LELKIPATIKA

Aranykor hajnalán - Fedezd fel a saját értékeidet!

Szerző:
Szabó Anna
Egyfajta önmenedzselésre van szükséged, amelyet ha eddig még nem kezdtél el, legfőbb ideje, hogy ezen változtass. Fedezd fel saját értékeidet. Amint kezedbe veszed saját dolgaidat, ügyeidet, akkor nem hagyod, hogy továbbra is mások manipulálják idődet, jövedelmedet, céljaidat, életedet, jövődet.

 

Minden siker és boldogság alapja, hogy szereted-e önmagad

És ez mennyire igaz! Szinte hihetetlen, hány ember várja el, hogy szeressék és elfogadják, miközben ő képtelen saját magát még egy hangyányit is kedvelni. Pedig biztosan akad olyan tulajdonság, olyan adottság, amelyben mások kevésbé jók nálunk. Élhetünk értékes életet, és el is pazarolhatjuk a kapott erősségeket, vagy siránkozhatunk a gyengeségeink miatt. Bárhol is tartunk a „szoborfaragásban” a lényeg, hogy elfogadjuk: senki sem született jobbnak, „csak“ másnak. 

A gyógyíthatatlan régi sérelmek megakadályoznak abban, hogy maximálisan megbízz új kapcsolataidban.

A nehézségek sok embert megégetnek, legfőként azokat, akik csak az orrukig látnak. Azt remélik, az idilli élvezeteket elég, ha mitizálják, és halogatják az általuk érzett ürességgel való szembenézést. Ezek az érzések úttorlaszként állnak a sikeres időszak megélése előtt.  Az élet egy véget nem érő utazás, végtelen lehetőségekkel arra, hogy tanuljunk, adjunk és fejlődjünk. Új hidaknak kell épülniük, generációk között, képesség és szükség között, érdek és lehetőség között. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek bánjanak.  Lukács evangéliuma 6,31 A legfontosabb a célokkal teli kapcsolatok egyedi élménye.

 

Élethelyzet problémák

 

Minden korosztály valamelyik életszakaszában rendszerint szembetalálkozik a kirekesztetté válás problémájával, ami együtt jár az élethelyzet változásával és megjelenik az életmód változásának szükségessége is. Ez nagyon sokszínű, attól függően, hogy élnek-e még, és mennyire életképesek azok a csatlakozó szálak, melyek az érintett személyt és környezetét a korábbi években mozgásban tartották.

A jártasságok, lehetőségek, képességek felismerése, és felhasználása jelenti az igazi erőforrásokat, ezáltal tarthatók meg az alábbiak:

– a kölcsönösségi viszonyok

– a biztonság,

- az önállóság és

- a függetlenség.

Legyél te az első kivétel!

 

Nem a jó körülményeken múlik, hogy jó-e az életed! Tippeld meg meddig fogsz élni, és azt is, hogy hogyan. Mit tehetnél a világért, a környezetéért és önmagadért még ma? Ha elestek, az egyik a másikat felsegítheti. De jaj a magányosnak: ha elesik, nincs senki aki felsegítené! Prédikátor könyve 4, 10

 

Ha például, haragban voltál eddig a szomszédoddal, békülj ki vele, köszönj neki előre, mosolyogj a szembejövőre. Képzeld el, mekkora tehertől szabadítod meg önmagad, amely eddig gátolt, holnaptól e teher nélkül szabadabban léphetsz ki a napsütésre. Tekintsd az életedet saját vállalkozásodnak, amelyben a cselekvés a saját befektetésed, és ezért még pénzt sem kell kiadnod. Engedd, hogy örömöt hozzon saját életedbe a siker, amely megváltásként fut végig egész lényeden. Az élet, a vágy és a beteljesítő cselekvés, majd az azt követő siker egy üzenet, amely megtalálható minden ember sejtjeiben. Olyan egyesítő ereje van, amelynek révén, a különbözőségeinken felülemelkedhetünk.

Minden nap tegyél egy apró lépést előre terveid megvalósításában

 

A tudatos teremtés produktumai lehetünk ezáltal, mindenki ott, ahol ez leginkább szükséges, és amiben a legjobb. Figyeld meg, hogyan alakul át hitrendszered, hogyan épül be életedbe az újonnan szerzett tudás. Istennel közös titkunk új jelentést kölcsönöz életünknek. Annak felfedezése, hogy „kik“ vagyunk, végső soron a világbékéhez és a túlélésünkhöz vezető kulcs lehet. Barbara Marx Hubbord látnok és jövőkutató szerint „most a tudati fejlődés és a hatalmunkkal való visszaélés okozta pusztulás között kell választanunk“. Ez az üzenet arról szól, hogy van okunk hinni. Van választásunk, és rendelkezünk azzal a hatalommal, amely képes a nagy családunkat egyesíteni, a sokszor leküzdhetetlennek tűnő nehézségek ellenére is. 

Miközben az emberek ma olyan nagy hangsúlyt helyeznek a különbségekre, a Teremtő mindössze a kiindulási pont kíván lenni továbbra is. Képzeld el, mit jelentene annak felfedezése, hogy az imákban az Isten mindannyiunk számára ugyan az az Egy. Mennyi seb, mennyi sérelem gyógyulhatna be általa - e felismerés elsöpörne minden érvet, amit eddig felhoztál hibáid, vétkeid, haragod önigazolásaként, elkülönülésed legfőbb okául.

Kezdj egy új fejezetet az életedben!

Az útmutatás arra szólít fel: nézz magadba, hogy megtaláld a teremtés kulcsát. A legmélyebb titkok válaszát nem a málladozó falú templomban, a foszlásnak indult kéziratok között, hanem az élet saját magunkban való kifejeződésében, önmagunkban találjuk meg. Hiszem, hogy ez alól senki nem kíván kibúvót keresni és felmentést kérni. Ha kerestek, megtaláltok; feltéve, hogy szívetek mélyéből kerestek. Megengedem majd, hogy megtaláljatok - mondta az Úr. Jeremiás könyve 29,13-14

A nemzetek gazdasági és társadalmi válságának példája a tanulás egyik lehetséges útját szemlélteti. Az esetek többségében ahhoz, hogy mit nem akarunk megélni, szükségünk van az elutasítás tárgyának, érzésének megtapasztalására, másképpen nem tudjuk megállapítani, miért nem akarjuk. Többen ahelyett, hogy maguk döntenék el, hogyan kívánnak élni (pl. egészségesen, tevékenyen, stressz mentesen), elfogadják azt, amit az élet felkínál, és a saját magukra vonatkozó döntést későbbre hagyják. Emberi fajunk túlélését, az új módon való gondolkodás, és a változó világ körülményeihez való alkalmazkodás biztosítja.

Az élet él és élni akar!

 Ma félelemmel, és vegyes tisztelettel tekintünk látszólag csodálatra méltó tudományunkra, mely a betegségek leküzdéséhez, és a hosszú élethez segít bennünket. Olyan világban élünk, amelyben magát az életet, amelynek meghosszabbításáért annyian küzdenek, nem becsüljük méltó módon ám az, hogy milyen minőségben, örömben és békében éljük meg, ez mindenkinek az egyéni hozzáállása és felelőssége szerint történik.

 

Gondoltál már arra, milyen egyszerű lenne az élet, ha az emberek teljesen egyformák lennénk? Tényleg egyszerű lenne, és hervasztóan unalmas is egyben. A lényeg veszne el. Az izgalmas játék, a bizsergető kaland, a változatosság. De azért elmondjuk, hogy még sincs jól így, ahogy van, mert nem szívesen készülünk fel, az új és szokatlan helyzetekre. Az emberek intelligenciájának fejlesztése nem igazán érdeke a társadalom vezetésének. Számukra sokkal simábban mennek a dolgok, ha mindenki beolvad a néma végrehajtók tömegébe. Neked mi a véleményed? Egyetértesz? Miben reménykedsz?

 

Jó lenne egy általános útmutató, ami az emberek többségének megfelelne. És van ilyen? De akkor hol a játék?  Az élet nem játék! Erről van szó - másik ember, másik gondolkodás.

Mindannyiunknak akad néhány megváltoztathatatlan, vagy annak tűnő gyengesége. Ezekkel nem könnyű megbarátkozni. Nem véletlen, hogy a régi bölcsek így fohászkodtak:

„Adj Uram erőt, hogy meg tudjam változtatni, amit meg kell változtatnom!

Adj Uram erőt, hogy el tudjam fogadni, amit nem tudok megváltoztatni!

És adj Uram bölcsességet, hogy a kettőt meg tudjam különböztetni egymástól!“

Annak, aki belül vagy, minden területen köze van ahhoz, hogy életed hogyan néz ki kívülről!

 

Történelmünk tükrözi próbálkozásainkat, hogy mikor, hogyan találtuk meg üdvösségünket. Történelmünk ugyanakkor arról is tanúskodik, milyen következményekkel járt egyes népcsoportok jelenlétének és uralkodásának eredménye. E láthatatlan válaszfalak miatt kellett egyes társadalmi csoportoknak szeparáltságban élnie, és azokon a szenvedéseken keresztül mennie, melyeket a szeretetteljes emberek elképzelni sem tudnak.  

Ha mi magunk egyének értékének tartjuk az életet, és önmagunkra, illetve társainkra úgy tekintünk, mint egy nagy család tagjaira, a Föld gondnokaira, akkor tetteink is ezt a hitet tükrözik. A felfelé húzó spirál ereje akkor indul be, amikor úgy döntünk, hogy egyenlőképpen tiszteljük magunkat, a másikat és az életet. Mindennapi életünk visszhangozza a vágyainkat, hogy életünk mélyebb értelmét megtaláljuk.

Úgy éljük mindennapjainkat, - folyton a jelet keresve -, hogy jelentőssé váljon mindaz, amit eddig tettünk, és akikké lettünk. 

Vargyai Györgyi

Spirituális személyiségfejlesztő

Itt kérhetsz tőle tanácsot >>>

                                                                                                              

                                                                                                                              

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL