GASZTRO

Hétvégi receptajánló - Töltött kelkáposzta tekercs

Szerző:
Szabó Anna
A hozzávalókat tekintve, ehhez az ételhez is ugyanúgy darált húst, rizst, fűszereket, és tejfölt használunk, de valahogy mégis teljesen más, mint a rakott kelkáposzta. A tekercseket  elkészíthetjük akár előre is, majd a hűtőben sütésig tárolhatjuk - így időt takaríthatunk meg, és ebéd vagy éppen vacsora előtt kb. fél órával ráérünk készre sütni. 

 

Hozzávalók 6 tekercshez

- 6-8 db nagy kelkáposztalevél
- 15-20 dkg darált hús
- 5 dkg rizs
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- majoranna
- 2 dl tejföl
- 10 dkg sajt
- 5 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj


Elkészítés

A káposztaleveleket enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük félpuhára. Öntsük le róla a főzővizet, és hideg vízzel öblítsük le a leveleket, majd óvatosan, egyesével szedjük ki a vízből, alaposan csepegtessük le, és kiterítve tegyük egy tálcára őket. A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk apróra, és olívaolajon kezdjük el párolni. Amikor már üvegesedik, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a darált húst. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a húst, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Végül néha megkeverve süssük zsírjára. Az így elősütött húst keverjük össze az előzőleg puhára főzött rizzsel.

Terítsünk ki egy káposztalevelet, tegyünk a közepére a darált húsos keverékből, hajtsuk rá a két szélét, majd szorosan tekerjük fel. Minden levéllel így járjunk el.

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, helyezzük egymás mellé a megtöltött káposztaleveleket, locsoljuk meg tejföllel, majd reszeljük rá a sajtot. Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süssük szép pirosra.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL