GASZTRO

Töpörtyűs pogácsa

Szerző:
Szabó Anna
Akár sajtos, tejfölös, magvas, kolbászos, túrós, vagy éppen töpörtyűs pogácsa, általában mind-mind nagy kedvenc. Főleg akkor, ha a töpörtyűs pogácsához még a töpörtyűt is saját magunk sütjük. Lehet, hogy kicsit több időt igényel az elkészítése, de a frissen illatozó pogácsák ezt rögtön feledtetik is velünk.

 

Hozzávalók

- 70 dkg liszt
- 45 dkg darált töpörtyű
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2-3 tk só
- 1 dl fehérbor
- 2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
- tejföl

Elkészítés

Az élesztőt egy pici cukorral elkevert, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a darált töpörtyűt és a sót egy tálba rakjuk, kézzel összemorzsoljuk, majd a közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a két tojássárgáját, a bort, a felfuttatott élesztő és 1-2 ek tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle. Ezután kinyújtjuk, és először felhajtjuk az alsó részét a feléig, majd a ráhajtjuk felső részét is. Végül a jobb és a bal oldalát is. Letakarva kb. 30 percig kelesztjük.


Ha a tészta megkelt, kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a két tenyerünk közé véve, kicsit megsodorjuk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük pogácsákat, és egy felvert egész tojással megkenjük a tetejüket. (Vigyázni kell, hogy az oldalára ne folyjon le a tojás, mert akkor nem jön fel a tészta sütés közben.) Előmelegített forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. (A pogácsát nem szabad alacsony hőfokon sütni, mert akkor nagyon kiszárad.)

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL