GASZTRO

Hétvégi receptajánló - Édes-fűszeres csirkeszárnyak sárgabarack csatnival

Szerző:
Szabó Anna
A hétvégi ebéd elkészítéséhez adunk ötletet ezzel a recepttel mindazoknak, akik szeretik a gyümölcsös, édes és pikáns ízesítésű húsokat. Mivel éppen érik a sárgabarack, így a lekvár főzésen és süteménysütésen kívül például készíthetünk belőle édes-csípős-fűszeres csatnit is.

 

Hozzávalók a sárgabarackos csatnihoz

- 20 dkg sárgabarack
- 2 ek barna cukor
- 1 db vöröshagyma
- 1 tk chili pasta (v. 1 db chili paprika)
- 1 ek gyömbérszirup (v. 2 cm-es gyömbér)
- 1 ek balzsamecet
- 1 tk worchester szósz
- csipet só
- 1-2 tk curry
- 2 ek olívaolaj

Elkészítés


A sárgabarackot magozzuk ki, a vöröshagymát vágjuk fel apróra, ha friss gyömbért használunk, akkor reszeljük le. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és kezdjük el párolni. Amikor már üvegesedik, adjuk hozzá a barna cukrot, és pároljuk addig, amíg a cukor kicsit megkaramellizálódik, és a hagyma teljesen üveges nem lesz.

Ezután adjuk hozzá a kimagozott sárgabarackot, és ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd vegyük a lángot kisebbre, és kevergetve főzzük 20-25 percig, hogy kellően besűrűsödjön, és pépes legyen. Főzés közben többször kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána. (Ezt a csatnit a felhasználás előtt több nappal is elkészíthetjük, majd a hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.)

Hozzávalók a csirkeszárnyak sütéséhez

- 16 db csirkeszárny
- sárgabarack csatni (ez előzőleg leírt mennyiség)
- 1,5 dl fehérbor
- só

A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni. Ezután mindegyiket alaposan forgassuk bele a sárgabarack csatniba. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük egymásmellé a bepácolt csirkeszárnyakat és hagyjuk kb. egy órátállni, hogy az ízek jól átjárják. Ezután öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk 35-40 perc alatt puhára. Vegyük le a fóliát, tegyük vissza a sütőbe, vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük a szárnyak mindkét oldalát szép pirosra, ragacsosra.

Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá - a krumplipüré remekül illik az édes-fűszeres-pikáns csirkeszárnyakhoz.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL