húsokat és a sajtokat is. A tojásokat mindig alaposan főzzük meg, kerüljük az önteteket, szószokat, olyat együnk, amiről tudjuk, hogy egészen biztosan friss alapanyagból készült. A nyári nagy sláger, a fagyi esetében is inkább a cukormenteset ajánlom, mert terhesség során kimondottan ügyelni kell a bevitt cukor mennyiségére.


Gyakorlatok


Az első három hónapban az orvosok általában nem ajánlják a mozgást, de ha nincsen semmilyen problémánk, és jól esne a mozgás, visszafogottan bár, de ekkor is mozoghatunk! Aki eddig nem sportolt, ne most kezdje el, de az a kismama, aki aktív életet élt eddig is, visszafogottan, de folytathatja a mozgást. Ne végezzünk azonban olyan gyakorlatokat, ami nehezíti a folyamatos, szabályos lélegzetvételt, hiszen ekkor a kisbabának is kevesebb oxigénhez jut. Kerüljük a hirtelen irányváltoztatással járó sportokat, mert könnyen megszédülhetünk.


Főleg a terhesség első három hónapjában figyeljünk arra, hogy kerüljük az ütődéssel, rázkódással járó mozgást! Olyan cardió mozgást végezzünk, ami közben nem nagyon rázkódunk, és amiben a pocak nem gátol minket! A legjobb a séta, de jó alternatíva a taposó gép, az elliptikus futógép és a kerékpár,ez utóbbi mindaddig, amíg a térdünk nem éri el a pocakunkat.. A futást ne erőltessük, tempós gyaloglással is ki tudjuk váltani, és ez keveseb rázkódással jár.


Hogyha torna közben kényelmetlennek érzünk egy testhelyzetet, akkor próbáljunk azon változtatni! Négy-öt hónap után már nem jó a hasonfekvésben végzett gyakorlatokat ismételni, illetve félidőtől a háton fekvésben végzett gyakorlatok sem javallottak, mert a baba súlya nyomhatja az édesanya belső szerveit, ereit.


Óvatosan lehet hasizomgyakorlatokat is végezni, főként a ferde hasizomgyakorlatok tesznek jót, de figyeljünk arra, hogy ne préseljük a levegőt. Ez főként az utolsó hónapokban lesz nagyon fontos nehogy véletlenül ez indítsa be a szülést.
Kiemelt figyelmet fordítsunk a hátizmokra, hiszen a terhesség alatt a gerinc statikája megváltozik, gyakran fáj a kismamák dereka, háta. Erősítsük és nyújtsuk tehát hátunkat, ebben segítségünkre lehet egy kismamatorna, vagy kismamajóga tanfolyam is! Ha szeretünk úszni, ez is remek lehetőség a mozgásra. A vízben sokkal könnyebbnek fogjuk érezni magunkat, és kellemesen ellazulhatunk.

Figyeljünk mindvégig arra hogy jól essen a mozgás!


Ha azt érezzük, hogy a hasunk bekeményedik, akkor vegyünk vissza terhelésből, vagy hagyjuk abba gyakorlatsort!


Mindvégig a kisbaba érdekeit tartsuk szem előtt!


Ez a néhány hónap nem az édesanyjáról, hanem a babáról szól. Fontos azonban, hogy a mama edzett legyen, hiszen élete talán egyik legnehezebb, legfárasztóbb napjára készül, amikor életet ad egy kisbabának.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL